Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Αυγ-2018 08:06

  Ο Όρμπαν και τα προβλήματα ταυτότητας της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο Όρμπαν και τα προβλήματα ταυτότητας της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς

  Του Κώστα Ράπτη

  Εκ πρώτης όψεως δεν έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ο σχηματισμός που συσπειρώνει τα περισσότερα κεντροδεξιά και χριστιανοδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης.

  Με 217 ευρωβουλευτές, 8 αρχηγούς κρατών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και την προεδρία των τριών κορυφαίων κοινοτικών θεσμών (με τους Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Αντόνιο Ταγιάνι), το ΕΛΚ παραμένει το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό πολιτικό μόρφωμα, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τη σε προϊούσα κρίση και αναζήτηση ταυτότητας ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και δεν απειλείται άμεσα στον ευρύτερο χώρο του κέντρου από τη Συμμαχία των Φιλελεύθερων και των Δημοκρατών, που διαθέτει  επίσης 8 αρχηγούς κρατών στο Συμβούλιο αυτήν τη στιγμή, αλλά υπολείπεται σημαντικά σε αριθμό ευρωβουλευτών.

  Ωστόσο, στην εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του 2019 το ΕΛΚ έχει ένα σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό του: τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται να πιστεύουν αρκετοί.

  Με άρθρο της στην ιστοσελίδα Politico, η Άννα Μαρία Κοράζα Μπιλντ, ευρωβουλευτής από τη Σουηδία και αντιπρόεδρος της επιτροπής ισότητας των φύλων του ΕΛΚ, υποστήριξε ότι αυτήν τη φορά ο Ούγγρος πρωθυπουργός το παρατράβηξε. Αφορμή αποτέλεσε η τοποθέτηση του Όρμπαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη του Χέλμουτ Κολ στις 18 Ιουνίου, στην οποία ο αμφιλεγόμενος αυτός πολιτικός υποστήριξε πως ό,τι πράττει η Ουγγαρία αποτελεί τον δρόμο για την αναζωογόνηση τόσο της Ευρώπης γενικά όσο και του ΕΛΚ ειδικότερα.

  Συγκεκριμένα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει σε εκείνη την εκδήλωση σε τόνους σχεδόν απειλητικούς ότι "σε σχέση με τις εκλογές του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ήταν εύκολο για παράδειγμα να εγκαθιδρύσουμε έναν σχηματισμό από κεντροευρωπαϊκά κόμματα με ανάλογη σκέψη ή όντως έναν πανευρωπαϊκό αντιμεταναστευτικό σχηματισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είχαμε μεγάλη επιτυχία στις ευρωεκλογές του 2019. Όμως, προτείνω να αντισταθούμε σε αυτόν τον πειρασμό και να επιμείνουμε στα ιδανικά του Χέλμουτ Κολ και στη δική του οικογένεια κομμάτων. Αντί για τη λιποταξία θα πρέπει να αναλάβουμε το περισσότερο δύσκολο καθήκον να ανανεώσουμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να το βοηθήσουμε να βρει τον δρόμο του πίσω στις χριστιανικές δημοκρατικές ρίζες του".

  Για την Μπιλντ αυτό είναι απαράδεκτο, με το σκεπτικό ότι η εθνικιστική πολιτική, οι αντιμεταναστευτικές πρακτικές και η αυταρχική στάση του Όρμπαν δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα συνεκτικό όραμα για την Ευρώπη.

  Κατά ανάλογο τρόπο οι Ολλανδοί Χριστιανοδημοκράτες υιοθέτησαν πρόσφατα ψήφισμα στο οποίο ζητούν την αποπομπή από το ΕΛΚ του Fidesz, του ουγγρικού κυβερνώντος κόμματος εάν αυτό συνεχίσει να περνά τις "κόκκινες γραμμές" ως προς την πολιτική κατεύθυνση. Τις ολλανδικές αντιδράσεις προκάλεσε ο ξενοφοβικός τόνος της εθνικής προεκλογικής εκστρατείας του Όρμπαν και ιδίως της αναγόρευσης του μεγαλοεπενδυτή  Τζορτζ Σόρος σε βασικό αντίπαλο που κατά τον Ούγγρο πρωθυπουργό "ετοιμάζεται να πλημμυρίσει την Ευρώπη με παράνομους μετανάστες".

  Όλα αυτά επιτείνονται από τον φόβο ότι και το πολωνικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης θα επιμείνει στην επιδίωξή του να γίνει μέλος του ΕΛΚ, παρά το βέτο που έχει βάλει μέχρι τώρα η Πλατφόρμα των Πολιτών, ο σχηματισμός από τον οποίο προέρχεται ο Ντόναλντ Τουσκ.

  Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εξαιτίας των παρεμβάσεών του στη δικαιοσύνη, θα επιθυμούσε να ενταχθεί σε μια μεγαλύτερη "πολιτική οικογένεια", ιδίως από τη στιγμή που το Brexit θα αποδιαρθρώσει την ευρωπαϊκή Ομάδα των Συντηρητικών και των Μεταρρυθμιστών στην οποία τώρα ανήκει μαζί με τους Βρετανούς Συντηρητικούς.

  Για πάρα πολλούς στην Ευρώπη όλα αυτά σημαίνουν έναν κίνδυνο να μετακινηθεί το ΕΛΚ πιο μακριά από τις όποιες φιλελεύθερες καταβολές του και να τεθεί σε διακινδύνευση ο πυρήνας ευρωπαϊκών αξιών των οποίων προβάλλει ως θεματοφύλακας.

  Ωστόσο, τόσο οι αντιπαραθέσεις στη γερμανική CDU/CSU ως προς το μεταναστευτικό όσο και εξελίξεις όπως η συμμαχία του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά γύρω από μια σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα ή η διαπάλη για την ηγεμονία στην ιταλική δεξιά ανάμεσα στη Λέγκα και τη Φόρτσα Ιτάλια, δείχνουν ότι λογικές σαν του Όρμπαν στην πραγματικότητα έχουν αρκετά ευήκοα ώτα  μέσα στο ΕΛΚ και συνολικά την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων