Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Σεπ-2018 12:29

  Berenberg: 10 μαθήματα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Berenberg: 10 μαθήματα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση

  Στα 10 κυριότερα διδάγματα που προέκυψαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αναφέρεται σε έκθεσή της η Berenberg με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

  Τι πήγε στραβά; Τον Σεπτέμβριο του 2008, η κατάρρευση της Lehman Brothers προκάλεσε την χειρότερη οικονομική κρίση στον ανεπτυγμένο κόσμο από την Μεγάλη Ύφεση. Έχοντας νωρίτερα δημιουργηθεί μια τεράστια πιστωτική φούσκα, οι ΗΠΑ χειρίστηκαν τόσο λανθασμένα την κατάρρευση της Lehman Brothers που η φούσκα "έσκασε" με καταστροφικές συνέπειες, αντί να ξεφουσκώσει μαλακά. Σε μικρότερη κλίμακα, η ευρωζώνη πρόσθεσε τα δικά της λάθη κατά την κρίση του ευρώ, διστάζοντας για πάνω από ένα χρόνο να σταματήσει τη μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα στα μέσα του 2012.

  Μπορεί να ξανασυμβεί; Η συμπεριφορά της αγέλης είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις θα ξανασυμβούν. Ωστόσο, οι άνθρωποι σπάνια κάνουν τα ίδια λάθη δύο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ενώ η επόμενη κρίση μπορεί να σκάσει για παράδειγμα το 2021, πιθανότατα να μην οφείλεται σε πιστωτική κρίση του δυτικού κόσμου. Οι δυτικές οικονομίες έχουν ενισχύσει την άμυνα τους ενάντια σε μια επανάληψη της κρίσης τύπου Lehman.

  Τα δέκα μαθήματα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με την Berenberg:

  1)  Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία τους για να αποτρέψουν υπερβολές στην πίστωση και την μόχλευση 
  2)  Προκειμένου να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης, πρέπει να γίνεται μια οργανωμένη εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών
  3)  Σε περίπτωση πανικού, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παρεμβαίνουν γρήγορα και αποφασιστικά για να σταματήσουν την κατρακύλα 
  4)    Μόνο οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να σταματούν αξιόπιστα έναν πανικό με ένα αξιόπιστο "θα κάνουμε ο, τι χρειαστεί"
  5)  Υιοθετήστε το δόγμα: Οι ασυνήθιστες εποχές απαιτούν ασυνήθιστες πολιτικές
  6) Μετά από μία χρηματοπιστωτική κρίση, οι χώρες θα πρέπει να αποκαταστήσουν την "υγεία" των τραπεζών τους γρήγορα 
  7) Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να μεριμνήσουν ώστε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διαθέτουν επαρκή εργαλεία απορρόφησης κραδασμών.
  8)   Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις απελευθερώνουν αποπληθωριστικές δυνάμεις. Η νομισματική πολιτική πρέπει να κινείται προς την αντίστοιχη κατεύθυνση. 
  9)  Οι αναπτυξιακές πολιτικές έχουν μεγαλύτερη σημασία από την λιτότητα για τις υπερχρεωμένες χώρες 
  10)  Μην χάσετε τις ευκαιρίες που δημιουργεί μια κρίση. Από την στιγμή που θα προκύψει, αξιοποιήστε την προώθηση διαρθρωτικών αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων 

  Τέλος οι Berenberg κλείνει επισημαίνοντας δύο βασικούς κινδύνους που πρέπει κανείς να παρακολουθεί στενά σε περιόδους κρίσεων: τον προστατευτισμό και τον λαϊκισμό. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων