Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Μαϊ-2018 11:32

  Έχει η ΕΚΤ τη βούληση και τα μέσα για να σώσει το ευρώ από την ιταλική κρίση;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Έχει η ΕΚΤ τη βούληση και τα μέσα για να σώσει το ευρώ από την ιταλική κρίση;

  Σε νέα σπέκουλα επιδίδονται οι επενδυτές, για το τι θα μπορούσε να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα της ανόδου των αποδόσεων ομολόγων της Ιταλίας που προκαλούν πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες και αναζωπυρώνουν τους φόβους για διάσπαση του ευρώ.

  το διακύβευμα θα είναι τεράστιο εάν νέες εκλογές στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης λάβουν τη μορφή de facto δημοψηφίσματος αναφορικά με την συμμετοχή της Ιταλίας στο ευρώ και τον ρόλο της στην ΕΕ.

  Η οικονομία της Ιταλίας είναι τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας, η οποία χρειάστηκε 250 δισ. ευρώ, λεφτά της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, για να διασωθεί. Εάν η Ιταλία χρειαζόταν παρόμοιου επιπέδου στήριξη, οι αριθμοί θα ήταν τεράστιοι.

  Η συνολική "γραμμή πυρός” του ΔΝΤ θα έφθανε μέχρι τα 500 δισ. ευρώ και ακόμη και με τα 400 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να συγκεντρώσει ο ESM, δεν θα κάλυπταν εντελώς την Ιταλία.

  Ίσως τότε δεν είναι περίεργο το γεγονός πως οι αγορές ομολόγων της Ιταλίας βίωσαν το χειρότερο selloff τους των τελευταίων 26 ετών την Τρίτη και οι επενδυτές αρχίζουν να κοιτούν προς την ΕΚΤ.

  "Εάν αυτό συνεχιστεί για λίγες ακόμη συνεδριάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει μία επίσημη απάντηση”, τόνισε ο John Hardy της Saxo bank.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται μια περίπτωση "οτιδήποτε χρειαστεί”, αναφερόμενος στην υπόσχεση που έδωσε το 2012 ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi για να διατηρήσει το ευρώ ανέπαφο.

  Και οι Ιταλοί επενδυτές είναι εξίσου ανήσυχοι να δουν απάντηση από την Φρανκφούρτη.

  "Εάν η κατάσταση δεν ηρεμήσει στις επόμενες 36 ώρες, η ΕΚΤ θα πρέπει να παρέμβει με κάποιον τρόπο”, δηλώνει ο Giuseppe Sersale, διαχειριστής κεφαλαίων στην Anthillia Capital Partners.

  Τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ; Είναι σχεδόν απίθανο εξάλλου να φανταστεί κανείς ότι θα επιτρέψει μια εσωτερική πολιτική κρίση στην πατρίδα του Draghi, να εξελιχθεί σε μία ακόμη κρίση-ύπαρξης για την ευρωζώνη.

  Η ΕΚΤ συνεχίζει να αγοράζει ιταλικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, αλλά αυτό δεν φαίνεται να έχει περιορίσει τη ζημιά.

  Η Ιταλία πρέπει να αναχρηματοδοτεί περίπου 200 δισ. ευρώ ετησίως, εκτιμούν οι αναλυτές, και το QE της ΕΚΤ έχει οριστεί να ολοκληρθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

  Αυτό ασφαλώς θα μπορούσε να καθυστερήσει, αλλά μοιάζει λες και είναι το εργαλείο που εξελίχθηκε από την δέσμευση του "οτιδήποτε χρειαστεί” το 2012 (του προγράμματος ΟΜΤ που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη), και παρουσιάζεται πάλι ανακαινισμένο.

  Το όφελος του ΟΜΤ είναι πως είναι τεχνικά απεριόριστο. Το μειονέκτημα ωστόσο είναι πως θα ήταν πολιτικά τοξικό.

  Το Κίνημα των πέντε Αστέρων και το ακροδεξιό κόμμα Λέγκα, έχουν δείξει μια αντιπάθεια για το ευρώ, και στη Γερμανία εδώ και καιρό υπάρχουν ανησυχίες για το ότι η χρήση του ΟΜΤ θα μπορούσε να είναι κάτι σαν στήριξη μιας κυβέρνησης η οποία ξεπερνάει κατά πολύ την εντολή της.

  "Εγείρει και πάλι πολλά ζητήματα, αλλά εάν βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου η Ιταλία αρχίζει να εισέρχεται σε κρίση, αυτό ενδεχομένως είναι τεράστιο ζήτημα”, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

  "Το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε μέχρι τώρα”, πρόσθεσε.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων