Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Ιουλ-2018 07:45

  Νικαράγουα: Η ΕΕ προσφέρεται να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νικαράγουα: Η ΕΕ προσφέρεται να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης

  Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι προσφέρθηκε, με επιστολή της προς την κυβέρνηση της Νικαράγουας, να μεσολαβήσει για να επιλυθεί η πολύνεκρη πολιτική κρίση στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, καλώντας ταυτόχρονα να τερματιστεί η βία.

  Η κρίση στη Νικαράγουα ξέσπασε τη 18η Απριλίου, όταν άρχισαν ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αρχικά με αφορμή μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που ακυρώθηκε, αλλά αφού ήδη οι κινητοποιήσεις είχαν πάρει χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις καταστολής των σωμάτων ασφαλείας και παραστρατιωτικών ομάδων.

  Η ΕΕ αναμένει "τον άμεσο τερματισμό της βίας, της καταστολής και των αυθαίρετων συλλήψεων και τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών", τόνισε η Μογκερίνι στην επιστολή της προς τον υπουργό Εξωτερικών Ντένις Μονκάδα.

  Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να "συνοδεύσει και να υποστηρίξει" τον εθνικό διάλογο για την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης, με την έμφαση στον εκδημοκρατισμό και τα ζητήματα που άπτονται των εκλογικών διαδικασιών στη Νικαράγουα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης που δόθηκε στη δημοσιότητα (1).

  Ο λεγόμενος εθνικός διάλογος, στον οποίο μεσολαβεί η ιεραρχία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, έχει διακοπεί επανειλημμένα.

  "Μόνο ένας διάλογος χωρίς αποκλεισμούς για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία θα επιτρέψει την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Νικαράγουα", αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ΕΕ, μετά το κοινό συμβούλιο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ και αυτών της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στις Βρυξέλλες.

  Οι δεκατρείς χώρες της Λατινικής Αμερικής καταδίκασαν τη Δευτέρα με κοινή τους ανακοίνωση τις "σοβαρές και επανειλημμένες πράξεις βίας" στη Νικαράγουα, αξίωσαν τον "τερματισμό" της "καταστολής" των αρχών και αξίωσαν "τη διάλυση των παραστρατιωτικών οργανώσεων". Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την κρίση στη Νικαράγουα και είπε πως είναι ανάγκη να ξαναρχίσει ο διάλογος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κόστα Ρίκα.

  Ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέρριψε το "συντριπτικά" μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη βία στη Νικαράγουα "στο κράτος", κατηγορώντας την αστυνομία και φιλοκυβερνητικά ένοπλα στοιχεία για τους θανάτους.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΥΑ, στελέχη του ΟΗΕ που βρίσκονται στο πεδίο έχουν καταγράψει κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων, βασανιστηρίων, αυθαίρετων συλλήψεων και της άρνησης της ελευθερίας της έκφρασης. Η Αρμοστεία κάλεσε την κυβέρνηση της Νικαράγουας να τερματίσει την κρίση το συντομότερο δυνατόν (2).

  Η ΕΕ διέθεσε περίπου 300.000 ευρώ για να προσφερθούν ιατρικές φροντίδες και να διακομίζονται σε νοσοκομεία τραυματίες, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζει τρόπους να βοηθήσει δύο επιτροπές που συστήθηκαν για να διενεργήσουν έρευνα για τα βίαια επεισόδια και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Η αστυνομία ανέκτησε τον έλεγχο της εξεγερμένης συνοικίας Μονιμπό στην πόλη Μασάγια

  Η αστυνομία απέσπασε την Τρίτη από τους εξεγερμένους τον έλεγχο της συνοικίας Μονιμπό, στην πόλη Μασάγια, στη νότια Νικαράγουα, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τους αντικυβερνητικούς στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

  "Σήμερα (σ.σ. την Τρίτη), ήταν η σειρά της Μονιμπό, στη Μασάγια, να ξαναδεί τους δρόμους της ελεύθερους από οποιονδήποτε αποκλεισμό, και τους πολίτες να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα", ανέφερε η κυβέρνηση της Νικαράγουας στον ιστότοπό της.

  "Σήμερα (σ.σ. την Τρίτη), αυτή η ιστορική συνοικία εορτάζει την ελευθερία της, μετά την κατάληψή της από τρομοκράτες που χρηματοδοτούνται από τη δεξιά των πραξικοπηματιών", σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

  Έπειτα από πολύωρες μάχες και την "χρήση υπέρμετρης βίας" εναντίον των διαδηλωτών, η αστυνομία και παραστρατιωτικές ομάδες ατάκτων ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλβαρο Λέιβα, επικεφαλής της Νικαραγουανής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ANPDH).

  Περίπου χίλιοι άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και βαριά οπλισμένοι παραστρατιωτικοί με περίπου 40 οχήματα μπήκαν το πρωί στη Μασάγια, περίπου τριάντα χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

  Όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, τον Απρίλιο, κάτοικοι της Μονιμπό είχαν υψώσει οδοφράγματα στους δρόμους της συνοικίας τους για να αντιμετωπίσουν τις εφόδους της αστυνομίας.

  Στις συγκρούσεις της Τρίτης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, γνωστοποίησε μια άλλη ΜΚΟ, το Νικαραγουανό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

  Η Νικαράγουα, η φτωχότερη χώρα της κεντρικής Αμερικής, συνταράσσεται εδώ και τρεις μήνες από βίαια επεισόδια στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 280 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι περίπου 2.000.

  Οι κινητοποιήσεις, με αιχμή του δόρατος οργανώσεις φοιτητών, άρχισαν την 18η Απριλίου και πολύ γρήγορα πήραν χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, του άλλοτε επικεφαλής των ανταρτών Σαντινίστας, 72 ετών, που επανεξελέγη πρόεδρος της Νικαράγουας το 2007, έπειτα από μια πρώτη θητεία του στην εξουσία από το 1979 ως το 1990.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων