Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Μαϊ-2018 10:05

  Το Παρίσι μπορεί να ηγηθεί μιας απάντησης της ΕΕ στην αποχώρηση Trump από τη συμφωνία για το Ιράν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το Παρίσι μπορεί να ηγηθεί μιας απάντησης της ΕΕ στην αποχώρηση Trump από τη συμφωνία για το Ιράν

  Το Παρίσι είναι ίσως στην καλύτερη θέση για να ηγηθεί αυτής της απάντησης. Αυτό το νέο χαμηλό στις διατλαντικές σχέσεις ίσως ταρακουνήσει τη Γαλλία λιγότερο από ό,τι τους περισσότερους Ευρωπαίους της εταίρους. Επικρατεί ακόμη μία αίσθηση ότι αυτή είναι μία στιγμή για την Ευρώπη να επιδείξει την ικανότητα να δρα ανεξάρτητα, για την οποία το Παρίσι έχει από καιρό υποστηρίξει. Δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση για άμεση αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, αλλά υπάρχει μια ξεκάθαρη επιθυμία να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία.

  Αυτή η επιθυμία ωστόσο, δεν καθιστά την απάντηση ευκολότερη. Η γαλλική κυβέρνηση επιμένει ακόμη ότι μόνο ότι θέλει το Ιράν να παραμείνει στη συμφωνία, αλλά επίσης ότι ελπίζει να προχωρήσει και πιο πέρα από τη συμφωνία, σε τρεις τουλάχιστον πτυχές: την περίοδο μετά το 2025, την αποσταθεροποίηση των δραστηριοτήτων βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, και τον ρόλο του Ιράν στις τωρινές περιφερειακές συγκρούσεις (ιδιαίτερα στη Συρία, στην Υεμένη και στο Ιράκ).

  Είναι λιγότερο σαφές εάν το Ιράν θα αποδεχθεί ένα τέτοιο πακέτο, δεδομένου ότι οι ηγέτες του ζητούν  επιπλέον εγγυήσεις απλώς για να παραμείνουν στη συμφωνία του 2015. Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις και τις τράπεζές τους από τις αμερικανικές δευτερογενείς κυρώσεις, αποδίδοντας ως εκ τούτου στο Ιράν τα οικονομικά οφέλη που υποσχέθηκε με βάση τη συμφωνία του 2015.

  Σε μια τέτοια κατάσταση, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έχει επιστρέψει στο ευρωπαϊκό χαρτί: που είναι ο αυστηρός συντονισμός με τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους του. Ξεκίνησε την προσπάθεια αυτή πριν από την απόφαση του Trump, όπως όταν συντονίστηκε με την Angela Merkel πριν τις επισκέψεις τους στην Ουάσιγκτον. Παρά την τολμηρή φιλοευρωπαϊκή ατζέντα του Macron, στην πραγματικότητα δεν έχει εκμεταλλευτεί αρκετά την ΕΕ στην εξωτερική πολιτική μέχρι τώρα. Αλλά το Ιράν είναι ένα από τα συνεχώς αυξανόμενα ζητήματα στα οποία ο Macron δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιδιώξει την ηγετική στάση της Ευρώπης.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/publications/summary/vfc_the_view_from_the_capitals_trumps_withdrawal_from_the_iran_deal

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων