Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Μαρ-2018 10:00

  Το πέρασμα του Macron στην Ινδία: Μια χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το πέρασμα του Macron στην Ινδία: Μια χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη

  της Tara Varna

  Από την εκλογή του το Μάιο του 2017, η λοκομοτίβα του Emmanuel Macron ήταν ο ενθουσιασμός του για πολυμέρεια και για έναν ισχυρό διεθνή ρόλο για τη Γαλλία. Η επίσκεψή του στην Ινδία ασφαλώς αντανακλούσε το τελευταίο: μαζι με τον πρωθυπουργό Narendra Modi, ανακοίνωσε την υπογραφή πολλών συμφωνιών, ενισχύοντας το ρόλο της Γαλλίας στην περιοχή.

  Ωστόσο, σε αντίθεση με την επίσκεψή του στην Κίνα τον περασμένο Ιανουάριο, όπου χαιρέτισε την γαλλό-κινεζική συνεργασία ως ένα μέσο για την σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρώπη αναφέρθηκε μόλις μία φορά, στην αρχή του ταξιδιού του στην Ινδία. Τελικά, ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα διμερές ταξίδι με το μήνυμα "διαλέξτε τη Γαλλία”, αντί του "διαλέξτε την Ευρώπη”.

  Ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε με μεγάλες φιλοδοξίες: να κάνει τη Γαλλία πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη, και να κάνει την Ινδία τον πρώτο στρατηγικό εταίρο της Γαλλίας στην Ασία, μια φιλοδοξία που κατέστησε σαφή στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πέρυσι,

  Με τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποδυναμωμένες από διάφορους βαθμούς εγχώριας πολιτικής αναταραχής, ο Macron επιδιώκει να τοποθετήσει τον εαυτό του ως τον πιο αξιόπιστο συνομιλητή στην Ευρώπη. Και με την Κίνα να στρέφεται προς τη δικτατορία και την αμερικανική εξωτερική και οικονομική πολιτική σε χάος υπό την καθοδήγηση του Donald Trump, η Γαλλία -και ο χαρισματικός της πρόεδρος- είναι ένας όλο και πιο ελκυστικός εταίρος σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη ότι η επίσκεψη κατέληξε σε σημαντική νέα συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ινδίας. Πριν από κάποιες ημέρες ανακοινώθηκε ότι οι δύο χώρες είχαν υπογράψει εμπορικές συμφωνίες αξίας 13 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και ενός συμβολαίου 12 δισ. ευρώ για την αγορά γαλλικών κινητήρων αεροσκαφών, για μια ινδική εταιρεία.

  Αλλά ίσως το πιο σημαντικό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης σε εκτεταμένη στρατηγική και αμυντική συνεργασία.

  Η περιοχή του Ινδικού Ωκεανού είναι μία από τις κύριες εμπορικές οδούς όπου η παραδοσιακά κυρίαρχη θέση της Ινδίας -και η πύλη της Ευρώπης στην Ασία- αμφισβητούνται από την ανάπτυξη της Κίνας σε ένα εμπορικό δίκτυο, δίκτυο υποδομών και σε κάποιο βαθμό, εκτεταμένο στρατιωτικό δίκτυο. Σε ένα σαφές μήνυμα προς την Κίνα, ο Macron υποστήριξε ότι η περιοχή "δεν μπορεί να γίνει τόπος ηγεμονίας”.

  Ο Macron και ο Mondi υπέγραψαν επίσης ένα κοινό στρατηγικό όραμα που στόχο έχει να εξασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Ινδικό Ωκεανό και που προβλέπει τη χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των δύο πλευρών. Η Γαλλία άνοιξε την ναυτική βάση της La Reunion στα ινδικά πολεμικά πλοία, και θα μπορούσε να δώσει πρόσβαση στο Τζιμπουτί και στο Αμπού Ντάμπι αργότερα. Μένει να δούμε τι προσφέρουν οι Ινδοί.

  Έχοντας αυτό κατά νου, θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι υπάρχουν προηγούμενα σημαντικών κρατικών επισκέψεων στην Ινδία όπου έγιναν παρόμοιες ανακοινώσεις αλλά τελικά δεν έφεραν το επίπεδο συνεργασίας που αναμενόταν. Θα πρέπει κανείς να ακολουθήσει τα επόμενα βήματα των ανταλλαγών για να δει εάν θα συμβαδίσουν με τη ρητορική. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο τέλος της επίσκεψης της Κίνας, ο Macron υποσχέθηκε να επιστρέφει κάθε χρόνο. Καμία τέτοια υπόσχεση δεν δόθηκε στην Ινδία.

  Ωστόσο, όποια οφέλη και αν δώσει η επίσκεψη στη συνεργασία Ινδίας-Γαλλίας, είναι σαφές ότι έκανε λίγα για να τονώσει τα συμφέροντα της ΕΕ. Η ΕΕ θα προτιμούσε να δεσμευτεί η Ινδία με την ίδια ως Ένωση, αλλά η Ινδία τείνει να προτιμά τις διμερείς σχέσεις, επωφελούμενη από τον ενδό-ευρωπαϊκό ανταγωνισμό και από τις αντικρουόμενες θέσεις αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ινδία. Η επίσκεψη του Macron δεν έκανε πολλά να το αλλάξει αυτό.

  Οι σχέσεις ΕΕ-Ινδίας έχουν δυσκολίες και παρανοήσεις, αλλά έχουν και πολλά κοινά: και οι δύο αποτελούνται από 28 κράτη, με διαφορετική γλώσσα, κοινωνικά και πολιτιστικά συστήματα, οικονομική ποικιλομορφία και σύνθετες σχέσεις με τους γείτονές τους. Αυτές οι ομοιότητες αποτελούν αιτία για στενότερες σχέσεις. Αλλά εάν η ΕΕ θέλει να αντιμετωπιστεί ως Ένωση, θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά στο μέλλον για να πείσει τα κυρίαρχα μέλη της να βάλουν το ευρωπαϊκό συμφέρον πάνω από το εθνικό.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/article/commentary_macrons_passage_to_india_a_missed_opportunity_for_europe

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων