Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Φεβ-2018 12:44

  Η σύγκρουση με τις ΗΠΑ είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτεί το ελεύθερο εμπόριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η σύγκρουση με τις ΗΠΑ είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτεί το ελεύθερο εμπόριο

  του Sebastien Dullien

  Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει ζωηρέψει η συζήτηση για ένα πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Αφότου ο Αμερικανός υπουργός Wilbur Ross πρότεινε την επιβολή δασμών 24% στις εισαγωγές χάλυβα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν τους δασμούς. Τώρα η ΕΕ φαίνεται να συμμετέχει στη δράση.

  Την προηγούμενη εβδομάδα, οι γερμανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η Κομισιόν καταρτίζει ήδη έναν κατάλογο πιθανών αμερικανικών στόχων για αντίποινα, επιλέγοντας προϊόντα από πολιτείες που έχουν ψηφίσει τον Donald Trump ή παράγονται κυρίως από εταιρείες που βρίσκονται σε εκλογικές περιφέρειες με αμφίβολη την επανεκλογή των Ρεπουμπλικάνων μελών του Κογκρέσου το  Νοέμβριο.

  Αυτό μπορεί να σοκάρει μερικούς. Εξάλλου, από τη στιγμή που ο Donald Trump έχει έρθει στην εξουσία, οι οικονομολόγοι έχουν επανειλημμένως καλέσει τους Ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής να μην κλιμακώσουν έναν εμπορικό πόλεμο. Φοβούνται ότι ενδεχόμενα αντίποινα από την ΕΕ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα αντίμετρα από τις ΗΠΑ και ότι αυτή η σύγκρουση θα αφήσει το παγκόσμιο εμπόριο σημαντικά πιο περιορισμένο από ό,τι στο παρελθόν.

  Ωστόσο, μετά από πιο ενδελεχή εξέταση, η στρατηγική της Κομισιόν για την προετοιμασία πιθανών αντιποίνων είναι ηχηρή. Για να υπερασπιστεί μια παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες για το ελεύθερο εμπόριο, η ΕΕ δεν θα πρέπει να επιτρέψει στον Trump να εισάγει αυθαίρετα δασμούς κατά βούληση.

  Το ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο αφορά κάτι περισσότερο από χαμηλούς δασμούς. Αφορά την προβλεψιμότητα για τους δασμούς. Οι παγκόσμιες αξιακές αλυσίδες οι οποίες σήμερα αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος των ωφελειών της παγκοσμιοποίησης, στηρίζεται στην αρχή ότι μπορούν να εξαρτηθούν από αυτές. Η αυθαίρετη εισαγωγή δασμών 20% και 30%, θέτουν σε κίνδυνο τέτοιες αξιακές αλυσίδες. Εάν οι επιχειρήσεις μάθουν ότι δεν μπορούν να στηριχθούν στους ρυθμιστικούς κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου, θα αυξήσουν σημαντικά την εγχώρια παραγωγή, με υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και χαμηλότερη παραγωγικότητα.

  Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να μην αυξήσουν τους δασμούς πάνω από έναν συγκεκριμένο φορολογικό συντελεστή, ο λεγόμενος "δεσμευτικός δασμός”. Αυτός ο δασμός διαφέρει λίγο για διάφορα προϊόντα, αλλά κατά μέσο όρο για τα προϊόντα χάλυβα και σιδήρου, ο δεσμευτικός δασμός για τις ΗΠΑ αφορά μόνο το 0,3%. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πρόταση να τεθεί ένας παγκόσμιος δασμός για τις εισαγωγές χάλυβα, ύψους 24%, παραβιάζει τις αμερικανικές δεσμεύσεις, ακόμη κι αν ο Donald Trump προβάλει την "εθνική ασφάλεια” ως κίνητρο.

  Το πρόβλημα με τους κανόνες του ΠΟΕ είναι ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί να επιβάλει τους κανόνες από μόνος του. Για να προσαχθεί ένας "δράστης” στη δικαιοσύνη, πρώτον μία άλλη χώρα πρέπει να κάνει την καταγγελία ενώπιον του συστήματος διευθέτησης διαφωνιών. Δεύτερον, αυτή η χώρα πρέπει να είναι πρόθυμη να αντιδράσει εναντίον της χώρας που έχει παραβιάσει τους κανόνες: το να κερδίσει κάποιος σε μια διαφωνία του ΠΟΕ, απλώς δίνει στον άλλο το δικαίωμα σε αντίποινα.

  Αυτές οι απαιτήσεις σημαίνουν ότι μόνο μια μεγάλη και ισχυρή εμπορική πλευρά μπορεί να αμφισβητήσει με επιτυχία τις ΗΠΑ. Για να κερδίσει μια διαφωνία στον ΠΟΕ, απαιτούνται σημαντικοί πόροι ώστε να κατατεθεί και να υποστηριχθεί μια υπόθεση. Και προκειμένου τα αντίποινα να πλήξουν τις ΗΠΑ, η αντίθετη πλευρά πρέπει να είναι μια σημαντική αγορά. Εάν η Λιβερία επρόκειτο να θέσει δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές, οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα το παρατηρούσαν καν.

  Εξ όσων γνωρίζουμε, η Κομισιόν δεν σχεδιάζει να παραβιάσει κανέναν από τους κανόνες του ΠΟΕ. Αντιθέτως, σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί το πλαίσιο του ΠΟΕ για να προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να τεθεί μια διαφωνία ενώπιον του ΠΟΕ (που πιθανώς θα καταλήξει σε μια απόφαση ότι η ΕΕ επιτρέπεται να θέσει αντίποινα με συγκεκριμένους δασμούς) ή να ακολουθήσει το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, να προχωρήσει σε αντίποινα με βάση ένα δικαίωμα που έχει κερδηθεί σε προηγούμενες διαφωνίες αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί ή να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν οι βιομηχανίες της βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές ζημιές.

  Αυτή η πορεία μπορεί να μοιάζει με κλιμάκωση ενός παράλογου εμπορικού πολέμου. Ωστόσο στην πραγματικότητα η ΕΕ απλώς επιβάλλει κανόνες ελεύθερου εμπορίου. Στο παρελθόν, το να τεθεί μια υπόθεση ενώπιον του ΠΟΕ από μεγάλους εμπορικούς εταίρους, έχει οδηγήσει τις χώρες να υπακούουν στο πνεύμα και στο γράμμα του ελεύθερου εμπορικού συστήματος, βασισμένου σε κανόνες. Εάν οι ΗΠΑ δεν είχαν εκδικάσει την περίφημη υπόθεση "Banana” ενώπιον του ΠΟΕ για παράδειγμα, η ΕΕ θα μπορούσε ακόμη να εφαρμόζει το παλιό, ανόητο πολυμερές σύστημα ποσοστώσεων για εισαγωγές μπανάνας. Η επιβολή κυρώσεων εναντίον των αμερικανικών δασμών στο χάλυβα, έχει συμβάλει ως εκ τούτου στο παγκόσμιο δημόσιο συμφέρον ενός φιλελεύθερου εμπορικού συστήματος, βασισμένου σε κανόνες.

  Η επιλογή ευάλωτων αμερικανικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται σε σημαντικές πολιτείες που έχουν υποστηρίξει Ρεπουμπλικάνους στις τελευταίες εκλογές, επίσης έχει νόημα: Εδώ, το θέμα είναι να επηρεαστούν συγκεκριμένα μέλη του Κογκρέσου για να αμφισβητήσουν τις εμπορικές πολιτικές του Trump.

  Δεν είναι σαφές εάν οι πληροφορίες σχετικά με το ποια αμερικανικά προϊόντα θα μπουν στο στόχαστρο, έχει διαρρεύσει στον τύπο ή εάν η Κομισιόν δεν σκοπεύει να το δημοσιοποιήσει. Ωστόσο, μια τέτοια διαρροή θα είναι μέρος μιας λογικής και αποτελεσματικής στρατηγικής αντίποινων: χωρίς στην πραγματικότητα να προκαλεί ζημιά σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, η συγκεκριμένη απειλή σε μεμονωμένες εταιρείες και εκλογικές περιφέρειες θα μπορούσαν ήδη να ασκήσουν πιέσεις στους Αμερικανούς πολιτικούς εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου -που στην πραγματικότητα θα μπορούσε να μειώσει τη διάρκεια ζωής των δασμών του trump και ως εκ τούτου ελαχιστοποιούν την συνολική ζημιά μιας εμπορικής σύγκρουσης.

  Η Κομισιόν έχει επανειλημμένως δεχθεί κριτική για λάθη στις εμπορικές της πολιτικές. Αυτή τη φορά, θα πρέπει να δεχθεί συγχαρητήρια για την συμπεριφορά της μέχρι στιγμής.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/article/commentary_trade_conflict_with_the_u.s._is_the_only_way_to_protect_free_tra

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων