Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Σεπ-2017 08:46

  Η πορεία σύγκρουσης της Πολωνίας με την ΕΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η πορεία σύγκρουσης της Πολωνίας με την ΕΕ

  του Piotr Buras

  Το πολωνικό Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (Pis) έχει ξεκινήσει μια διαδικασία "αποευρωπαϊσμού” για να δώσει στη χώρα μια μεγαλύτερη αίσθηση κυριαρχίας και για να αποτρέψει ένα κοινωνικό-πολιτιστικό μοντέλο που αισθάνεται ότι επιβάλλεται από τη Δυτική Ευρώπη.

  Οι προσπάθειες της Πολωνίας να απομακρυνθεί από την ΕΕ οφείλονται τόσο σε ιδεολογικές όσο και σε οικονομικές ανησυχίες. Ιδεολογικά, το PiS εκτιμά ότι οι αξίες και η ταυτότητα της χώρας απειλούνται από την ΕΕ και οικονομικά, το PiS αισθάνεται ότι η φιλοδοξία του να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, περιορίζεται από την τωρινή θέση του στην αξιακή αλυσίδα της ΕΕ.

  Για την επίτευξη των στόχων του, το PiS έχει διώξει μακριά το Βερολίνο, τον μακροχρόνιο εταίρο της χώρας. Αντιθέτως, έχει επιδιώξει να συμμαχήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες του Βίζεγκραντ για να δημιουργήσουν ένα αντίβαρο στο Βερολίνο. Αλλά αυτό δεν είχε την επιτυχία που ήλπιζαν.

  Στη διαδικασία αποευρωπαϊσμού της η Πολωνία έχει μειώσει την επιρροή της στην ΕΕ δίνοντας προτεραιότητα στο ΝΑΤΟ έναντι του CSDP, υπονομεύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και υποβαθμίζοντας τους δεσμούς με την ΕΕ, μετξύ άλλων. Η Πολωνία μπορεί μόνο να αποτρέψει την πορεία σύγκρουσής της με την ΕΕ, εάν προστατεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της και αποδείξει ότι είναι βαθιά εδραιωμένη σε μια Ευρώπη που αλλάζει.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/publications/summary/europe_and_its_discontents_polands_collision_course_with_the_eu_7220

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ