Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Μαϊ-2018 13:12

  Νέες προσπάθειες για δημιουργία συνασπισμού στην Ιταλία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέες προσπάθειες για δημιουργία συνασπισμού στην Ιταλία

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:45

  Η Ιταλία ψάχνει για μια έξοδο της τελευταίας στιγμής από την τρίμηνη πολιτική αναταραχή, με το μεγαλύτερο κόμμα της να επιχειρεί με μια νέα προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη δεξιά Λέγκα, και την ιταλική προεδρία να δηλώνει πως περιμένει να δει εάν θα καρποφορήσουν οι προσπάθειες.

  Συγκεκριμένα, πηγή της ιταλικής προεδρίας δηλώνει στη WSJ ότι ο πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο αναβίωσης μιας κυβέρνησης συνασπισμού που να υποστηρίζεται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα.

  Ειδικότερα, αξιωματούχος της προεδρίας δήλωσε πως ο Mattarella περιμένει τώρα να δει εάν θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας.

  Πηγή του κόμματος της Λέγκας, ανέφερε πως δεν πρόκειται να εμποδίσει άμεσες πολιτικές λύσεις που θα επέτρεπαν στη χώρα να διαχειριστεί πιθανές επείγουσες καταστάσεις, αλλά διευκρινίζει ότι θέλει εκλογές το συντομότερο δυνατό.

  "Σε αυτό το σημείο, δεν θα εμποδίσουμε τις γρήγορες λύσεις, ικανές να διαχειριστούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά πρέπει να αφήσουμε τους Ιταλούς να εκφραστούν ξανά το συντομότερο δυνατό”, τόνισε η πηγή.

  Δεν διευκρίνισε ωστόσο τι σήμαινε με το "έκτακτες καταστάσεις”, αν και οι αγορές είναι σε αναταραχή λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας.

  Τα δύο αντί-συστημικά κόμματα, Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λέγκα, έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια για την από κοινού ανάληψη της εξουσίας το Σαββατοκύριακο, καθώς ο πρόεδρος της χώρας μπλόκαρε την προτεινόμενη κυβέρνησή τους.

  Το βέτο του Sergio Mattarella για τον 81χρονο ευρωσκεπτικιστή Paolo Savona ως υπουργό Οικονομίας, φάνηκε να στέλνει τη χώρα σε νέες εκλογές και προκάλεσε δραματική κερδοσκοπική επίθεση στις ιταλικές χρηματοπιστωτικές αγορές.

  Τα κόμματα τώρα προσπαθούν να βρουν "σημείο συμβιβασμού σε ένα άλλο όνομα για την θέση του υπουργείου Οικονομίας”, δήλωσε η πηγή που βρίσκεται κοντά στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή.

  Ο ηγέτης της Λέγκας, Matteo Salvini, του οποίου το κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δήλωσε πως η Ιταλία θα πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές το συντομότερο δυνατό.

  "Όσο πιο γρήγορα πάμε σε εκλογές, τόσο το καλύτερο, επειδή είναι ο βέλτιστος τρόπος να βγούμε από αυτή τη σύγχυση”, δήλωσε σε δημοσιογράφους.

  Τόνισε ωστόσο πως το ενδεχόμενο εκλογών στα τέλη Ιουλίου, θα αποδιοργάνωνε τους Ιταλούς εποχικούς εργαζόμενους, συγκεκριμένα.

  Προσκάλεσε τον Mattarella να κάνει την πρώτη κίνηση, δηλώνοντας ότι "θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς μπορούμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων