Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιουν-2018 11:57

  EBA: Ανεπαρκής η προετοιμασία των τραπεζών για το Brexit

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η προετοιμασία των τραπεζών για την πιθανότητα ενός "σκληρού" Brexit, χωρίς μεταβατική περίοδο, είναι "ανεπαρκής" και πρέπει να ενταθεί, τονίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).

  "Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να μην υπάρξει επικύρωση συμφωνίας αποχώρησης, να μην υπάρξει μεταβατική περίοδος", ανέφερε ο ο Piers Haben, διευθυντής καινοτομίας στις τραπεζικές αγορές της EBA στο Λονδίνο. "Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν μπορούν να βασιστούν σε πολιτικά μέτρα που θα ληφθούν την τελευταία στιγμή. Πρέπει να κινήσουν μηχανισμούς σχεδιασμού τώρα για το όχι ιδιαίτερα πιθανό, αλλά όχι και απίθανο σενάριο του σκληρού Brexit".

  Οι έριδες στο εσωτερικό του κεντροδεξιού, κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, που κυβερνά ως κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη των δεξιών προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, έχουν εμποδίσει μέχρι στιγμής το Λονδίνο να διαμορφώσει ξεκάθαρη στρατηγική για το τι ζητεί στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

  Πρόσφατα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από το Λονδίνο "περισσότερες απαντήσεις και λιγότερες νέες ερωτήσεις", κινούμενος στην ίδια γραμμή με τον αρχιδιαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

  Εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Βρετανία έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούν παραρτήματα σε χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης και στην Ιρλανδία, μετακινώντας και μέρος του προσωπικού τους σε κέντρα όπως η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Δουβλίνο, ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα μπορούν να εξυπηρετούν πελάτες τους - πολίτες της ΕΕ και μετά τις 29 Μαρτίου 2019.

  Η EBA συνιστά στα τραπεζικά ιδρύματα να καταγράψουν τα αμοιβαία ανοίγματα, τα συμβόλαια που μοιράζονται, τους τρόπους με τους οποίους χειρίζονται τη διαβίβαση και αποθήκευση δεδομένων, καθώς την εξάρτησή τους από διάφορες αγορές χρήματος. Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να εξετάσουν πώς σχεδιάζουν να χειριστούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την εγκατάλειψη από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου του νομικού πλαισίου της ΕΕ, όπως εάν θα είναι σε θέση να υπολογίζουν τα ομόλογα που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο στο αναγκαίο χρέος για απορρόφηση ζημιών που πρέπει να εκδίδουν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων