Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Ιουν-2018 08:35

  Πολύ δύσκολο να εξαγγείλει το τέλος του QE η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πολύ δύσκολο να εξαγγείλει το τέλος του QE η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα

  του Γ. Αγγέλη

  Στο τέλος αυτής της εβδομάδας και αφού η Fed θα έχει κάνει ήδη γνωστές έμπρακτα τις προθέσεις της για τα αμερικάνικα επιτόκια, ο κ. Ντράγκι και οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιβεβαιώσουν την απόφαση για τίτλους-τέλους του QE τον Σεπτέμβριο ή όχι.

  Οι πιθανότητες για να γίνει αυτό σύμφωνα με τους  αναλυτές είναι μοιρασμένες. Αλλά υπάρχουν και ορισμένοι που επιμένουν ότι ο κ. Ντράγκι θα κρατήσει τις ανακοινώσεις για λίγο ακόμα μακρυά από το επενδυτικό κοινό. 

  Τι είναι αυτό που κάνει τόσο δύσκολη αυτή την απόφαση; Η απάντηση περιέχει πολλούς και σημαντικούς λόγους. Τρεις όμως είναι οι πλέον σημαντικοί. 

  Τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης στο α΄ τρίμηνο του 2018 έχει αρχίσει να "φρενάρει" σημαντικά. Αυξήθηκε μόλις κατά 0,3%. Ο λόγος που συνέβη αυτό είναι ο πλέον ανησυχητικός: συρρικνώθηκε η εξωτερική ζήτηση και οι προοπτικές δεν διαφαίνονται θετικές για την συνέχεια.

  Ο δεύτερος λόγος αφορά στην κατάσταση της Ευρωζώνης με το πρόβλημα που λέγεται Ιταλία. Το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα για το ευρώ, λόγω της επαπειλούμενης, από τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης, συνοχής στην Ευρωζώνη, είναι κάτι περισσότερο από ανησυχία για την ΕΚΤ. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ντράγκι το 2012 είχε υποχρεωθεί να εξαγγείλει το περίφημο "whatever it takes” λόγω της κατρακύλας που είχαν αρχίσει τα ιταλικά ομόλογα, με αφορμή το ελληνικό χρεοστάσιο. Τα κατάφερε μέχρι τώρα, αλλά η νέα κυβέρνηση στη Ρώμη του θέτει και πάλι πρόβλημα για το αν μπορεί να συνεχίσει με τις ήδη ανειλημμένες αποφάσεις για τέλος του QE τον Σεπτέμβρη...

  Ο τρίτος και ίσως σοβαρότερος λόγος της δύσκολης απόφασης για τον πρόεδρο της ΕΚΤ είναι η "αυξημένη” ταχύτητα με την οποία η Fed επιχειρεί να επαναφέρει τα αμερικάνικα επιτόκια σε... φυσιολογικά επίπεδα. Οι κινήσεις της Fed αναδιατάσσουν τις κεφαλαιακές ροές στον πλανήτη και επηρεάζουν άμεσα την Ευρώπη, καθώς την βρίσκουν σε μία συγκυρία που οι αποκλίσεις στην αξιολόγηση του κινδύνου μεταξύ ομολόγων του Βορά και του Νότου αυξάνεται. 

  Η περίπτωση της Ιταλίας, της Ελλάδας αλλά και της Ισπανίας αποτελούν ανοικτά ερωτηματικά που η ΕΚΤ δεν μπορεί πλέον να απαντήσει μόνη της. 

  Για την Ελλάδα οι συζητήσεις για το χρέος είναι πολύ πιθανό ότι θα περιορίσουν την αβεβαιότητα τουλάχιστον για την επόμενη επταετία (μέχρι το 2025) όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με τις τάσεις προσέγγισης που υπάρχουν μεταξύ της ευρωπαϊκής πλευράς και του ΔΝΤ. 

  Υπάρχει όμως και ένας ιδιότυπος δείκτης, ο αποκαλούμενος "δείκτης των εκπλήξεων” που φαίνεται να δικαιολογεί την ανησυχία του κ. Ντράγκι. Ο δείκτης αυτός μετράει την απόκλιση ανάμεσα στα πραγματικά δεδομένα της πορείας της οικονομίας και τις προβλέψεις των αναλυτών και οικονομικών φορέων. Όταν ο δείκτης κινείται σε θετικά επίπεδα σημαίνει ότι τα στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας και οι "προβλέψεις” (σ.σ. το feeling των οικονομικών παραγόντων) συμβαδίζει. Όταν ο δείκτης κινείται σε αρνητικά επίπεδα τότε η αβεβαιότητα και η έκπληξη είναι εκείνο για το οποίο θα πρέπει να προετοιμάζονται οι οικονομίες. Τον περασμένο Νοέμβριο ο δείκτης αυτός βρισκόταν στο "συν 58”. 

  Στις 11/6 ο δείκτης αυτός βρισκόταν στο "μείον 98”. 

  Οι αναλυτές του δείκτη αυτού σχολιάζοντας την μεγάλη αρνητική του τάση προδικάζουν μεγάλες αναταράξεις στην οικονομία. Και αυτό δεν είναι κάτι που διευκολύνει τον κ. Ντράγκι στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει αυτή την εβδομάδα.    
   
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων