Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Σεπ-2018 19:56

  Οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ δεν πρέπει να φοβούνται την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ -μελέτη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ δεν πρέπει να φοβούνται την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ -μελέτη

  Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης δεν πρέπει να ανησυχούν ότι η έξοδος της ΕΚΤ από τα τόσα χρόνια χαλαρής νομισματικής πολιτικής θα προκαλέσει χρηματοπιστωτική αναταραχή, σύμφωνα με μελέτη.

  "Τα υψηλότερα επιτόκια δεν χρειάζεται να αποτελέσουν προάγγελο ευρύτερης αστάθειας των χρηματοοικονομικών αγορών", σημειώνει σε μελέτη του ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής με έδρα τις Βρυξέλλες. Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν σε συνάντηση των ΥΠΟΙΚ και των κεντρικών τραπεζιτών στη Βιέννη την Παρασκευή.

  Η Αυστρία, που αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία της ΕΕ, θα ζητήσει από τους εκπροσώπους να εξετάσουν εάν η ομαλοποίηση της επιτοκιακής πολιτικής θα προκαλέσει χρηματοοικονομικά προβλήματα και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τυχόν αδύναμα σημεία, σύμφωνα με note της κυβέρνησης της χώρας.

  Για τον Gros, ο τερματισμός της ποσοτικής χαλάρωσης και το σχέδιο της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια μόνο πολύ σταδιακά, ξεκινώντας πιθανώς από τα τέλη του 2019, θα έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις. Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θα μειώσει την κερδοφορία των κεντρικών τραπεζών, η οποία τελεικά θα βρει το δρόμο της προς τα δημόσια ταμεία, αλλά επίσης θα βελτιώσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, προσφέροντας στήριξη στην οικονομική ανάπτυξη.

  Ο Gros προειδοποίησε επίσης πως η υπερβολική καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα στο μέλλον.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων