Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Απρ-2018 09:38

  Ρέκβιεμ για μια δημοκρατία: Η Ουγγαρία του Orban

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ρέκβιεμ για μια δημοκρατία: Η Ουγγαρία του Orban

  των David Koranyi και Chris Maroshegyi

  Ο Ούγγρος πρόεδρος Viktor Orban εξασφάλισε την τρίτη συνεχόμενη θητεία του στις 8 Απριλίου. Η προεκλογική εκστρατεία κυριαρχήθηκε από την υπέρ-εθνικιστική και συντηρητική αντί-μεταναστευτική ρητορική του Orban και από μια αντιπολίτευση αποφασισμένη να πάρει την εξουσία από τον πρωθυπουργό, η οποία αποδείχθηκε παρόλα αυτά "μικρή’ έναντι των πιθανοτήτων.

  Ο Orban επανεξελέγη με τη βοήθεια ενός πολύ περιορισμένου χώρου των ΜΜΕ και ένα βαθιά άδικο εκλογικό σύστημα. Παρά το ότι έλαβε μόλις το 48% των ψήφων, το κόμμα του Orban θα λάβει το 67% των εδρών του κοινοβουλίου, χάρη στο παράξενο εκλογικό σύστημα της Ουγγαρίας, το πιο δυσανάλογο στην Ευρώπη. Περίπου 100.000 Ούγγροι περισσότεροι ήταν αυτοί που ψήφισαν εναντίον του κόμματος του Orban παρά υπέρ του κόμματός του, FIdesz. Ωστόσο, θα απολαμβάνει τώρα μια έντονη πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία θα του επιτρέψει να τροποποιήσει το σύνταγμα χωρίς συνεργασία από την αντιπολίτευση.

  Λίγοι πιστεύουν ότι η εκστρατεία ήταν δίκαιη. Μια ομάδα παρακολούθησης των εκλογών από τον ΟΑΣΕ κατέληξε ότι "μια ευρεία επικάλυψη μεταξύ κρατικών και κομματικών πόρων, μια εκφοβιστική και ξενοφοβική ρητορική, μεροληψία από τα ΜΜΕ και αδιαφανής προεκλογική χρηματοδότηση, περιόρισαν το χώρο για ειλικρινές πολιτικό διάλογο”.

  Αυτά τα αποτελέσματα είναι μια μαρτυρία του κυρίαρχου και διεισδυτικού πολιτικού apparatus που έχει χτίσει ο Orban από την ημέρα που μπήκε στην ουγγρική πολιτική. Έχει αφαιρέσει ελέγχους και ισορροπίες, διόρισε έμπιστούς του σε κάθε μεγάλο κυβερνητικό οργανισμό και χρησιμοποίησε τους φίλους του για να εξαγοράσει τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ. Αλλά είναι τα λεφτά που είναι η κόλλα του καθεστώτος του. Σε μια οικονομία που έχει φτάσει να μοιάζει τη ρωσική, η αγορά κυριαρχείται από ολιγάρχες φιλικούς προς τον πρωθυπουργό.

  Οι υποστηρικτές του Fidesz παίρνουν δημόσιες συμβάσεις, διαφημιστικά κεφάλαια και επιδοτήσεις. Αυτοί που είναι φιλικοί προς τον Orban φτιάχνουν περιουσία, συμπεριλαμβανομένου του παιδικού του φίλου Lorinc Meszaros, που ανεξήγητα έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουγγαρίας, αφότου κέρδισε σειρά κυβερνητικών συμβάσεων. Από την άλλη πλευρά, στους αντιπάλους του επιβάλλονται ειδικοί φόροι, πρόστιμα και κανονισμοί.

  Ο Orban έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να διευρύνει το αυταρχικό πολιτικό σύστημα στην τέταρτη θητεία του και να αναζητήσει "ηθικές, πολιτικές και νομικές τροποποιήσεις” έναντι της αντιπολίτευσης. Τώρα θα λάβει μέτρα για να διαλύσει ό,τι έμεινε από ελέγχους και ισορροπίες, να καταστείλει την κοινωνία, και να πλουτίσει περαιτέρω την οικογένειά του και ένα στενό κύκλο ολιγαρχών. Οι ακτιβιστές αναζητούν ήδη τρόπους να προστατευτούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

  Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον σκέπτονται πώς να αποτρέψουν τον Orban από το να περιορίσει περαιτέρω τη δημοκρατία στην Ουγγαρία. θα πρέπει να εξετάσουν πώς να απομονώσουν τον πρωθυπουργό και να αποδυναμώσουν τον έλεγχό του στα θεσμικά όργανα της χώρας.

  Αυτό ξεκινάει με τη στόχευση εναντίον των ολιγαρχών του Orban και των οικονομικών του υποστηρικτών. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την μετά το 2020 βοήθεια της ΕΕ προς τα κράτη-μέλη, και να δώσουν κίνητρα στον Orban να κινητοποιηθεί. Η βοήθεια της ΕΕ αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 6% του ουγγρικού ΑΕΠ αλλά ωφελεί κυρίως έναν μικρό κύκλο ολιγαρχών. Μια ομάδα καταπολέμησης της διαφθοράς διαπίστωσε ότι το 62% των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων στην Ουγγαρία στο διάστημα 2009-2015, ανατέθηκαν χωρίς δημόσια διαβούλευση -αυτό σημαίνει χωρίς ανταγωνισμό και συχνά σε επιχειρηματίες που συνδεόταν με τον Orban. Η υπηρεσία της ΕΕ κατά της διαφθοράς, OLAF, θα πρέπει να διπλασιάσει τις έρευνές της για την κατάχρηση των κεφαλαίων της ΕΕ και να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των πορισμάτων της.

  Οι Βρυξέλλες θα πρέπει επίσης να επιδιώξουν πιο έντονα τη διαδικασία του Άρθρου 7, τον μηχανισμό της ΕΕ που, εάν εγκριθεί από όλα τα κράτη-μέλη, θα αφαιρέσει τα δικαιώματα ψήφου από την Ουγγαρία. Η απειλή της Κομισιόν για την προώθηση της διαδικασίας του Άρθρου 7 εναντίον της Πολωνίας, έχει μετριάσει την στάση της κυβέρνησης στο δικαστικό σώμα και θα μπορούσε να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα στην Ουγγαρία.

  Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, θα μπορούσαν να εντείνουν τις έρευνες σε Ούγγρους αξιωματούχους που συνδέονται με επιχειρηματίες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις και με τρομοκρατικά δίκτυα και να επιβάλουν μεμονωμένες κυρώσεις σε φίλους του καθεστώτος του Orban, όπως ξεκίνησε να κάνει το 2014. Μεμονωμένες κυρώσεις εναντίον βασικών κυβερνητικών και επιχειρηματικών στελεχών, θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ στο να καταστήσουν σαφές ότι ο Orban δεν μπορεί να κυβερνά και να κλέβει χωρίς τιμωρία.

  Δεν είναι καιρός τώρα να εγκαταλείψουμε τους Ούγγρους. Οι περισσότεροι Ούγγροι ψήφισαν για να τερματιστεί το διεφθαρμένο καθεστώς του Orban και είναι αποφασισμένοι να ζήσουν σε ένα ευημερούν, δημοκρατικό και ελεύθερο μέλος της ΕΕ. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις εκκλήσεις τους και να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ό,τι απομένει από την διαβρωμένη δημοκρατία στη χώρα τους και να διατηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα για πραγματική αλλαγή.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/article/commentary_requiem_for_a_democracy_the_european_union_and_orbans_hungary

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων