Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Μαϊ-2018 08:17

  Πρέσβης της Γαλλίας: Μία δημοκρατία χωρίς κοινωνική συμμετοχή παρακμάζει

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πρέσβης της Γαλλίας: Μία δημοκρατία χωρίς κοινωνική συμμετοχή παρακμάζει

  "Η δημοκρατία χρειάζεται πολίτες που να ψηφίζουν, αλλά επίσης χρειάζεται πολίτες που να συμμετέχουν στην συνδικαλιστική ζωή ή στα κοινωφελή ιδρύματα. Μία δημοκρατία χωρίς κοινωνική συμμετοχή παρακμάζει".

  Αυτό επισήμανε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, με θέμα την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας "Κοινωνία των Πολιτών και Φιλανθρωπία στην Ελλάδα".

  Ακόμη, ο κ. Σαντεπί υπογράμμισε: "Μία κοινωνία όπου οι πολίτες ψηφίζουν λίγο κι όπου τα ενδιάμεσα σώματα, τα συνδικάτα, οι σύλλογοι, τα ιδρύματα είναι αδύναμα, είναι μία κοινωνία με κακή υγεία. Γνωρίζουμε τον κίνδυνο παρακμής της κοινωνικής συμμετοχής. Έγκειται στην κυριαρχία των ψευδών κι ακραίων λύσεων, όμως για να υπάρχει η κοινωνική συμμετοχή πρέπει να αναγνωρίζεται, γι αυτό είναι σημαντικό τα ενδιάμεσα σώματα να χαίρουν σεβασμού κι εκτίμησης, κι ακόμη να συμμετέχουν πραγματικά στην εξέλιξη της κοινωνίας και στις μεγάλες αποφάσεις που διαμορφώνουν τον ορίζοντα ενός κράτους και μιας χώρας. Κανείς, εκτός εάν επιδιώκει την αγιότητα, δεν κινητοποιείται για μεγάλο διάστημα γύρω από ένα θέμα, όσο δίκαιο κι αν είναι αυτό, αν αισθάνεται ότι μάταια καταναλώνει ενέργεια υπηρετώντας το θέμα αυτό. Οι ευρωπαϊκές μας κοινωνίες για τις οποίες συχνά λέγεται ότι πάσχουν από την ασθένεια του ατομικισμού, οφείλουν να αναρωτηθούν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να δώσουν κεντρικό ρόλο στα ενδιάμεσα σώματα".

  Καταλήγοντας ο Γάλλος πρέσβης σημείωσε: "Εάν η πραγματική συμμετοχή επί του εδάφους δεν αναγνωρίζεται, ο πολίτης όχι μόνο θα πάψει να χάνει το χρόνο του επενδύοντας μάταια αλλά θα πάψει και να ψηφίζει. Επειδή ο πολίτης δεν θα πιστεύει πια ότι το ψηφοδέλτιό του έχει κάποια κρισιμότητα, εάν ο καταναλωτής, ο μισθωτός, ο εθελοντής, επίσης δεν εισακούγεται ποτέ σε θέματα όπως η ποιότητα της διατροφής το δικαίωμα στην εργασία, η βοήθεια προς τους ευάλωτους πληθυσμούς. Το θέμα των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων βρίσκεται στην καρδιά των δημοκρατιών μας, και στο επίκεντρο όσων μας ενδιαφέρουν πιο πολύ".

  Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας του δήμου Αθηναίων, Αμαλία Ζέπου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ‘'συνΑθηνά'' και στους πυλώνες στους οποίους βασίζεται. Συγκεκριμένα η κ. Ζέπου τόνισε: "Το συνΑθηνά είναι μία πλατφόρμα που φτιάχτηκε πάνω σε τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος χαρτογραφεί τις δράσεις του, δεν χαρτογραφεί ομάδες, τα πράγματα που οι πολίτες κάνουν στην πόλη. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό, γιατί έτσι μπορέσαμε να χαρτογραφήσουμε τα ενδιαφέροντα των πολιτών και τις άτυπες ομάδες. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ένας πυλώνας διασύνδεσης για τη δική τους ενδυνάμωση, όπου τους διασυνδέουμε και με κοινωφελή ιδρύματα, πολλές φορές με εταιρίες που θέλουν να στηρίξουν και σε είδος τις δράσεις τους, αλλά και με τις υπηρεσίες του δήμου που για αυτούς ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν μέχρι πρόσφατα. Ο τρίτος πυλώνας είναι η αξιολόγηση. Από τις 3.500 δράσεις που σήμερα έχουμε χαρτογραφήσει, υπάρχουν μερικές που πραγματικά ξεχωρίζουν ως βέλτιστες πρακτικές. Ο τέταρτος πυλώνας είναι να βοηθηθούν αυτές οι βέλτιστες πρακτικές , να αυξήσουν το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο στην πόλη. 400 ομάδες πολιτών άτυπες και μη άτυπες στο δήμο της Αθήνας, που ακουμπούν μία βεντάλια πολύ ευρεία θεμάτων".

  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας της "διαΝΕΟσις" σε συνεργασία με το ίδρυμα Μποδοσάκη, η οποία χαρτογραφεί τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών σε μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με τον ρόλο της κοινωνίας των Πολιτών και της φιλανθρωπίας στη χώρα μας. .

  Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων διαπιστώνεται, ότι η παρουσία και η δραστηριότητα των κοινωφελών ιδρυμάτων στην Ελλάδα γίνεται εμφανώς αντιληπτή από τους πολίτες. Ακόμη, οι πολίτες σε γενικές γραμμές έχουν θετική στάση απέναντι σ' αυτά, ωστόσο υπάρχει ένα τμήμα της κοινής γνώμης που εκδηλώνει έναν βαθμό καχυποψίας για τον ρόλο τους.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων