Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Μαϊ-2018 13:32

  Berenberg: "Θωρακισμένη" η Ευρωζώνη από μια ενδεχόμενη ιταλική κρίση;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Berenberg: "Θωρακισμένη" η Ευρωζώνη από μια ενδεχόμενη ιταλική κρίση;

  Η Ιταλία είναι πιθανό να βυθιστεί σε μια περίοδο οικονομικού χάους, ακόμη και χρεοκοπίας μέσω εγκατάλειψης του ευρώ, ωστόσο οι κραδασμοί θα αφορούν κυρίως την ίδια τη Ρώμη και όχι το σύνολο της Ευρωζώνης, εκτιμά ο καθηγητής Holger Schmieding, για λογαριασμό της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας Berenberg.

  O Schmieding υπογραμμίζει ότι νέες εκλογές στην Ιταλία το φθινόπωρο του 2018 ή το αργότερο στις αρχές του 2019 θα λάβουν ντε φάκτο δημοψηφισματικό χαρακτήρα σε σχέση με το πλαίσιο κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα της Ευρωζώνης.

  Ακόμη και στο σενάριο της απώλειας της "μεγάλης Ιταλίας" για την Ευρωζώνη, προσθέτει ο Schmieding, το χάος ενός Italexit θα δημιουργήσει στις υπόλοιπες χώρες της νομισματικής ένωσης μάλλον μεγαλύτερη διάθεση σωτηρίας του ευρώ και παραμονής σε αυτό παρά αποχώρησης από το κοινό νόμισμα.

  Κάνοντας μικρή αναδρομή στο ελληνικό σκέλος της κρίσης στην Ευρωζώνη, κυρίως μεταξύ 2010 και 2015, ο αναλυτής της Berenberg σημειώνει ότι πλέον ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η δυνατότητα της ΕΚΤ να αγοράζει υπό προϋποθέσεις απευθείας κρατικά ομόλογα αποτελούν επαρκείς "ασπίδες" για την αποφυγή της διάχυσης κρίσης μεμονωμένων χωρών στις υπόλοιπες.

  Πολύ μεγάλη για να αποτύχει, αλλά και για να στηριχθεί;

  Ο Schmieding δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάγκη πακέτου διάσωσης της Ιταλίας, αλλά περισσότερο ζήτημα αποδοχής από πλευράς της νέας πολιτικής ηγεσίας στη Ρώμη των κανόνων της Ευρωζώνης. Σε αυτή την περίπτωση, μια προληπτική γραμμή στήριξης από πλευράς ESM απλώς θα επισφράγιζε την επιστροφή της Ιταλίας στην κανονικότητα.

  Σε περίπτωση όμως που η νέα ιταλική κυβέρνηση, μετά και τις δεύτερες εκλογές σε διάστημα μικρότερου του ενός έτους, επιλέξει γραμμή ρήξης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα ασχοληθούν περισσότερο με τη θωράκιση των υπόλοιπων 18 χωρών της ζώνης του ευρώ, παρά με μια βοήθεια προς την ίδια την Ιταλία. 

  Βασικό σενάριο, πάντως, σύμφωνα με τον αναλυτή, παραμένει η αποδοχή από πλευράς Ιταλίας του πλαισίου του κοινού νομίσματος, ακόμη και υπό μια νέα κυβέρνηση λαϊκιστών - εθνικιστικής Δεξιάς (Πέντε Αστέρια - Λέγκα).
   
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων