Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Μαϊ-2018 23:55

  Γερμανικός Τύπος: Η αμφιλεγόμενη υπόθεση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γερμανικός Τύπος: Η αμφιλεγόμενη υπόθεση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας

  H κυπριακή κυβέρνηση απέτρεψε με δισεκατομμύρια την χρεοκοπία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και μάλιστα χωρίς πρώτα να έρθει σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung.

  Καταστρατηγήθηκε το ευρωπαϊκό δίκαιο; Και τι σημαίνει αυτό για τα σχέδια μιας ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, διερωτάται η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο "Κάτι το σάπιο υπάρχει στην Κύπρο". Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει: "Για να αποφύγει το ξέσπασμα πανικού, η Λευκωσία προχώρησε τον Απρίλιο σε ‘ένεση ρευστότητας‘ 2,5 δισ. ευρώ για να συνεχίσει η τράπεζα να εκταμιεύει χρήματα. Σκοπός του κυπριακού δημοσίου ήταν η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες της SZ η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε τις σχετικές αποφάσεις χωρίς να πάρει πράσινο φως από την Κομισιόν, στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η νομιμότητα χορήγησης κρατικής βοήθειας.

  Το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι αν η Κύπρος παραβίασε ευρωπαϊκό δίκαιο. Και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στις διαπραγματεύσεις για την Τραπεζική Ένωση στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, στην οποία θα συζητηθεί και η εγγύηση καταθέσεων. Την ώρα που Παρίσι, Βερολίνο και Βρυξέλλες στρέφουν την προσοχή τους στη μεταρρύθμιση της ΕΕ, όσα συμβαίνουν στην Κύπρο επαναφέρουν στο προσκήνιο τους κινδύνους που ελλοχεύουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Τα ‘κόκκινα δάνεια‘ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας φθάνουν στα 6,2 δις, που αντιστοιχούν περίπου στο 33% του κυπριακού ΑΕΠ. Συγκριτικά, τα έσοδα του κυπριακού κράτους έφθασαν το 2017 τα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι υπερμεγέθης.

  Οι Βρυξέλλες θέλουν να αποτρέψουν μια νέα τραπεζική κρίση

  Δεν εκπλήσσει συνεπώς ότι η κυπριακή κυβέρνηση πιέστηκε να αντιδράσει άμεσα, χωρίς ωστόσο να λάβει υπόψη τους κανόνες για την εκκαθάριση τραπεζών. Όταν ένα κράτος χορηγεί οικονομική βοήθεια σε μια τράπεζα τότε σε ακραία περίπτωση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία εκκαθάρισης ή τουλάχιστον να τεθούν όροι για μια εξυγίανση. Η ΕΚΤ θα έπρεπε ως ανώτατο εποπτικό όργανο να διαπιστώσει σε αυτή την περίπτωση την χρεοκοπία και να παραδώσει στη συνέχεια τη σκυτάλη στο Ενιαίο Συμβούλιο Εκκαθάρισης SRB, το οποίο αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την εκκαθάριση ή την αναδιάρθρωση.

  Όλα αυτά όμως δεν έγιναν στην περίπτωση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, προφανώς για πολιτικούς λόγους. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν διαμηνύει ότι ‘βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κυπριακές αρχές‘. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι αρκετά θυμωμένοι με την Λευκωσία. Από την άλλη πλευρά ωστόσο η ΕΕ θέλει να αποτρέψει μια νέα τραπεζική κρίση στην Κύπρο. Ας μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη δεν απέχει παρά μόνο μερικά χρόνια".

  Μετά το σχετικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην υπόθεση κρατικής ενίσχυσης της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας, κάνοντας λόγο στον τίτλο δημοσιεύματός της για "ύποπτη κρατική βοήθεια για κυπριακή τράπεζα". Σύμφωνα με την εφημερίδα της Φραγκφούρτης, "συναλλαγές της κυπριακής κυβέρνησης προς όφελος της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας προκαλούν σοβαρή ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες εξετάζει αυτό το διάστημα εάν μια ειδική βοήθεια που χορήγησε το κυπριακό κράτος στην τράπεζα στις αρχές Απριλίου θα πρέπει να θεωρηθεί επιχορήγηση που απαιτεί λήψη σχετικής άδειας και εάν απαιτεί την έγκριση της Κομισιόν".

  Όπως αναφέρει η FAZ, "εκπρόσωπος επιβεβαίωσε μόνον ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις κυπριακές αρχές. Βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση στη Λευκωσία δεν δήλωσε τη συγκεκριμένη βοήθεια".

  Πηγή: Deutsche Welle 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων