Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Μαϊ-2018 23:40

  Moody's: Σε αναθεώρηση προς υποβάθμιση το Baa2 της Ιταλίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Moody's: Σε αναθεώρηση προς υποβάθμιση το Baa2 της Ιταλίας

  Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε την αξιολόγηση Baa2 της Ιταλίας η Moody's, επικαλούμενη τον σημαντικό κίνδυνο μίας σημαντικής εξασθένησης της δημοσιονομικής ισχύος της χώρας, λαμβάνοντας υπόψιν τα δημοσιονομικά σχέδια του νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Στην απόφαση του οίκου αξιολόγησης συνέβαλε επίσης και ο διαφαινόμενος κίνδυνος να σταματήσει η προσπάθεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να αναστραφούν οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, όπως οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν το 2011. 

  Όπως σημειώνει η Moody's, θα χρησιμοποιήσει την περίοδο αναθεώρησης για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο που θα έχει η πλατφόρμα της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης στο πιστωτικό προφίλ της Ιταλίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση της στα ελλείμματα και στην τροχιά του χρέους τα επόμενα χρόνια. 

  Η επανεξέταση θα επιτρέψει επίσης στην Moody's να αξιολογήσει περαιτέρω αν η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη ή αν αντιθέτως σκοπεύει τους επόμενους μήνες να αντιστρέψει τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2011, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες οικονομικής πολιτικής, κίνηση που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας τα προσεχή έτη. 

  Ο οίκος αξιολόγησης υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Οκτώβριο επιβεβαίωσε το Baa2 της Ιταλίας με αρνητικό το outlook, σημειώνοντας ότι το βασικό τρωτό σημείο στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας είναι το πολύ υψηλό χρέος της κυβέρνησης. Όπως είχε αναφέρει τότε η Moody's, θα εξέταζε το ενδεχόμενο σταθεροποίησης της αξιολόγησης στο Baa2, αν είχε υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης ότι ο δείκτης του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα επιβραδυνόταν με σταθερό ρυθμό, κάτι που θα απαιτούσε τον επαναπροσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής προς την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων σε διατηρήσιμη βάση. 

  Στον αντίποδα, η Moody's είχε αναφέρει στην ανακοίνωση του Οκτωβρίου ότι η αξιολόγηση της Ιταλίας θα μπορούσε να υποβαθμιστεί εάν οι πολιτικές που έχουν θεσπιστεί ή αναμένεται να θεσπιστούν, αποδειχθούν ανεπαρκείς να τοποθετήσουν το δείκτη χρέους σε μία σταθερή, καθοδική τροχιά τα προσεχή έτη. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων