Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Αυγ-2018 11:28

  ΗΠΑ: Τα δάνεια και η οικονομική κατάσταση του Πολ Μάναφορτ στο επίκεντρο της 10ης ημέρας της δίκης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΗΠΑ: Τα δάνεια και η οικονομική κατάσταση του Πολ Μάναφορτ στο επίκεντρο της 10ης ημέρας της δίκης

  Οι κατήγοροι της ομάδας έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ προσπάθησαν να "δέσουν” το κατηγορητήριο για φοροδιαφυγή και τραπεζική απάτη κατά του Πολ Μάναφορτ στη χθεσινή 10η ημέρα της δίκης του.

  Οι ίδιοι από την έναρξη της δίκης έχουν εξετάσει περισσότερους από 24 μάρτυρες κατηγορίας, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο κι ενώπιον των ενόρκων, σχολιάζει το "Politico.”

  Ο τελευταίος γύρος της κατάθεσης της υψηλόβαθμης ειδικής πράκτορα του υπουργείου των Οικονομικών Πάολα Λιζ ήταν διάρκειας μόλις πέντε ερωτήσεων. Η ίδια κατέθεσε ότι δεν βρήκε κάποιες αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες να αποδεικνύεται ότι οι εταιρίες παροχής διεθνών πολιτικών συμβουλών που διατηρούσε ο Μάναφορτ είχαν συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα ενημερώνοντας την αμερικανική κυβέρνηση για την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών του στο εξωτερικό.

  Η απόκρυψη των τραπεζικών αυτών λογαριασμών αποτελεί ένα ουσιαστικό σημείο δικαστικού ενδιαφέροντος για το κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο Μάλερ κατά του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

  Σήμερα, αναμένονται οι τοποθετήσεις της υπεράσπισης του Μάναφορτ στη διάρκεια της συνεδρίασης του δικαστηρίου, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας Βιρτζίνια, στην πόλη Αλεξάντρια.

  Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν στον Μάναφορτ από τον Μάλερ στο πλαίσιο της γενικότερης έρευνας που διεξάγει για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016, στις ΗΠΑ.

  Από την πλευρά του, ο δικαστής Τ.Σ. Έλις διέταξε την αποχώρηση του ακροατηρίου από την δικαστική αίθουσα αργά χθες το απόγευμα, αφού τα στελέχη της ομάδας ερευνών του Μάλερ άφησαν να εννοηθεί ότι ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας. Στην συνέχεια, κεκλεισμένων των θυρών, συζητήθηκε μία απόρρητη πρόταση των δικηγόρων του Μάναφορτ.

  Ο δικαστής Έλις, ο οποίος στην διάρκεια της δίκης ήρθε πολλές φορές σε σύγκρουση με τους κατήγορους του Μάλερ, δήλωσε ότι το περιεχόμενο της πρότασης αυτής θα δημοσιοποιηθεί μετά το τέλος της δίκης.

  Η Λιζ, που ανήκει στην ειδική διεύθυνση καταπολέμησης οικονομικών εγκλημάτων του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ, κατέθεσε ουσιαστικά κατά την πρώτη εβδομάδα διεξαγωγής της δίκης, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι ούτε ο Μάναφορτ, αλλά ούτε και η σύζυγος του, Καθλίν, δήλωσαν στις αρχές την ύπαρξη των τραπεζικών λογαριασμών σε ξένες τράπεζες.

  Ωστόσο, η επιστροφή της Λιζ στην δικαστική αίθουσα, προκειμένου να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, δεν έγινε χωρίς προστριβές.

  Οι κατήγοροι ήθελαν την Λιζ και πάλι στο δικαστήριο, προκειμένου να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων που ήταν σχετικές με τα ευρήματα της έρευνας της και ειδικότερα γύρω από την κατάθεση στοιχείων για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Μάναφορτ στο εξωτερικό. Στο επίκεντρο της έρευνας της Λιζ βρέθηκαν οι δύο τελευταίες (διεθνείς) εταιρίες παροχής πολιτικών συμβουλών του Μάναφορτ (Davis Manafort Partners, Davis Manafort International LLC).

  Οι ίδιοι υποστήριξαν πως οι ερωτήσεις προς την μάρτυρα ήταν σχετικές με την υπόθεση, καθώς οι απαντήσεις της θα αποδείκνυαν ότι ο Μάναφορτ είχε λάβει γνώση των απαιτήσεων για την επίσημη δήλωση των αναφορών σχετικά με τους ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς του στις αρχές, ενώ δεν το έπραξε από πρόθεση.

  "Οι ένορκοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εταιρίες δεν έκαναν τις δηλώσεις,” υποστήριξε ο κατήγορος Ούζο Ασόνιε από την ομάδα του Μάναφορτ, αναφερόμενος στους αδήλωτους τραπεζικούς λογαριασμούς.

  Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της υπεράσπισης αντέτειναν ότι ο Μάναφορτ δεν είχε ποτέ στην ιδιοκτησία του ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των εταιριών στον χρόνο που τελέστηκαν τα αναφερόμενα οικονομικά εγκλήματα. Έτσι, το βάρος δεν έπεφτε σε εκείνον προκειμένου να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ύπαρξη των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό.

  Παράλληλα οι ίδιοι δήλωσαν ότι δεν είναι στα σχέδια τους να αναδείξουν το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο της υπεράσπισης που ασκούν.

  Ο δικαστής Έλις από την πλευρά του επέτρεψε στην Λιζ να επιστρέψει στην δικαστική αίθουσα για μία συμπληρωματική κατάθεση, υπενθυμίζοντας στους ενόρκους να έχουν στο μυαλό τους, ότι μόνο στον Μάναφορτ προσωπικά έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την μη δήλωση των τραπεζικών λογαριασμών που είχε στο εξωτερικό. Επίσης ο δικαστής τόνισε απευθυνόμενος στους ενόρκους, ότι δεν μπορούν να καταδικάσουν τον κατηγορούμενο για την διάπραξη εγκλημάτων που δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

  Ένας εκτελεστικός διευθυντής μιας τράπεζας στο Σικάγο, που επεδίωκε να εργαστεί σε μία υψηλή θέση στις επιχειρήσεις Τραμπ, "προσπέρασε” τις αντιρρήσεις του προέδρου της τράπεζας αυτής, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για ένα δάνειο 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον Πολ Μάναφορτ κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία του 2016, σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε ένα ανώτερο στέλεχος της ίδιας τράπεζας. Η κατάθεση αυτή του τραπεζικού στελέχους έγινε λίγο πριν οι κατήγοροι αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους για την διάπραξη των οικονομικών εγκλημάτων του Μάναφορτ, καθώς η δίκη διεξάγεται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.

  Ο δικαστής Έλις από την πλευρά του υποστηρίζει την επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε η δίκη να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

  Ο εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας Federal Savings Bank,Στέφεν Καλκ παρενέβη, μετά την απόφαση που είχε λάβει ο πρόεδρος της αναφερόμενης τράπεζας, Χαβιέρ Ουμπαρί, ότι θα ήταν επικίνδυνο να επιτραπεί στον Μάναφορτ να λάβει το ποσό των 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων με εγγύηση την οικία του Μπριτζχάμπτον της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την κατάθεση του αντιπροέδρου της ίδιας τράπεζας, Τζέιμς Μπρέναν.

  Από την άλλη μεριά, ο κατήγορος Γκρεγκ Άντρες ρώτησε τον Μπρέναν γιατί η τράπεζα προχώρησε με την δανειοδότηση αυτή, αφού ο πρόεδρος της ήταν αντίθετος στην χορήγησή του.

  "Έκλεισε, επειδή ο κ. Καλκ ήθελε η υπόθεση αυτή να κλείσει,” απάντησε χαρακτηριστικά ο Μπρέναν, που κατέθεσε αφού έχει λάβει δικαστική αμνηστία ως προϋπόθεση για την κατάθεσή του.

  Οι ένορκοι έμαθαν από την κατάθεση που έδωσε ένας άλλος υπάλληλος της τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, ότι όταν ο Μάναφορτ αιτήθηκε την χορήγηση του δανείου, ο Καλκ θεωρούσε ότι ο ίδιος θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για διορισμό σε μία υψηλόβαθμη κυβερνητική θέση, όπως αυτή του υπουργού των Οικονομικών ή του υπουργού Οικιστικής Ανάπτυξης.

  Σύμφωνα με τον Μπρέναν, το αρμόδιο τμήμα για την χορήγηση των δανείων από την τράπεζα σχετικά με τις εγγυήσεις είχε αμφιβολίες σχετικά με τα εισοδήματα του Μάναφορτ, αλλά και τα χρέη του. Μεταξύ αυτών, τόσο τα δάνεια που είχε λάβει, όσο κι ένας καθυστερημένος λογαριασμός 210.000 δολαρίων για εισιτήρια σχετικά με την αγωνιστική περίοδο της ομάδας μπέιζμπολ (New York Yankees).

  "Ο κ. Μάναφορτ δεν είχε εισοδήματα, αλλά είχε έξοδα 638.000 δολαρίων,” είπε ο Μπρέναν αναφερόμενος στα εισοδήματα του Μάναφορτ το 2016 και πριν αιτηθεί την χορήγηση του δανείου των 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

  Ο Μάναφορτ από την πλευρά του ισχυριζόταν ότι ανέμενε είσπραξη ποσού 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων από έναν πελάτη του, χωρίς αυτό να καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την τράπεζα.

  "Δεν διαθέτουμε τράπεζα πληροφοριών,” είπε ο Μπρέναν, που χαρακτήρισε επίσης ως σημείο ανησυχίας την αδυναμία του Μάναφορτ να δηλώσει ότι είχε λάβει δάνεια από άλλες τράπεζες. Ο Μπρέναν κατέθεσε ότι ο ίδιος θεωρούσε πως η αίτηση δανειοδότησης του Μάναφορτ έπρεπε να εξεταστεί παρά το γεγονός ότι κατά την προσωπική του άποψη το συγκεκριμένο δάνειο δεν θα έπρεπε να εγκριθεί.

  Σε ερώτηση γιατί τελικά η αίτηση για το δάνειο αυτό προωθήθηκε στα ανώτερα επίπεδα διοίκησης της τράπεζας, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν προβλήματα, ο Μπρέναν έδειξε τον Καλκ, απαντώντας: "Επειδή το δάνειο αυτό περνούσε μέσα από την διαδικασία,” απάντησε.

  Ο Μπρέναν περιέγραψε τα δύο δάνεια που επεδίωκε ο Μάναφορτ, ένα για 9,5 εκατομμύρια δολάρια και το άλλο για 6,5 εκατομμύρια δολάρια, ως τα δύο μεγαλύτερα δάνεια της τράπεζας για την συγκεκριμένη περίοδο.

  Σε ερώτηση του Άντρες για το αν η τράπεζα έχει εισπράξει χρήματα για τα δάνεια αυτά, ο Μπρέναν απάντησε ότι η τράπεζα έχασε περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων