Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Αυγ-2018 23:36

  Υποβάθμιση της Τουρκίας από την Moody's σε "Ba3" με outlook "αρνητικό"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Υποβάθμιση της Τουρκίας από την Moody's σε "Ba3" με outlook "αρνητικό"

  Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας σε "Ba3", από "Ba2" προηγουμένως, προχώρησε η Moody's Investors, θέτοντας παράλληλα "αρνητικό" outlook για την αξιολόγηση.

  Βασικός καταλύτης για την υποβάθμιση είναι η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των θεσμών της Τουρκίας και την επακόλουθη μείωση της ορατότητας για τη χάραξη πολιτικής της Τουρκίας. Τη θεσμική αποδυνάμωση επιτείνουν οι ανησυχίες γύρω από την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και η απουσία ενός ξεκάθαρου και αξιόπιστου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αιτιών της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης.

  Ο οίκος εκτιμά πως οι πιο σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες και η ασθενέστερη ισοτιμία, που συνδέονται με τους υψηλούς και ολοένα αυξανόμενους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης, είναι πιθανό να επιταχύνουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και να υπονομεύσουν την ανάπτυξη, ενώ ο κίνδυνος μιας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών εξακολουθεί να αυξάνεται.

  Σημειώνεται ότι όταν η Moody's έθεσε υπό επιτήρηση για υποβάθμιση την αξιολόγηση "Βα2" της Τουρκίας την 1η Ιουνίου, είχε αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της αναθεώρησης θα βασίζεται κυρίως στη συνοχή και την προβλεψιμότητα των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση και το βαθμό στον οποίο το πλαίσιο πολιτικής θα διασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για τις μεγάλες εξωτερικές δανειακές απαιτήσεις της Τουρκίας.

  Από τότε, η οικονομική κρίση έχει ενταθεί σημαντικά, όπως φαίνεται και από τη ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας η οποία έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την αρχή του έτους. Ο πληθωρισμός άγγιξε το 15,85% τον Ιούλιο, ενισχυμένος περισσότερο από 5% από την αρχή του έτους και στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2003. Οι συνθήκες χρηματοδότησης στο εσωτερικό επιδεινώθηκαν με τις αποδόσεις των ομολόγων να υπερβαίνουν το 20% στα μέσα Αυγούστου. Ενώ οι τουρκικές τράπεζες έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να διατηρήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης και η αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας θα αυξήσουν την πίεση στους εγχώριους δανειστές με χρέος σε ξένο νόμισμα.

  Η άποψη της Moody’s για περαιτέρω μείωση της προβλεψιμότητας και της αποτελεσματικότητας της χάραξης οικονομικής πολιτικής δικαιολογείται από τις ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Αυτό έρχεται ως επακόλουθο της συγκέντρωσης των εξουσιών στον πρόεδρο όπως προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου με τον πρόεδρο τώρα να έχει την αποκλειστική ευθύνη του διορισμού του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, του Αναπληρωτή Διοικητή και άλλων μελών της Επιτροπής της Νομισματικής Πολιτικής της χώρας. Από τις εκλογές και μετά, η κεντρική τράπεζα απέφυγε να αυξήσει τα επιτόκια παρά τη σημαντική αύξηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό για φέτος και την επόμενη χρονιά.

  Η αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στις προβλέψεις και τους στόχους της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και η απροθυμία της να ακολουθήσει μια κατάλληλη πολιτική προκειμένου να πετύχει αυτούς τους στόχους, υπονομεύει την αξιοπιστία της.

  Παρά το γεγονός πως έδωσε μια ανάσα στις εγχώριες τράπεζες με την μείωση των ελάχιστων υποχρεωτικών διαθεσίμων, σύμφωνα με την Moody’s αυτό είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε τις πιέσεις που υφίσταται ο τραπεζικός κλάδος ούτε τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

  Αντίστοιχα, η Moody's θεωρεί ότι η απουσία ή η καθυστέρηση ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού οικονομικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της πρόσφατης οικονομικής κρίσης αποτελεί σαφή ένδειξη της μείωσης της προβλεψιμότητας και της αποτελεσματικότητας. Η κυβέρνηση έχει περιγράψει συνοπτικά τους γενικούς στόχους του μακροπρόθεσμου οικονομικού της σχεδίου συμπεριλαμβανομένης της πρόθεσής της να επιβραδύνει την υπερθέρμανση της οικονομίας ενισχύοντας την δημοσιονομική της πολική και επαναφέροντας τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό. 

  Ωστόσο, μέχρι στιγμής τους στόχους αυτούς δεν τους πλαισίωσαν επιμέρους μέτρα με σαφή χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Οι εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Τουρκίας παραμένουν αξιοσημείωτες με τον κίνδυνο η κρίση του ισοζυγίου πληρωμών να συνεχίζει να αυξάνεται. 

  Πιθανή νέα υποβάθμιση

  Σε ό,τι αφορά την αρνητική προοπτική, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η πιθανότητα οι τουρκικές αρχές να καταφέρουν να επιτύχουν μια "ομαλή προσγείωση" της οικονομίας υποχωρεί εν μέσω αποδυναμωμένων θεσμών και αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ. 

  Επομένως, όπως επισημαίνει η Moody’s, ο κίνδυνος συνεχιζόμενων χρηματοοικονομικών εντάσεων είναι σημαντικός, με πιθανές περαιτέρω επιπλοκές για τις τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης. Ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου οξείας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής μεταβλητότητας, η οποία τελικά θα επιβάρυνε περαιτέρω το προφίλ πιστωτικού κινδύνου της κυβέρνησης.

  Απέναντι σε αυτούς τους σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους, η Moody's επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει υπ’ όψιν την εγγενή πιστωτική δύναμη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης και διαφοροποιημένης οικονομίας και μιας ακόμη σχετικά ισχυρής δημοσιονομικής θέσης. Το φορτίο του χρέους της κυβέρνησης παραμένει μέτριο βάσει των διεθνών δεδομένων. Η Moody's σημειώνει ακόμη ότι η Τουρκία έχει επιτυχώς καταφέρει να χειριστεί προηγούμενα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά σοκ.

  Ο οίκος αξιολόγησης προσθέτει πως θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση της Τουρκίας αν η κρίση με την τουρκική λίρα επιδεινωθεί και η χώρα αποδειχθεί ανίκανη να επιτύχει έναν συνδυασμό δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών που θα ήταν αποτελεσματικές ως προς τη χαλάρωση των εξωτερικών χρηματοδοτικών πιέσεων, τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και ώστε να θέσουν τη χώρα σε μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης.  

  Με δεδομένη την αρνητική προοπτική, μια θετική αξιολόγηση είναι ελάχιστα πιθανή αυτή τη στιγμή προειδοποιεί ο οίκος. 

  Η αξιολόγηση θα μπορούσε να παραμείνει σταθερή αν οι τουρκικές αρχές παρουσιάσουν ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό οικονομικό σχέδιο βραχυπρόθεσμα, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σημαντικά σφικτή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, ώστε να εξασφαλιστεί μια ομαλή επιβράδυνση της οικονομίας, που θα οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό αλλά και χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αλλά και σε μία συρρίκνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. ΄Μια σημαντική εξωτερική οικονομική στήριξη ίσως να επηρέαζε θετικά την αξιολόγηση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων