Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Ιουν-2018 09:17

  Πρέσβης ΗΑΕ: Τι επιδιώκουμε στη μάχη της Χοντέιντα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πρέσβης ΗΑΕ: Τι επιδιώκουμε στη μάχη της Χοντέιντα

  "Αν απελευθερωθεί η Χοντέιντα, υπάρχει η πιθανότητα να σταματήσει ο πόλεμος. Έτσι θα αναγκαστούν οι Χούθι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λόγω της απώλειας της κύριας πηγής προμηθειών και των όπλων (το λιμάνι της Χοντέιντα). Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη, διότι θα διευκολύνει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του λιμένα σε όλο τον λαό της Υεμένης”. Αυτό δήλωσε ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα, κ. Μοχάμεντ ελ Ραΐσι, σε ενημέρωση προς δημοσιογράφους σχετικά με τις επιδιώξεις του αραβικού συνασπισμού, στον οποίο συμμετέχει και η χώρα του, στην κρίση της Υεμένης.

  Η Χοντέιντα, σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΑΕ, αποτελεί πύλη εισόδου του οπλισμού που αποστέλλεται από το Ιράν προς τους αντάρτες Χούθι, όπως αυτός που χρησιμοποιήθηκε κατά τις πρόσφατες επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας (π.χ. εκτοξεύσεις ρουκετών προς το αεροδρόμιο του Ριάντ). Με αυτή την έννοια, ο πόλεμος εντείνεται και παρατείνεται λόγω του οπλισμού και των εισόδων που εξασφαλίζει το συγκεκριμένο λιμάνι.

  Ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΑΕ στην Αθήνα δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του αραβικού συνασπισμού διεξάγονται με πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Υεμένης και υπό την κάλυψη αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

  Ο πολιτικός στόχος των επιχειρήσεων είναι να υποχρεωθούν οι Χούθι, με την κατάληψη της Χοντέιντα, να προσέλθουν σε συνομιλίες.

  "Οι χώρες της αραβικής συμμαχίας βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση να ανακτήσει τον έλεγχο στα εδάφη της Υεμένης", δήλωσε ο κ. Ελ Ραΐσι και ανέφερε ότι η συγκυρία είναι ούτως ή άλλως κρίσιμη: ο συνασπισμός, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, δείχνει να κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει εδώ και τρία χρόνια εναντίον των (φερόμενων ως συμμάχων του Ιράν) σιιτών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη – και στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η προσπάθεια ανακατάληψης της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα.

  Σε στρατιωτικό επίπεδο, η επιχείρηση στην Χοντέιντα έχει ξεκινήσει εδώ και 10 ημέρες. Κατά τον πρέσβη, η κατάσταση θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει σε μία ημέρα, αλλά ο αραβικός συνασπισμός επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση, έχοντας κατά νου την τύχη των αμάχων.

  Ήδη το 85% της επικράτειας της Υεμένης έχει επανέλθει υπό τον έλεγχο της νόμιμης κυβέρνησης. Η πρωτεύουσα Σανάα, η Σάιντα και η Χοντέιντα είναι τα τρία αστικά κέντρα τα οποία παραμένουν στα χέρια των ανταρτών Χούθι.

  Όπως ανέφερε ο κ. Ελ Ραΐσι, το 70%-80% της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ κατάσχεται από τους Χούθι και δεν φτάνει στον λαό της Υεμένης – αντιθέτως πωλείται στη μαύρη αγορά. Μόνο τα ΗΑΕ έχουν αποστείλει το τελευταίο διάστημα 10 πλοία και 3 αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια. Η συνολική βοήθεια των ΗΑΕ προς την κυβέρνηση της Υεμένης από το 2015 ανέρχεται σε 3,7 δισ. δολάρια.

  Σε ερώτηση για το αν μπορεί να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις πληροφορίες ότι στην περιοχή της Χοντέιντα βρίσκονται και στρατιωτικές δυνάμεις άλλων (δυτικών) κρατών, ο κ. Ελ Ραΐσι ανέφερε ότι εναπόκειται στη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης να ζητά βοήθεια από το εξωτερικό και ότι τα ΗΑΕ δεν γνωρίζουν και δεν έχουν παρέμβει για οποιαδήποτε άλλη χώρα.

  Παράλληλα, σε ερώτηση για το αν ο αραβικός συνασπισμός έχει πλήξει τις ισλαμιστικές οργανώσεις που ελέγχουν τμήμα της επικράτειας της Υεμένης στο Νότο, ο κ. Αλ Ραΐσι απάντησε ότι η αλ Κάιντα έχει εκδιωχθεί από τις γνωστές εστίες της. Σε κάθε περίπτωση, οι πολεμικές συνθήκες και η υπονόμευση της εξουσίας της νόμιμης κυβέρνησης καθιστά πάντοτε μια περιοχή "θερμοκήπιο” τρομοκρατικής δράσης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων