Συνεχης ενημερωση

  ecfr.eu

  Τρίτη, 05-Απρ-2016 10:12

  Η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική για τη μετανάστευση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική για τη μετανάστευση

  της Αγγελική Δημητριάδη

  Το "Deal without borders: Europe’s foreign policy on migration” από την Δρ. Αγγελική Δημητριάδη, διερευνά την απάντηση εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στην προσφυγική κρίση.

  Εξετάζει τα τρία πιο σημαντικά διπλωματικά εργαλεία που είναι στη διάθεση της Ευρώπης -περιφερειακές διαδικασίες, εταιρικές σχέσεις κινητικότητας και συμφωνίας επανεισδοχής, και διαπιστώνει ότι, εξαιτίας της απροθυμίας των κρατών-μελών να προχωρήσουν σε πραγματικές παραχωρήσεις στις χώρες-εταίρους -όπως το να προσφέρουν νόμιμες οδούς μετανάστευσης στους πολίτες τους- αυτά τα εργαλεία έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν την παράτυπη μετανάστευση.

  Σύμφωνα με το report, η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ είναι το αποτέλεσμα αυτής της αποτυχίας, που ενεργεί μόνο ως προσωρινή λύση και είναι φορτωμένη με εν δυνάμει προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της νομικής αστάθειας και της έλλειψης ικανότητας για την εφαρμογή της. Η συμφωνία επίσης αναδεικνύει την αλλαγή στην ισορροπία της εξουσίας από την ΕΕ στους άμεσους γείτονές της, ένα βασικό εύρημα του Foreign Policy Scorecard του ECFR για αυτόν τον χρόνο.

  Η Δημητριάδη καλεί την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της να εφαρμόσουν μια πιο τολμηρή εξωτερική πολιτική για να αντιμετωπίσουν την μετανάστευση. Οι συστάσεις της περιλαμβάνουν τη δημιουργία ρεαλιστικών μέσω της παράνομης μετανάστευσης για τους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες. Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα υπονομεύσει τους λαθρέμπορους μεταναστών και θα περιορίσει την πίεση στα εξωτερικά σύνορα και, μακροπρόθεσμα, οι νόμιμες δίοδοι για τους οικονομικούς μετανάστες θα ανακουφίσουν μέρος της πίεσης στις περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα υψηλά επίπεδα εσωτερικής μετανάστευσης. 

  Επίσης αναδεικνύει ότι η μεγαλύτερη προθυμία για την ουσιαστική ενασχόληση με βασικές χώρες εκτός της ΕΕ, μπορεί να βοηθήσει ώστε να τεθεί η μεταναστευτική κρίση υπό έλεγχο. Καθώς δεν υπάρχει μια απάντηση για όλα τα ερωτήματα σχετικά με την ενασχόληση με τρίτες χώρες, η ΕΕ θα πρέπει να τοποθετήσει ένα ευρύτερο φάσμα κινήτρων στο τραπέζι, όπως περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες, μεταξύ άλλων και για τους λιγότερο εξειδικευμένους.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/publications/summary/deals_without_borders_europes_foreign_policy_on_migration6054

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ