Του Christopher Emsden

Ρώμη (Dow Jones) – Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti δήλωσε σήμερα πως οι δημοσιονομικοί στόχοι της κυβέρνησής του παραμένουν σταθεροί και ότι «δεν έχει σχέδιο ούτε υπάρχει ανάγκη» για να εγκριθούν περαιτέρω προσαρμογές στον προϋπολογισμό για το 2012.

Ο Monti, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη, επιτέθηκε και σε σειρά άρθρων στον ιταλικό Τύπο, και ιδιαίτερα όσων επικαλούνται φήμες που δεν διευκρινίζουν, για μια επικείμενη αύξηση του φόρου στους εύπορους Ιταλούς.

«Ένας φόρος εισοδήματος δεν είναι μέρος της κυβερνητικής ατζέντας», δήλωσε ο Monti. Επισήμανε ότι τα τεχνικά έγγραφα που επικαλείται η Il Giornale, εφημερίδα που ελέγχεται από την οικογένεια Berlusconi, χρονολογείται ένα χρόνο πριν.

Αναφερόμενος σε μια άλλη εφημερίδα της Ιταλίας που τον συνέκρινε με τον δικτάτορα Benito Mussolino, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για 20 χρόνια, ο Monti δήλωσε ότι η ιταλική υπόσχεση να μειώσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ από το 120% στο 60% στα επόμενα 20 χρόνια, είναι προϊόν μιας απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτεύχθηκε όταν ο Berlusconi ήταν πρωθυπουργός.

© Dow Jones Newswires