Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Ιουλ-2018 19:10

  Σέντερ (CSU): Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης Μέρκελ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σέντερ (CSU): Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης Μέρκελ

  Παρά τις εντατικές προσπάθειες για την εύρεση διεξόδου αναφορικά με τη διένεξη για το άσυλο, δεν είναι ορατός ένας συμβιβασμός μεταξύ CDU και CSU, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου (dpa), με τίτλο "Καμία ορατή διέξοδος στη διένεξη για το άσυλο - Το SPD θέλει συνάντηση κορυφής των κυβερνητικών εταίρων". 

  Λίγες ώρες πριν από μια νέα συνάντηση των επικεφαλής των δύο κομμάτων, οι δυο πλευρές θεωρούν μεν ότι υπάρχουν περιθώρια για την επίτευξη λύσης, αλλά δεν διαφαίνεται το ποια θα είναι αυτή, όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

  "Επιθυμούμε μια συμφωνία για μια κοινή αντιμετώπιση του θέματος. Έχουμε τον ίδιο στόχο στην μεταναστευτική πολιτική. Θέλουμε να ρυθμίσουμε, να ελέγξουμε και να οριοθετήσουμε τη μετανάστευση προς τη Γερμανία", τόνισε το προεδρείο της CDU.

  Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder προειδοποίησε για το ενδεχόμενο διάλυσης της Κ.Ο της Ένωσης. "Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της σταθερότητας της κυβέρνησης για εμάς. Η διάλυση της Κ.Ο. δεν είναι ο σωστός δρόμος. Μπορεί κανείς να πετύχει πολλά εντός της κυβέρνησης, αλλά τίποτα εκτός αυτής", όπως δήλωσε. Η αποχώρηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αποδυνάμωνε το CSU, σύμφωνα με τον ίδιο.

  Η διένεξη μεταξύ CDU και CSU κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας με την είδηση –που αργότερα διαψεύστηκε- της παραίτησης του ομοσπονδιακού Υπ. Εσωτερικών Horst Seehofer. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων θα συναντηθούν και πάλι για διαβουλεύσεις το απόγευμα,  ενώ θα λάβει χώρα και συνάντηση της κοινής Κ.Ο., παρά τις αντίθετες πρώτες πληροφορίες.

  Η επικεφαλής του SPD Andrea Nahles ζητεί συνάντηση κορυφής των κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού. "Η Ένωση παίζει ένα δραματικό έργο χωρίς να λαμβάνει κανένα υπόψη της". Ειδικά η CSU βρίσκεται σε μια πρωτοφανή εγωιστική πορεία. "Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό", σύμφωνα με τη Nahles. To SPD συνεχίζει να στηρίζει, ωστόσο, το μεγάλο συνασπισμό, όπως αναφέρεται. 

  Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες από τους κύκλους της CSU, o Seehofer έκανε το Σάββατο μια πρόταση συμβιβασμού, την οποία απέρριψε η Merkel. Πρότεινε να μην επιστρέφονται όλοι οι πρόσφυγες που είχαν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, παρά μόνον εκείνοι, των οποίων η διαδικασία ασύλου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, ο Seehofer ήταν πρόθυμος να μην επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί σε Ελλάδα ή Ισπανία. Με αυτές τις δύο χώρες, υπάρχει ήδη διμερής συμφωνία επανεισδοχής των προσφύγων, όπως επισημαίνεται στο τηλεγράφημα.

  Εντωμεταξύ, και τα δύο κόμματα κάνουν έκκληση για συμβιβασμό. "Σε μια δημοκρατία πρέπει να υπάρχει προσέγγιση. Αυτό σημαίνει ότι η κ. Merkel πρέπει να προσεγγίσει τον κ. Seehofer και ο κ. Seehofer να προσεγγίσει την κ. Merkel. Αυτό περιμένουν οι βουλευτές από την ηγεσία των κομμάτων", δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. Carsten Linnemann (CDU) στο τηλεοπτικό δίκτυο n-tv.

  Ο πρώην υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας και στέλεχος της CSU Hans-Peter Friedrich δήλωσε ότι "φυσικά μπορεί να φανταστεί ένα συμβιβασμό" και παρέπεμψε στην συμβιβαστική πρόταση του Seehofer.  Κατά την άποψη του πρώην ηγέτη της CSU, Erwin Huber, δεν υπάρχει εναλλακτική πλην της παραίτησης. Είναι "αναπόφευκτη", σύμφωνα με δηλώσεις του, ενώ κάτι τέτοιο δεν πιστεύει ότι θα έθετε σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό.

  "Έτοιμοι" για ενδεχόμενες εξελίξεις οι Πράσινοι

  Οι Πράσινοι, από την πλευρά τους, δείχνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε συνομιλίες, σε ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ CDU και CSU, αλλά εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. "Εάν βρεθούμε σε μια κατάσταση που αυτή κυβέρνηση δεν είναι η κυβέρνηση μας, θα το χειριστούμε υπεύθυνα", δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Robert Habeck. Ωστόσο, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για το εάν θα μπορούσε να προκύψει μια κυβέρνηση που θα συνιστούσε μια νέα αρχή. "Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα", δήλωσε πάντως. 

  Σύμφωνα με δημοσκόπηση, ο Seehofer δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία ούτε εντός του κόμματος του αναφορικά με τη στάση του στην πολιτική ασύλου. Στη δημοσκόπηση των RTL/n-tv-Trendbarometer, το 48% των υποστηρικτών του CSU στηρίζουν τον Υπ. Εσωτερικών, ενώ 49% τη θέση της Merkel. Εξάλλου, περισσότεροι από τα 2/3 των Γερμανών θέλουν, όπως η Merkel, ευρωπαϊκή λύση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Forsa που διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας. 

  Τέλος, εάν το CSU αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες ήδη αυτή την εβδομάδα. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες δεν θα λάβουν τα χρήματα απόκτησης στέγης που συνδέονται με τον αριθμό τέκνων, εφόσον δεν ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός στη Βουλή την Πέμπτη. Για την αγορά ακινήτου ή την οικοδόμηση οικίας προβλέπεται επίδομα 12.000 ευρώ ανά τέκνο για τα επόμενα δέκα χρόνια. Στον νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνεται επίσης το ψηφιακό πακέτο, σύμφωνα με το οποίο 5.000 μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε γρήγορο internet. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται χρήματα για χιλιάδες νέες θέσεις στην ομοσπονδιακή αστυνομία, στα τελωνεία και την ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων