Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Οκτ-2018 13:30

  Το γερμανικό επιμελητήριο DIHK αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το γερμανικό επιμελητήριο DIHK αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας

  Το γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο DIHK αναθεώρησε σήμερα πτωτικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2018 στο 1,8% από το 2,2% και προέβλεψε επιβράδυνση στο 1,7% τον επόμενο χρόνο, καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους.

  Οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι οι διαμάχες για το παγκόσμιο εμπόριο δεν θα κλιμακωθούν και η Βρετανία δεν θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, ενώ οι εταιρίες επικαλούνται την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού ως σημαντική ανησυχία στο εσωτερικό της χώρας.

  Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του DIHK Μάρτιν Βανσλέμπεν, εντείνονται οι ανησυχίες. "Οι εταιρίες γίνονται πιο επιφυλακτικές για τις επιχειρηματικές τους προοπτικές, βλέπουμε τη μεγαλύτερη επιδείνωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες σε τέσσερα χρόνια".

  Ο Βανσλέμπεν δήλωσε ότι η αναθεωρημένη πρόβλεψη είναι "απογοητευτική", αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης.

  Σύμφωνα με τη φθινοπωρινή έρευνα του DIHK, οι εταιρίες περιόρισαν τις επιχειρηματικές τους προοπτικές στις 11 μονάδες από τις 17 την άνοιξη. Το κλίμα αναφορικά με τις τρέχουσες συνθήκες παρέμεινε στις 45 μονάδες.

  Η έρευνα με δείγμα περίπου 27.000 μάνατζερ, η μεγαλύτερη του είδους, βρήκε ότι οι εταιρίες θεωρούν τις ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού και την αύξηση του εργατικού κόστους βασικούς κινδύνους για τις επιχειρηματικές τους προοπτικές. Οι κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι κατασκευές, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες υγείας.

  Ο Βανσλέμπεν κάλεσε την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να περάσουν γρήγορα τον σχεδιαζόμενο νόμο για τη μετανάστευση προκειμένου η χώρα να προσελκύσει περισσότερους εξειδικευμένους εργαζομένους από κράτη εκτός της ΕΕ.

  "Αλλά ένα σύγχρονος μεταναστευτικός νόμος δεν είναι αρκετός. Η Γερμανία χρειάζεται επίσης να κάνει περισσότερα για να γίνει ένα πιο ελκυστικό, πιο φιλόξενο μέρος για τους ξένους – διαφορετικά δεν θα έρθει κανείς", δήλωσε.

  Οι αμερικανικές εμπορικές πολιτικές υπέρ του προστατευτισμού και το Brexit συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία, περιορίζοντας την προθυμία για επενδύσεις. Το DIHK αναμένει ο ρυθμός αύξησης των ακαθάριστων επενδύσεων κεφαλαίου να επιβραδυνθεί στο 2,9% το 2019 από το 3,3% φέτος.

  "Δεδομένου του γρήγορου ρυθμού των αλλαγών, για παράδειγμα στις παγκόσμιες εμπορικές πολιτικές ή την ψηφιοποίηση – και το ασαφές αποτέλεσμα του Brexit, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τις εταιρίες να προβλέψουν μια ξεκάθαρη τάση στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη", ανέφερε το DIHK.

  Οι εισαγωγές αναμένεται να ξεπεράσουν τις εξαγωγές φέτος και την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με το DIHK, σε μία ένδειξη ότι η εγχώρια ζήτηση μπορεί να βοηθήσει να αποσβεστούν εξωτερικά σοκ.

  Σύμφωνα με το DIHK, οι δημόσιες δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,4% το 2018 και 2,5% το 2019, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,4% και 1,8%.

  Οι εταιρίες θα συνεχίσουν να προσλαμβάνουν περισσότερο προσωπικό τη φετινή και την επόμενη χρονιά, αλλά ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας θα επιβραδυνθεί από τις 580.000 νέες θέσεις το 2018 στις 500.000 το 2019, σύμφωνα με το DIHK.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων