Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Ιουλ-2018 09:51

  ΗΠΑ: Μπαράζ επικρίσεων δέχεται ο υποψήφιος για τη θέση του δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΗΠΑ: Μπαράζ επικρίσεων δέχεται ο υποψήφιος για τη θέση του δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο

  Η δέσμευση του προέδρου Τραμπ για την επιλογή ενός δικαστή για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ από μία δημοσιοποιημένη λίστα υποψηφίων, τον βοήθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, προκαλώντας ωστόσο, πολιτικές αντιδράσεις εκτός αυτού, σχολιάζει το "Politico.”

  Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται ο ομοσπονδιακός εφέτης της Ουάσινγκτον Μπρετ Κάβανό, ο οποίος φέρεται να είναι η επιλογή του Νομικού Συμβούλου του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν, σύμφωνα με δύο Ρεπουμπλικάνους που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο.

  Η υποστήριξη του ΜακΓκαν βοήθησε τον Κάβανο να εξασφαλίσει μία θέση στην λίστα του προέδρου Τραμπ με τους υποψηφίους δικαστές για διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προσθέσει στη λίστα αυτή τα ονόματα άλλων πέντε δικαστών.

  Αντίθετοι στον διορισμό του Κάβανό είναι ισχυροί συντηρητικοί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μεταξύ αυτών ο Γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, που υποστήριξε ότι η συμμετοχή του Καβανό στην λίστα θα απογοήτευε την δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων.

  Οι σοβαρές πιθανότητες που έχει μία ενδεχόμενη επιλογή του Κάβανο έδωσε από την άλλη μεριά στους επικριτές του τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμάσουν εκστρατεία κατά του διορισμού του.

  Δίνοντας έμφαση στην υπόθεση ότι οι διασυνδέσεις που έχει στον Λευκό Οίκο αλλά και η καλή εικόνα που έχει στην δικαστική περιφέρεια της Ουάσινγκτον θα τον έκαναν ένα φαβορί για την επιλογή του στο Ανώτατο Δικαστήριο, όσοι είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο συγκεντρώνουν τους τελευταίους μήνες αρνητικά στοιχεία από τις αποφάσεις και τον φάκελό του.

  Η προσπάθεια αυτή μοιάζει περισσότερο με μια προεκλογική εκστρατεία με πολιτικά χαρακτηριστικά κι όχι με εναντίωση στον διορισμό ενός δικαστή.

  "Υπάρχει μια φανερή πολιτική διάσταση στην διαδικασία, ειδικότερα ως προς την αντίθεση σε υποψηφίους από υποστηρικτές του προέδρου. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί την σημασία που έχει η θέση αυτή για τους συντηρητικούς,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάνεν Κόφιν που υπηρέτησε ως νομικός σύμβουλος υπό τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσένι.

  Παράλληλα, τα χαρακτηριστικά πολιτικής αντιπαράθεσης ως προς την διαδικασία επιλογής ενισχύθηκαν από την εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από τον πρόεδρο Τραμπ.

  Από την άλλη μεριά, οι επιθέσεις που δέχεται ο Κάβανο έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση σημαντικών ανθρώπων της αμερικανικής δικαιοσύνης που τον υποστηρίζουν: ανάμεσά τους ο Μιγκέλ Εστράντα, που στην ουσία έχει αναγορευτεί σε μάρτυρα για τους συντηρητικούς, αφού οι Δημοκρατικοί μπλόκαραν τον διορισμό στο Εφετείο της Ουάσινγκτον (2001).

  "Όλες αυτές οι επιθέσεις που δέχεται ο Μπρεντ Κάβανο είναι παράλογες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εστράντα (National Review).

  Ο Τρέιβις Λένκερ, πρώην υπάλληλος που έχει εργαστεί τόσο με τον Κάβανο όσο και με τον δικαστή Κένεντι, δήλωσε ότι οι δίκαιοι συντηρητικοί θέλουν να εξασφαλίσουν ότι ο Κάβανο θα έχει μία δίκαιη μεταχείριση.

  "Ο φάκελος του δικαστή Κάβανο με 12ετή δράση και περισσότερες από 300 απόψεις που έχει εκφράσει σε ζητήματα εθνικής σημασίας, μιλάει από μόνος του. Αυτό που βλέπετε είναι η προσπάθεια από αρκετούς δίκαιους και σεβαστούς συντηρητικούς, που δεν υποστηρίζουν έναν υποψήφιο σε βάρος ενός άλλου υποψηφίου και προσπαθούν με δίκαιο τρόπο να διασφαλίσουν ότι ο φάκελος του Κάβανο είναι καθαρός κι αξιόπιστος σχετικά με τον ίδιο,” δήλωσε χαρακτηριστικά σε μία συνέντευξη ο Λένκερ.

  Ο Κάβανο είναι προφανές ότι αρέσει στον πρόεδρο Τραμπ κι αυτό φάνηκε κατά την συνέντευξη που έγινε την Δευτέρα στο Οβάλ Γραφείο, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση για τις εξελίξεις. Ο ίδιος δικαστής, δεν έχει ένα, αλλά δύο πτυχία από το Γέιλ, με το γεγονός αυτό να τον καθιστά περισσότερο συμπαθή στον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ ο Κάβανο διαθέτει και μία πιο ευρεία άποψη σχετικά με την εκτελεστική εξουσία, που επίσης αρέσει στον πρόεδρο Τραμπ.

  Με δεδομένη την εμπειρία που απέκτησε στην δεκαετία του ‘90 συνεργαζόμενος με τον ειδικό εισαγγελέα Κεν Σταρ στην έρευνα της υπόθεσης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Καβανο υποστηρίζει πως οι Αμερικανοί πρόεδροι πρέπει να προστατεύονται από μηνύσεις και ποινικές έρευνες.

  Παράλληλα, ο Κάβανο διαμένει μόνιμα στην Ουάσινγκτον, όπου και διαθέτει πολλούς υποστηρικτές. Μεταξύ αυτών και αρκετοί πρώην δικαστικοί υπάλληλοι, όπως επίσης κι ένα δίκτυο αποτελούμενο από ισχυρούς και διασυνδεδεμένους φίλους, σε ολόκληρη την αμερικανική πρωτεύουσα.

  "Είναι προφανώς ευφυής κι ένας καλός δικαστής. Αλλά για μένα, σε μία θέση όπως αυτή, η ακεραιότητα και η ισχυρή θέληση, είναι από τα πιο σημαντικά προσόντα κι αυτός τα έχει,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέι Ντι Βανς, που είναι συγγραφέας και πρώην μαθητής του Κάβανο. Ο ίδιος, έγραψε ένα προσωπικό σχόλιο στην εφημερίδα "The Wall Street Journal” υπερασπιζόμενος τον διορισμό του Καβανό.

  Ωστόσο, οι επικριτές του δικαστή, επιδιώκουν να φέρουν στην δημοσιότητα άλλες πλευρές του φακέλου του, από τις σχέσεις του με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, μέχρι μία απόφασή του, το 2011, η οποία, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν άνοιξε το δρόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, προκειμένου να νομιμοποιήσει την εφαρμογή του προγράμματος Obamacare. Το αναφερόμενο πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, το προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ απέτυχε να ακυρώσει την εφαρμογή του, το 2017.

  Επίσης, οι επικριτές του Κάβανο έχουν προχωρήσει στην διανομή ενός εξασέλιδου εγγράφου που έχει την μορφή έρευνας και τον διασυνδέει με τον πρώην δικαστή Άλεξ Κοζίνσκι που συνταξιοδοτήθηκε ξαφνικά τον Δεκέμβριο, μετά από καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης που έκαναν αρκετές από τις γυναίκες πρώην δικαστικές υπαλλήλους. Το ίδιο έγγραφο ισχυρίζεται ότι ήταν αδύνατο για τον Κάβανο με δεδομένη την θέση που είχε, να μην γνώριζε για την συμπεριφορά του Κοζίνσκι. Ωστόσο, κανένας δεν έχει διατυπώσει αυτόν τον ισχυρισμό επίσημα και δημοσίως.

  Ο Κάβανο δούλεψε για τον Κοζίνσκι περίπου πριν από τρεις δεκαετίες και φυσικά πριν ο Κοζίνσκι κατηγορηθεί για την απρεπή συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες υπαλλήλους. Οι δύο άντρες παρέμειναν φίλοι στα χρόνια που ακολούθησαν, από την αρχική συνεργασία τους.

  "Μετά την δημοσιοποίηση των καταγγελιών στον Τύπο τον προηγούμενο χρόνο, μίλησα με πολλούς από τους πρώην υπαλλήλους του Κοζίνσκι, αλλά και με τον Κάβανο. Κανένας από εμάς, συμπεριλαμβανομένου και του δικαστή Κάβανο είχε ακούσει κάτι γι’ αυτούς τους προβληματικούς ισχυρισμούς,” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους πρώην υπαλλήλους του Κοζίνσκι.

  Ωστόσο, ο Καβανό δεν σχολίασε.

  Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επικριτών του Κάβανο, βρίσκονται και οι σχέσεις του με τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, καθώς τόσο η κυβέρνησή του, όσο και η οικογένειά του, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής του προέδρου Τραμπ. Η υποστήριξη αρκετών Ρεπουμπλικάνων και οι δεσμοί που είχαν με την οικογένεια Μπους, τους στοίχισαν τον διορισμό τους, σε υψηλόβαθμες θέσεις στον Λευκό Οίκο εντός της παρούσης κυβέρνησης.

  Την προηγούμενη χρονιά, ο πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε κατά της Κίρστεν Νίλσεν πρώην αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπους, που σήμερα βρίσκεται στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κατηγορώντας την για την γενικότερη στάση της, στα ζητήματα της μετανάστευσης.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων