Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Μαϊ-2018 20:42

  Ολοκληρώθηκε η άτυπη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Αργεντινή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ολοκληρώθηκε η άτυπη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Αργεντινή

  Ολοκληρώθηκε η άτυπη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ με θέμα το αίτημα των αρχών της Αργεντινής για οικονομική στήριξη. Η συνεδρίαση ήταν μία ευκαιρία να ενημερωθεί το Δ.Σ. του ΔΝΤ για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Αργεντινή και να ενημερωθεί για το πρόγραμμα της κυβέρνησης με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. 

  Μετά το πέρας της συνεδρίασης η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ΔΝΤ και η Αργεντινή βρίσκονται σε συνομιλίες οι οποίες θα συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον και ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο. 

  Αναλυτικά η κα. Λαγκάρντ δήλωσε: 

  "Από τότε που η κυβέρνηση Μάκρι ανέλαβε την εξουσία, η Αργεντινή έχει αφοσιωθεί σε μία θεμελιώδη και ευπρόσδεκτη μεταμόρφωση της οικονομίας της. Παρότι πολλές πολιτικές έχουν κινηθεί με ταχύ ρυθμό, η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει επίσης την ανάγκη οικοδόμησης και διατήρησης της κοινωνικής συναίνεσης αναφορικά με τον καθορισμό του ρυθμού των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι κατανοητό ότι μία τέτοια προσέγγιση συνοδεύεται από ορισμένες ευπάθειες. 

  Η Αργεντινή αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μία σημαντική χρηματοπιστωτική αστάθεια, καθώς οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σφικτές αλλά και εξαιτίας της ξηρασίας που υπονόμευσε την αγροτική παραγωγή της Αργεντινής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές της Αργεντινής ζήτησαν την υποστήριξή μας για την αντιμετώπιση αυτής της αστάθειας των αγορών και την προστασία της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. 

  Σήμερα, μετέφερα στο Διοικητικό Συμβούλιο την πρόθεση των αρχών της Αργεντινής να ζητήσουν μία προληπτική συμφωνία για πρόγραμμα στήριξης (exceptional access Stand-By Arrangement), η οποία θα μπορούσε να στηρίξει το οικονομικό τους πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα οικονομικό πρόγραμμα της Αργεντινής, του οποίου την πλήρη ιδιοκτησία θα έχει ο πρόεδρος Μάκρι και η κυβέρνησή του. Οι αρχές τόνισα ότι οι στόχοι του προγράμματος θα περιλαμβάνουν την δημιουργία μίας καθαρής πορείας προς την ισχυρή, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη και την ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των αγορών μέσω ενός σαφούς μακροοικονομικού προγράμματος που μειώνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και θέτει το δημόσιο χρέος σε μία σταθερή καθοδική πορεία και κυρίως, προστατεύει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτούς τους στόχους. 

  Η ομάδα του ΔΝΤ και η αντιπροσωπία της Αργεντινής βρίσκονται σε συζήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον το προσεχές διάστημα. Όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν, πρόκειται για μία συνεργασία μεταξύ της Αργεντινής και του ΔΝΤ και ο κοινός μας στόχος είναι να ολοκληρώσουμε γρήγορα αυτές τις συζητήσεις". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων