Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Ιουλ-2018 16:21

  Πρόσκαιρη ανάσα η συμφωνία Μέρκελ-Ζεεχόφερ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Οι τελευταίες μέρες δεν έκριναν μόνον το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου. Σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν και τις βασικές συντεταγμένες της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής.

  Νικήτριες αναδείχθηκαν εκείνες οι δυνάμεις που προκρίνουν την οχύρωση της Ευρώπης που με ενισχυμένους συνοριακούς ελέγχους και προσφυγικά κέντρα στην Αφρική θέλουν να κρατήσουν τους ανθρώπους μακριά από τη γηραιά ήπειρο. Μελλοντικά και στη Γερμανία οι "ανεπιθύμητοι" πρόσφυγες θα επαναπροωθούνται μέσω κέντρων τράνζιτ στις πρώτες χώρες υποδοχής.

  Με τα μεγαλόπνοα σχέδια που συναποφάσισε πρόσφατα με τους ομολόγους της η καγκελάριος Μέρκελ έβαλε ουσιαστικά ταφόπλακα στην πολιτική των ανοικτών συνόρων. Έτσι κατάφερε εντέλει να μεταπείσει και τον υπουργό Εσωτερικών Ζεεχόφερ, τερματίζοντας το ενδοκυβερνητικό θέατρο του παραλόγου.

  Αυτή είναι η καλή είδηση. Όχι μόνον για τη Γερμανία αλλά και για την Ευρώπη διότι το να ξεσπάσει κυβερνητική κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε αυτή τη φάση της γενικευμένης ανασφάλειας εξυπηρετεί μόνον τις λαϊκίστικες δυνάμεις. Ο ρόλος της Γερμανίας ως πόλου σταθερότητας είναι εξαιρετικά σημαντικός.

  Η κρίση λοιπόν μπορεί καταρχάς να αποσοβήθηκε. Στην πραγματικότητα όμως δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Άραγε, σε ποιες βορειοαφρικανικές χώρες θα στηθούν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και εξέτασης αιτήσεων ασύλου; Και με ποιες χώρες μπορεί να συνεργαστεί κανείς εάν θέλει να τηρεί τουλάχιστον ένα μίνιμουμ των στάνταρ που αφορούν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ποιος θα φροντίσει για την περίθαλψή τους; Οι πρόσφατες εικόνες από την Αλγερία έδειξαν τι μπορεί να συμβεί: χιλιάδες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, εκδιώχθηκαν στην έρημο και σε 50 βαθμούς υπό σκιά, με αποτέλεσμα να βρουν οδυνηρό θάνατο. Ο Λίβανος καταγράφει σήμερα περισσότερους πρόσφυγες απ΄ ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μαζί. Αυτή είναι η αλήθεια.

  Η συμφωνία Μέρκελ-Ζεεχόφερ αφήνει επίσης πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Πού θα δημιουργηθούν τα κέντρα τράνζιτ; Ποιες χώρες θα δεχθούν να αποσυμφορίσουν Ελλάδα και Ιταλία; Η χθεσινή γρήγορη συμφωνία οφείλεται κυρίως στις αόριστες διατυπώσεις της.

  Εδώ και τρία χρόνια η Μέρκελ αγωνίζεται για μια πιο ανθρώπινη προσφυγική πολιτική. Φυσικά και έκανε λάθη, κυρίως στο κομμάτι της επικοινωνίας. Στο μεταξύ όμως αναγκάστηκε να υιοθετήσει σκληρή γραμμή. Η πεποίθησή της ότι οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοήθεια δεν έχει όμως αλλάξει.

  Η υλοποίηση των συμφωνηθέντων όμως θα είναι δύσκολη. Η προστασία που θα προσφέρουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τα σχεδιαζόμενα συρματοπλέγματα και τα κέντρα τράνζιτ θα είναι πρόσκαιρη. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν βιώσιμη λύση.

  Ίνες Πολ

  Πηγή: Deutsche Welle

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων