Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Μαϊ-2018 12:37

  Προειδοποίηση Moody's για πιθανή υποβάθμιση των αξιολογήσεων της Ιταλίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Προειδοποίηση Moody's για πιθανή υποβάθμιση των αξιολογήσεων της Ιταλίας

  Προειδοποίηση απηύθυνε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s για πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης δεν είναι σε θέση να τοποθετήσουν το δημόσιο χρέος της χώρας σε μια βιώσιμη πτωτική τάση.

  Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έχουν καμία επίπτωση στην απόφαση της Παρασκευής να θέσει τις αξιολογήσεις της χώρας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, τόνισε ο οίκος.

  Η Moody’s αναφερόταν στην αποτυχημένη προσπάθεια της ιταλικής ακροδεξιάς Λέγκας και του αντί-συστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων, να σχηματίσουν κυβέρνηση.

  Η Moody’s πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση των αξιολογήσεων της Ιταλίας θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από τη συνηθισμένη τρίμηνη περίοδο.

  Πρόκειται για τη δεύτερη προειδοποίηση του οίκου μέσα σε διάστημα 4 ημερών καθώς και την Παρασκευή (την ώρα που καταβάλλονταν προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης) είχε ανακοινώσει ότι έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση Baa2 της Ιταλίας, επικαλούμενος τον σημαντικό κίνδυνο μίας σημαντικής εξασθένησης της δημοσιονομικής ισχύος της χώρας, λαμβάνοντας υπόψιν τα δημοσιονομικά σχέδια του νέου κυβερνητικού συνασπισμού. 

  Ο οίκος αξιολόγησης υπενθύμιζε ότι τον περασμένο Οκτώβριο επιβεβαίωσε το Baa2 της Ιταλίας με αρνητικό το outlook, σημειώνοντας ότι το βασικό τρωτό σημείο στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας είναι το πολύ υψηλό χρέος της κυβέρνησης. Όπως είχε αναφέρει τότε η Moody's, θα εξέταζε το ενδεχόμενο σταθεροποίησης της αξιολόγησης στο Baa2, αν είχε υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης ότι ο δείκτης του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα επιβραδυνόταν με σταθερό ρυθμό, κάτι που θα απαιτούσε τον επαναπροσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής προς την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων σε διατηρήσιμη βάση. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων