Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Μαϊ-2018 15:26

  ΕΚΤ: Στα δικαστήρια με τη Λετονία για τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΕΚΤ: Στα δικαστήρια με τη Λετονία για τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας

  Στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπης προσφεύγει για την υπόθεση με τη Λετονία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  Η χώρα απομάκρυνε παρανόμως τον κεντρικό τραπεζίτη της στις αρχές του χρόνου. Η ΕΚΤ ζητάει να επανέλθουν τουλάχιστον κάποιες από τις εξουσίες του.

  Σε μια υπόθεση χωρίς προηγούμενο για την ΕΚΤ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Ilmars Rimsevics, συνελήφθη το Φεβρουάριο με κατηγορίες για διαφθορά και οι λετονικές αρχές του απαγόρευσαν να εργαστεί ως διοικητής, αποτρέποντάς τον να συμμετέχει σε συνεδριάσεις της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν αποφάσεις για επιτόκια.

  Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έχει κάνει κάτι λάθος.

  Σε μια πρώτη ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ΕΚΤ υποστήριξε πως η απουσία του Rimsevics κινδυνεύει να πλήξει την φήμη της τράπεζας, ότι θα μπορούσε να παραβιάσει την ανεξαρτησία της και απειλεί να παρακωλύσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς μια χώρα-μέλος είναι τώρα χωρίς δικαίωμα ψήφου.

  Υποστήριξε επίσης ότι ο Rimsevics ήταν ακόμη επισήμως μέλος του δ.σ. από τη στιγμή που δεν έχει καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα, επομένως μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να διορίσει έναν αναπληρωτή του, κάτι που είναι αδύνατο από τη στιγμή που του έχει απαγορευτεί να εργάζεται σε αυτή τη θέση.

  Η ΕΚΤ ζητά από το δικαστήριο να αποκαταστήσει τις εξουσίες του διοικητή σε σχέση με τα καθήκοντά του απέναντι στην Τράπεζα, με πιθανή εξαίρεση τις περιπτώσεις εποπτείας που σχετίζονται με τη Λετονία.

  Κατηγορούμενος για πιθανή δωροδοκία "όχι μικρότερη” των 100.000 ευρώ, ο Rimsevics δεν μπορεί επίσης να φύγει από τη χώρα και έχει ανακληθεί το πιστοποιητικό ασφάλειάς του, παρόλο που δεν του έχουν επιδοθεί επισήμως κατηγορίες και η έρευνα βρίσκεται σε προκαταρκτικά στάδια.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων