Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιαν-2018 11:42

  Τι περιμένει η Γαλλία από το νέο έτος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι περιμένει η Γαλλία από το νέο έτος

  των Tara Varma και Manuel Lafont Rapnouil

  Το 2017, εξελέγη νέος πρόεδρος στη Γαλλία με μια σαφή φιλοευρωπαϊκή πλατφόρμα, και με την πρόθεση να επαναδιεκδικήσει έναν ισχυρό διεθνή ρόλο για τη Γαλλία. Με τη νίκη του Emmanuel Macron, η Γαλλία στοχεύει να επιστρέψει στο προσκήνιο όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και της παγκόσμιας σκηνής.

  Η αξιοποίηση του νέου momentum στην Ευρώπη είναι προφανώς βασική προτεραιότητα της Γαλλίας. Με τις αβεβαιότητες να περιβάλλουν την επόμενη γερμανική κυβέρνηση και διάφορα άλλα εμπόδια που πρέπει να υπερβληθούν, αυτό κάθε άλλο παρά σίγουρο θεωρείται.

  Για τη Γαλλία, αυτό δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση των εσωτερικών προκλήσεων της ΕΕ. Μια ευρωπαϊκή ανανέωση θα πρέπει επίσης να βοηθήσει την Ευρώπη να υποστηρίξει τις απόψεις και τα συμφέροντά της σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο όραμα του Macron, αυτή η νέα ευρωπαϊκή ώθηση πρέπει να είναι εξωστρεφής επίσης: όπως τόνισε στην ομιλία του στη Σορβόνη, μόνο η Ευρώπη μπορεί "να εξασφαλίσει μια πραγματική κυριαρχία, δηλαδή την ικανότητά μας να υπάρχουμε στον σημερινό κόσμο”.

  Εξ ου και η ανανεωμένη φιλοδοξία της Γαλλίας -ενάντια στο παγκόσμιο σκηνικό των ΗΠΑ που υπαναχωρούν και της Κίνας που αυξάνει δυναμικά τις διεκδικήσεις της- να δράσει ως ο πρωταθλητής του πολυμερισμού. Η Ευρώπη θα αναπτυχθεί καλύτερα εάν παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση, αντιμετωπιστούν με βάση μια πολυμερή προσέγγιση. Οι ελπίδες της Γαλλίας για μια πιο αποτελεσματική πολυμέρεια εκτείνονται πέρα από τις άμεσες κρίσεις ασφάλειας όπως στη Συρία και στο Σαχέλ, όπως απεικονίζεται στην ομιλία του Macron στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο.

  Η ελπίδα της Γαλλίας είναι ότι η πολυμερής αρχιτεκτονική είναι αρκετά ισχυρή για να αντισταθεί στις τρέχουσες επιθέσεις, δίνοντας χρόνο στην Ευρώπη να συντονιστεί. Οι πρωτοβουλίες του Macron υποδηλώνουν ακόμη ότι σχεδιάζει τα διεθνή θεσμικά όργανα να πετύχουν στη μεταρρύθμισή τους προς μια κατεύθυνση που θα τα καταστήσει πιο αποτελεσματικά, πιο άμεσα και πιο κοντά σε "έναν πολυμερισμό που προστατεύει”, για να παραφράσουμε ένα από τα γνωστά του σλόγκαν.

  Η ανησυχία για το Γάλλο ηγέτη είναι ότι κάτι θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση αυτής της πολυμερούς τάξης -συγκεκριμένα, μια αναβίωση της διεθνούς διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Από τη γαλλική σκοπιά, η διεθνής ασφάλεια είναι μία από τις πρωταρχικές αποστολές της πολυμερούς τάξης.

  Η επίσημη αξιολόγηση της Γαλλίας για το τωρινό διεθνές περιβάλλον, καταδεικνύει μια άνευ προηγουμένου "συγκέντρωση απειλών και κρίσεων”, αλλά επισημαίνει ότι "η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και των συστημάτων παράδοσής τους, παραμένει μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη”, η οποία θα μπορούσε να θέσει "άμεσες προκλήσεις στα διεθνή θεσμικά όργανα και τους κανόνες”.

  Η Γαλλία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις δυνατότητες διάδοσης στο πλαίσιο τριών διεθνών κρίσεων ασφάλειας. Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων στη Συρία είναι ακόμη πιο τρομακτική για τη Γαλλία εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικής απάντησης σε διεθνές επίπεδο. Η γαλλική κυβέρνηση είναι επίσης κάθετα αντίθετη στις αμερικανικές κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Και το Παρίσι παρακολουθεί στενά την επιδείνωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, την οποία θεωρεί ως σοβαρό κίνδυνο "πυρκαγιάς”.

  Η τελευταία περίπτωση είναι ένα σημαντικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο Macron προτίθεται να διατηρήσει την παγκόσμια εμβέλεια της Γαλλίας, και του πώς ελπίζει να κινηθεί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη για να υπερασπιστεί μια νέα πολυμερή ατζέντα.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/publications/summary/vfc_views_from_the_capitals_european_dreams_for_2018#

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων