Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Ιουν-2018 15:17

  Γερμανία: Το προσφυγικό δοκιμάζει τον Μεγάλο Συνασπισμό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γερμανία: Το προσφυγικό δοκιμάζει τον Μεγάλο Συνασπισμό

  Την πρώτη κρίση της περνά η κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία 4 μήνες μόλις μήνες μετά τον σχηματισμό της. Μάλιστα, η κρίση αυτή δεν έχει επίκεντρο σε κάποια διαφορά μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών της Νάλες (δεδομένης της διαφορετικής ιδεολογικής αναφοράς των δύο κομμάτων. Αντίθετα, έχει επίκεντρο τις διαφορές μεταξύ του κόμματος της Μέρκελ και του "αδελφού" κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, δηλαδή των Χριστιανοκοινωνιστών του Ζέεχοφερ. Αφορμή ήταν η απόρριψη πρότασης του Ζέεχοφερ από τη Μέρκελ σε σχέση με το προσφυγικό. Αντίθετα οι Σοσιαλδημοκράτες στήριξαν τη Μέρκελ έναντι του Ζέεχοφερ.

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου η Καγκελάριος παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση στη διένεξη με τον επικεφαλής του CSU και ομοσπονδιακό Υπ. Εσωτερικών Ζέεχοφερ, όπως αναφέρεται σε πρωινό τηλεγράφημα του DPA, που αφορά τη σύναψη διμερών συμφωνιών υπό την ευρωπαϊκή σκέπη στο θέμα του ασύλου με χώρες, που πλήττονται περισσότερο, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Στόχος είναι η νομική κατοχύρωση της απώθησης στα γερμανικά σύνορα των μεταναστών, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  Όπως αναφέρουν οι Times, ''η τραυματισμένη Μέρκελ έκανε  πίσω για τη μεταναστευτική κρίση. Η Μέρκελ αναγκάστηκε χθες να υποχωρήσει σχετικά με τη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων  στους μετανάστες, αλλά η υποχώρηση της δεν ήταν αρκετή για να αποθαρρύνει τους σκληροπυρηνικούς στο στρατόπεδό της, δημιουργώντας προϋποθέσεις  για μια αναμέτρηση που θα μπορούσε να αποδυναμώσει το γερμανικό συνασπισμό .

  Ο Ζεεχόφερ, υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, απειλεί να την αμφισβητήσει εισάγοντας συνοριακούς ελέγχους για τους αιτούντες άσυλο την επόμενη εβδομάδα. Αυτό σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε στην αποβολή του και στην κατάρρευση της κυβέρνησης. Η ρήξη με τους συμμάχους από τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), το κυριότερο συντηρητικό κόμμα της Βαυαρίας, είναι η χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει  η Μέρκελ.  Ο  Ζεεχόφερ απαίτησε, στο πλαίσιο ενός νέου "γενικού σχεδίου μετανάστευσης", να επιτραπεί στη γερμανική συνοριακή αστυνομία να επιστρέψει όλους τους αιτούντες άσυλο χωρίς έγγραφα ταυτότητας, εκείνους που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλο κράτος της ΕΕ και εκείνους που έχουν προηγουμένως απορριφθεί στην αίτησή τους να τους χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα.

  Η  Καγκελάριος απέρριψε την ιδέα, φοβούμενος ότι στην ΕΕ θα γινόταν αντιληπτό ότι η Γερμανία διαχωρίζει τη θέση της και ότι τελικά αυτό θα  έβλαπτε τις μεσογειακές χώρες "πρώτης γραμμής" όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Υποσχέθηκε να επιδιώξει μια διαπραγματευτική απάντηση από την ΕΕ, η οποία θα διεξαγάγει την επόμενη σύνοδο κορυφής της στις 28-29 Ιουνίου, αντί να προβεί  η Γερμανία "σε μονομερείς ενέργειες εις βάρος τρίτων". Ο Alexander Dobrindt, ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU, δήλωσε ότι ο Seehofer έχει  την εξουσία να ενεργήσει χωρίς τη συναίνεση της  Merkel  και να διατάξει την αστυνομία να γυρίσει πίσω τους μετανάστες. Είπε ότι η ηγεσία του κόμματος της CSU θα συναντηθεί τη Δευτέρα για να λάβει τελική απόφαση''.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, δεν ελήφθη κάποια απόφαση και το CSU επέμεινε στη γραμμή του, χωρίς να είναι σαφές τι σημαίνει αυτό.

  Η Γενική Γραμματέας του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer τόνισε στην εκπομπή "heute-Journal" του ZDF πως η Καγκελάριος δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι αναζητά λύση που θα ικανοποιεί τα εθνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα. Το θέμα είναι να ελεγχθεί η μεταναστευτική ροή καλύτερα από ό,τι παρελθόν. Η ανησυχία της Μέρκελ είναι να γίνει αυτό με τρόπο που Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη.

  Σε νεότερο ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο "Ο Söder για τη διένεξη με το CDU στο θέμα του ασύλου: Βρισκόμαστε στο τέλος της αξιοπιστίας", που αποδίδει το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις της Καγκελαρίου με την ηγεσία του CSU, αναφέρονται τα εξής:

  Το CSU απέρριψε την πρόταση του CDU στη διένεξη για το άσυλο. "Στη μετανάστευση δεν πρέπει να κάνουμε μεσοβέζικα πράγματα", δήλωσε ο βαυαρός πρωθυπουργός Markus Söder στο DPA. "Βρισκόμαστε στο τέρμα της αξιοπιστίας. Οι πολίτες έχουν χάσει την υπομονή τους. Βρισκόμαστε σε ιστορικό σταυροδρόμι. Πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη του 2015", δήλωσε ο ίδιος σε συνεδρίαση του CSU σε επίπεδο κρατιδίου.

  Ο Υπ. Εσωτερικών Ζεεχόφερ (CSU) απειλεί την Καγκελάριο Μέρκελ (CDU) με μονομερείς ενέργειες: Eάν δεν υπάρξει συμφωνία, θέλει να ενεργοποιήσει, εάν χρειαστεί, την υπουργική απόφαση και να ζητήσει εντολή από το προεδρείο του CSU.

  Η πλειονότητα των βουλευτών του CDU φαίνεται, ωστόσο, να στηρίζουν την Καγκελάριο στη διένεξη για το άσυλο στην Ένωση. Τα μέλη του CDU και CSU συναντήθηκαν την Πέμπτη για ξεχωριστές διαβουλεύσεις στο θέμα του ασύλου, ώστε να αναζητήσουν λύσεις στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της πολιτικής ασύλου. Για το λόγο αυτό, διεκόπη η συνεδρίαση της ολομέλειας της ομοσπονδιακής Βουλής-για περισσότερο χρόνο από ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν. Η ολομέλεια συναντάται πάλι στις 15:00 αντί στις 13:30.

  Η κατάσταση στην Ένωση (CDU/CSU) θεωρείτο ιδιαίτερα δύσκολη. Οι ηγέτες του CDU και CSU δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό την Τετάρτη το βράδυ, μετά από τρίωρη συζήτηση. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα μέτωπα έχουν σκληρύνει τη στάση τους..

  Εντωμεταξύ, η επικεφαλής του SPD Andrea Nahles απέρριψε την πρόταση του CSU για την απώθηση των αιτούντων άσυλο στα σύνορα. "Καλούμε την Ένωση να δώσει τέλος στις εσωτερικές διαμάχες της το συντομότερο δυνατό", δήλωσε την Πέμπτη, μετά από ειδική συνεδρίαση της Κ.Ο του SPD. "Θέατρο για τις εκλογές στα κρατίδια δεν είναι κατάλληλο για εδώ", δήλωσε η Nahles, αναφορικά με το βαυαρικό CSU, το οποίο θέλει να διατηρήσει την πλειοψηφία του τον Οκτώβριο, στις εκλογές του κρατιδίου και πιέζει για σκληρή γραμμή στο θέμα των προσφύγων και του ασύλου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων