Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Σεπ-2018 19:19

  Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Οι απειλές της Ουάσινγκτον δεν θα αποθαρρύνουν το δικαστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Οι απειλές της Ουάσινγκτον δεν θα αποθαρρύνουν το δικαστήριο

  Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διαμήνυσε σήμερα ότι δεν αποθαρρύνεται από τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ που απείλησαν με κυρώσεις τους δικαστές και τους εισαγγελείς εφόσον ξεκινήσουν έρευνες σε βάρος Αμερικανών ή Ισραηλινών για εγκλήματα πολέμου.

  "Το ΔΠΔ, ως Δικαστήριο, θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του χωρίς να αποθαρρύνεται, με βάση τις αρχές και τη γενική αντίληψη της υπεροχής του δικαίου" ανέφερε σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι είναι ανεξάρτητος και αμερόληπτος θεσμός που στηρίζεται από 123 χώρες.

  Την Δευτέρα, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση στο ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη και έχει ως αρμοδιότητα να δικάζει εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Ο Μπόλτον κατήγγειλε την πιθανή έναρξη ερευνών σε βάρος Αμερικανών στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν αλλά και μια ενδεχόμενη έρευνα σε βάρος του Ισραήλ, με την παρότρυνση της Παλαιστινιακής Αρχής.

  "Αν το Δικαστήριο τα βάλει με εμάς, με το Ισραήλ ή με άλλους συμμάχους των Αμερικανών, δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί", είπε, προαναγγέλλοντας μια σειρά πιθανών κυρώσεων σε βάρος των δικαστών και των εισαγγελέων. Χαρακτήρισε επίσης "αναποτελεσματικό, ανεύθυνο και σαφώς επικίνδυνο" το ΔΠΔ.

  Το Δικαστήριο υπενθύμισε από την πλευρά του ότι ασκεί τις αρμοδιότητές του μόνο όταν οι χώρες που εμπλέκονται σε κάποια υπόθεση δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε μια έρευνα οι ίδιες.

  Η συνθήκη με την οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ έχει επικυρωθεί από 123 χώρες. Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Δικαστήριο ήταν ανέκαθεν ταραχώδεις. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να ενταχθούν στη συνθήκη και έχουν κάνει τα πάντα για να μην διωχθούν Αμερικανοί πολίτες από το ΔΠΔ.

  Παράλληλα, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) πρέπει να είναι σε θέση να εκτελεί ανεμπόδιστα τις εργασίες του.

  Γαλλία, και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, στηρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στη συνεισφορά της στο προϋπολογισμό και στη συνεργασία του μαζί του", τόνισε η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ Ανιές Βον ντερ Μιλ με ανακοίνωσή της.

  "Το Δικαστήριο πρέπει να είναι σε θέση να δρα και να ασκεί ανεμπόδιστα τις αρμοδιότητες του, ανεξάρτητα και αμερόληπτα, εντός του νομικού πλαισίου που ορίζεται από το Καταστατικό της Ρώμης", υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

  "Θα απαγορεύσουμε σε αυτούς τους δικαστές και εισαγγελείς την είσοδο στις ΗΠΑ. Θα επιβάλουμε κυρώσεις στα περιουσιακά στοιχεία τους και θα ξεκινήσουμε ποινικές διώξεις σε βάρος τους στο δικό μας δικαστικό σύστημα", προειδοποίησε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του ΔΠΔ.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων