Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Ιουλ-2018 14:11

  ΕΚΥ: Υπερασπίστηκε το QE σε ευρωπαϊκό δικαστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΕΚΥ: Υπερασπίστηκε το QE σε ευρωπαϊκό δικαστήριο

  Η ΕΚΤ υπερασπίστηκε το πρόγραμμά της αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις κατηγορίες ότι χρηματοδοτεί κυβερνήσεις και βάζει σε κίνδυνο τα λεφτά των φορολογούμενων.

  Η υπόθεση, η οποία ήρθε στο δικαστήριο από μια ομάδα ευρωσκεπτικιστών πολιτικών και ακαδημαϊκών από τη Γερμανία, σκοπεύει να σταματήσει το τρέχον πρόγραμμα τόνωσης της ΕΚΤ, το οποίο πλησιάζει στο τέλος του, και είναι πιθανό να θέσει προηγούμενο για οποιοδήποτε μελλοντικό πρόγραμμα.

  Η υπόθεση εστάλη στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας πέρυσι, με σειρά ερωτημάτων για το εάν η ΕΚΤ παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ με τις αγορές χρέους.

  Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα παραβιάζει μια απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης και καθιστά την Bundesbank και με αυτή το Γερμανό φορολογούμενο, υπόλογη για τις ζημιές που υπέστησαν άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες με βάση το πρόγραμμα.

  "Η ΕΚΤ στερείται δημοκρατικής νομιμότητας", τόνισε ο Dietrich Murswiek, δικηγόρος ενός εκ των εναγόντων.

  Αλλά η ΕΚΤ δηλώνει σε δική της γραπτή απάντηση ότι σέβεται τις συνθήκες καθώς αγοράζει μόνο από επενδυτές, αντί να αγοράζει απευθείας από κυβερνήσεις, και ότι οι κίνδυνοι για τις κεντρικές τράπεζες είναι περιορισμένοι.

  "Η εξέταση των ερωτημάτων δεν αποκάλυψε τίποτα που θα μπορούσε να επηρεάσει την εγκυρότητα της απόφασης", έγραψαν οι νομικοί της ΕΚΤ.

  "Το Δικαστήριο θα πρέπει να θέσει αυστηρά όρια στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για το μέλλον, έτσι ώστε η ΕΚΤ να μην καταστεί εντελώς παιχνίδι για την εξωτερική πολιτική", αναφέρει οικονομολόγος του ινστιτούτου ZEW.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων