Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιουν-2018 14:50

  Citi: Το πολιτικό αδιέξοδο έληξε στην Ιταλία, όχι όμως ο κίνδυνος – θυμηθείτε τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Citi: Το πολιτικό αδιέξοδο έληξε στην Ιταλία, όχι όμως ο κίνδυνος – θυμηθείτε τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015

  Μπορεί το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία να έληξε, ωστόσο οι σχεδιαζόμενες πολιτικές της νέας κυβέρνησης θα μπορούσαν ακόμα να υπονομεύσουν τη συνοχή της ευρωζώνης, σημειώνει η Citigroup σε νέα της έκθεση. Οι αγορές τον γνωρίζουν τον κίνδυνο αυτό, γεγονός που σημαίνει ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορεί να παραμείνουν πιο σφιχτές από ό,τι πριν και να ""χτυπήσουν" τόσο την ανάπτυξη στην Ιταλία όσο και της υπόλοιπης ευρωζώνης.

  Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η πολιτική αβεβαιότητα που ακολούθησε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία μετατράπηκε σε έναν πραγματικό πολιτικό κίνδυνο. Αυτό δεν μπορεί εύκολα ή γρήγορα να αντιστραφεί και μετατρέπει ουσιαστικά την ιταλική πολιτική κρίση σε μία ιταλική οικονομική κρίση προσεχώς και εγκυμονεί, σε κάθε περίπτωση, μια νέα κρίση του ευρώ, υπό την έννοια ότι φέρνει πίσω τον κίνδυνο της διάλυσης της ευρωζώνης (ακόμη και με χαμηλή πιθανότητα).

  Η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων ολοκληρώνει μια έντονη εβδομάδα στην ιταλική πολιτική, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος της πολιτικής αστάθειας, προειδοποιεί η Citi. Το εάν και πόσο μπορεί να παραμείνει ο συνασπισμός στην εξουσία και πότε μπορεί να διεξαχθούν νέες εκλογές, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, τονίζει.

  Πάντως η Citi επισημαίνει ότι δεν αναμένει ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση θα "κυνηγήσει" την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ... άμεσα, ωστόσο ορισμένες πολιτικές της ενδέχεται να οδηγήσουν σε "τυχαία" έξοδο από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Ο κίνδυνος, κατά την άποψή της, είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει μια πορεία πολιτικής που να οδηγήσει ουσιαστικά κατά λάθος στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Αυτός είναι ο τύπος κινδύνου που συναντήσαμε στην περίπτωση της Ελλάδας το 2015 και αποφεύχθηκε τελικά, αλλά όχι με μεγάλο περιθώριο και με υψηλό κόστος (πάγωμα των καταθέσεων, capital controls και μια οδυνηρή αυτο-επιβληθείσα ύφεση).

  Οι ανησυχίες δεν προέρχονται μόνο από τη ρητορική κατά του ευρώ  και της ΕΕ στην Ιταλία, αλλά κυρίως από τις συνέπειες των προτεινόμενων πολιτικών, ιδίως αυτών που αποκαλούνται αρνητικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (όπως η αναστροφή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2011)

  Έτσι, η Citi προειδοποιεί να έχουμε στο νου μας τι συνέβη στην Ελλάδα, όπου η οικονομική εμπιστοσύνη δεν έχει ακόμη ανακάμψει στα επίπεδα πριν από το 2015. Αυτό που συνέβη στην ελληνική οικονομία μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, αποτελεί χρήσιμη αναφορά για το πού μπορεί να οδεύει η Ιταλία (αν όχι για το εύρος του σοκ), όπως τονίζει. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη σημείωσε βουτιά μετά την εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015 και ανέκαμψε εν μέρει μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε τελικά με πολιτικές που εγγυήθηκαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Ακόμα και σήμερα, η ελληνική οικονομία παραμένει κάτω από τα επίπεδα που επιτεύχθηκαν στα τέλη του 2014. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι καταναλωτές - οι οποίοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ - είχαν μία (πολύ) σύντομη περίοδο χαράς, όμως, όταν άρχισε η αντιπαράθεση με τους πιστωτές, ο φόβος ανέλαβε τα ηνία και χρειάστηκε ακόμα περισσότερος χρόνος για να ανακάμψει η εμπιστοσύνη.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων