Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Μαϊ-2018 10:31

  Η νομική ομάδα του Τραμπ προσπαθεί να αποτρέψει μία κατάθεση του στον Μάλερ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η νομική ομάδα του Τραμπ προσπαθεί να αποτρέψει μία κατάθεση του στον Μάλερ

  Η νομική ομάδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να περιορίσει το πλαίσιο μιας ενδεχόμενης κατάθεσης του, στον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, σε ερωτήσεις για γεγονότα που έγιναν πριν από την προεδρική εκλογή του και σχετίζονται με την Ρωσία, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πολλαπλές πηγές.

  Οι δικηγόροι του Τραμπ παροτρύνουν τον Μάλερ να ολοκληρώσει την έρευνά του, ενώ αναζητούν έναν τρόπο προκειμένου να τον κάνουν να συμφωνήσει στον περιορισμό ή την εξάλειψη ερωτήσεων που σχετίζονται με την συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο.

  Η νομική ομάδα του Τραμπ ανησυχεί ιδιαίτερα για ερωτήσεις που στρέφονται γύρω από το ενδεχόμενο περιορισμού του έργου της δικαιοσύνης, ενώ ασκούσε τα προεδρικά του καθήκοντα.

  Ο στόχος τους είναι να ξεπεράσουν ένα αδιέξοδο που απειλεί να παρατείνει την έρευνα του Μάλερ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής διαπραγμάτευσης με τον ειδικό ανακριτή, μέσω των ΜΜΕ.

  Από την άλλη μεριά, η επιτυχία της στρατηγικής αυτής, εξαρτάται άμεσα από την θέληση ή μη του Μάλερ να προχωρήσει σε μία συμφωνία, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να δείχνει ότι ο ίδιος, είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση.

  "Δηλώσαμε ότι επιθυμούμε οι ερωτήσεις να περιοριστούν στην συνωμοσία με την Ρωσία,” δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN μία από τις πηγές, που έχει λάβει γνώση για τη νομική στρατηγική της ομάδας των δικηγόρων του προέδρου. Καθώς η διάσταση αυτή της έρευνας περιλαμβάνει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αλλά και τις επικοινωνίες της ομάδας μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας με τους Ρώσους, θα μπορούσε να επιτευχθεί μία εξαίρεση των ερωτήσεων που σχετίζονται με τις ενέργειες του Τραμπ, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του και μετά. Ακόμη όμως και για το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων, οι δικηγόροι του Τραμπ επιδιώκουν να περιορίσουν τις ερωτήσεις που θα μπορούν να κάνουν οι ανακριτές.

  Με δεδομένη την έμφαση στην συμπεριφορά του Τραμπ πριν την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, θα μπορούσαν να εξαιρεθούν ερωτήσεις σχετικά με την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, αλλά κι ερωτήσεις σχετικές με πιθανή παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης.

  Μία πιθανή διαμόρφωση μιας προεδρικής κατάθεσης που εξετάζουν οι δικηγόροι του Τραμπ, είναι ένας συνδυασμός απαντήσεων με φυσική παρουσία, αλλά και γραπτές απαντήσεις. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει μία περιορισμένη προσωπική κατάθεση του Τραμπ για ζητήματα που σχετίζονται με την Ρωσία, πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, αλλά και γραπτές απαντήσεις σε ερωτήσεις που θα σχετίζονται με παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης.

  Παράλληλα, οι δικηγόροι του Τραμπ προτείνουν την ηχογράφηση της όποιας κατάθεσης θα δώσει ο πρόεδρος Τραμπ, ώστε να μην υπάρξει κάποια αμφιβολία για τα ακριβή λεγόμενά του.

  Από την άλλη μεριά, οι πηγές τονίζουν ότι ο Μάλερ αφήνει να εννοηθεί ότι δεν έχει πρόθεση να συμφωνήσει σε γραπτές ερωτήσεις.

  Το γραφείο του, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

  Οι ίδιες πηγές, τονίζουν ότι τίποτα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Μία πηγή περιέγραψε τις διαβουλεύσεις, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "αυτές εξελίσσονται.”

  Τον προηγούμενο μήνα οι δικηγόροι του Τραμπ είχαν προετοιμαστεί να παρουσιάσουν την ιδέα για τις ερωτήσεις σχετικά με την περίοδο που προηγήθηκε της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, την ίδια ημέρα που το FBI πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επιδρομές στην οικία, το γραφείο κι ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που χρησιμοποιούσε ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν.

  Η εξέλιξη αυτή, αιφνιδίασε τους δικηγόρους του Τραμπ, με συνέπεια κατά την συνάντηση που είχαν με τον Μάλερ, αργότερα εκείνη την ημέρα, να μην αναφέρουν την πρότασή τους.

  Η νομική ομάδα του προέδρου, προσπαθεί να αποφύγει τις οποιεσδήποτε προσωπικές ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης. Ο ίδιοι δικηγόροι, εκτιμούν ότι ο Τραμπ δεν θα μπορούσε να είχε εμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης με την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Κόμεϊ, καθώς ο πρόεδρος έχει την εξουσία ν’ απολύσει όποιον επιθυμεί. Στο σημείο αυτό, οι δικηγόροι επικαλούνται το άρθρο 2 του Συντάγματος των ΗΠΑ, για την άσκηση των προεδρικών εξουσιών, χωρίς παρεμβάσεις.

  Από την άλλη μεριά, η πρόταση για γραπτές ερωτήσεις σε απαντήσεις για ζητήματα σχετικά με την περίοδο της προεδρίας Τραμπ, φαίνεται να είναι αντιφατική με την παραπάνω συνταγματική πρόβλεψη, ενώ εκτιμάται ότι πρόκειται για διαπραγματευτική τακτική, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Μία πηγή, περιγράφει την πρόταση για γραπτές απαντήσεις σε ερωτήσεις, ως έναν τρόπο που εξυπηρετεί τις δύο πλευρές, "προκειμένου ν’ αποφύγουν ενδεχόμενη σύγκρουση,” που θα μπορούσε να οδηγήσει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

  Ωστόσο, στην περίπτωση που ο Μάλερ παραμείνει αντίθετος στις γραπτές ερωτήσεις και είναι αποφασισμένος να ρωτήσει τον Τραμπ για τις αποφάσεις και τις ενέργειές του, ενώ ασκούσε την προεδρική εξουσία, τότε, η δικαστική διαμάχη φαίνεται αναπόφευκτη.

  Η νομική ομάδα του Τραμπ εκτιμά ότι ο Μάλερ θα έχει ολοκληρώσει την έρευνά του πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τον Μάλερ, η διάσταση της έρευνας που έχει σημείο αναφοράς τον Αμερικανό πρόεδρο, ενδέχεται να επεκταθεί χρονικά για μετά τις εκλογές.

  Μία πηγή σημειώνει πως όλες οι πλευρές συμφωνούν "για την αποφυγή καταστάσεων που θα μπορούσαν να διαταράξουν το προεκλογικό κλίμα.”

  Παράλληλα, η νομική ομάδα του Τραμπ παρακολουθεί κι ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την ολοκλήρωση αναφοράς του Γενικού Επιθεωρητή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία αναμένεται ότι θ’ ασκεί δριμεία κριτική στον Κόμεϊ, αλλά κι άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του FBI, αλλά και του υπουργείου, για τους χειρισμούς τους στην έρευνα για την υπόθεση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον. Κατά την άποψή τους, μία αναφορά η οποία θα είναι επικριτική για τον πρώην διευθυντή του FBI, βοηθάει ουσιαστικά το επιχείρημά τους, ότι ο πρόεδρος ενήργησε όπως έπρεπε για την απόλυση του Κόμεϊ.

  Η ομάδα νομικών του Τραμπ υποστηρίζει επίσης, ότι ο πρόεδρος δεν θα πρέπει οδηγηθεί σε μία κατάθεση σχετικά με υποτιθέμενη παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, από το 2017.

  Σε μία σειρά επιστολών που έχουν στείλει οι δικηγόροι του προέδρου προς τον ειδικό ανακριτή έχουν εξηγήσει τις θέσεις τους για τα ζητήματα, τα οποία πρέπει να εξετάζει ο Μάλερ για τα έτη 2017 και 2018. Στην πρώτη επιστολή, οι δικηγόροι αναφέρθηκαν στην έλλειψη αξιοπιστίας του Κόμεϊ ως ουσιαστικού μάρτυρα στην υπόθεση. Οι πηγές, δεν έχουν δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επιστολής αυτής.

  Άλλες επικοινωνίες που οι δικηγόροι του Τραμπ είχαν με τον ειδικό ανακριτή, επικεντρώθηκαν σε συνταγματικά θέματα, σχετικά με μία προεδρική κατάθεση, την ερώτηση εάν μπορεί να απαγγελθεί στον πρόεδρο κατηγορία για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, αλλά και μία σειρά απαντήσεων σε ζητήματα που είχε θέσει ο Μάλερ.

  Ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Τζον Ντόουντ υποστήριζε τόσο δυναμικά ότι ο Κόμεϊ στερούνταν της απαραίτητης αξιοπιστίας ως μάρτυρας, που είχε στείλει επιστολή στον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα έπρεπε να διερευνηθεί η αξιοπιστία του πρώην διευθυντή του FBI, πριν ενεργοποιηθεί έρευνα για τον πρόεδρο Τραμπ. Στην επιστολή αυτή, γίνονταν αναφορά στην συμπεριφορά του Κόμεϊ στην έρευνα για την διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον, αλλά και στην συμπεριφορά που είχε απέναντι στον Τραμπ. Ο Ντόουτ υποστήριξε ότι για την επιστολή αυτή, είχε λάβει μια βιαστική απάντηση. "Δεν έκαναν τίποτα γι’ αυτό,” δήλωσε ο ίδιος στο CNN.

  Οι εξελίξεις επηρεάζονται ουσιαστικά από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά κι από το πολιτικό ενδεχόμενο αλλαγής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, μετά τις εκλογές, ως προς την κατεύθυνση των ερευνών που διεξάγονται από τις επιτροπές του για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων