Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Μαϊ-2018 08:02

  Τριβές στην ΠΓΔΜ σχετικά με τον κεντρικό τραπεζίτη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τριβές στην ΠΓΔΜ σχετικά με τον κεντρικό τραπεζίτη

  Του Κώστα Ράπτη

  Σε νέα διελκυστίνδα μεταξύ του προσκείμενου στην αντιπολίτευση Προέδρου της Δημοκρατίας της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ και του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, τείνει να μετατραπεί, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, η εκλογή νέου κεντρικού τραπεζίτη καθώς η θητεία του σημερινού διοικητή της κεντρικής Τράπεζας Ντιμίταρ Μπόγκοφ, λήγει στις 21 Μαΐου.

  Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ο Πρόεδρος της πΓΔΜ πρότεινε επισήμως στο κοινοβούλιο από τις 27 Απριλίου την ανανέωση της θητείας του Μπόγκοφ για μία ακόμα επταετία, επικαλούμενος την θετική αξιολόγηση του έργου του κεντρικού τραπεζίτη τόσο από τους οικονομικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας (Οικονομικό Επιμελητήριο, Ένωση Τραπεζών, Ακαδημία Επιστημών κτλ.), όσο και από τις εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Η ισχύουσα νομοθεσία (ακριβέστερα το άρθρο 49 του καταστατικού νόμου της 
  κεντρικής τράπεζας της πΓΔΜ) προβλέπει ότι ο διοικητής προτείνεται από τον Πρόεδρο της χώρας και εκλέγεται από το κοινοβούλιο.

  Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης η πρόταση για ανανέωση της θητείας του Μπόγκοφ δεν φαίνεται να διαθέτει αυτή τη στιγμή τη στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και κυρίως του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, το οποίο θα επιθυμούσε νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που να προέρχεται από την αλβανική κοινότητα της πΓΔΜ. Ειδικότερα, προτείνει τον πρώην υπουργό Οικονομίας, Φάτμιρ Μπέσμι, που αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.

  Τα μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι τη Δευτέρα υπήρξε συνάντηση του Προέδρου και του Πρωθυπουργού για το ζήτημα, από την οποία δεν φάνηκε να προέκυψε κάποια θεαματική σύγκλιση των θέσεων των δύο πλευρών: ο μεν Γκιόργκι Ιβάνοφ δείχνει να επιμένει στην πρότασή του για ανανέωση της θητείας του Μπόγκοφ, ο δε Ζόραν Ζάεφ από το περασμένο Σάββατο είχε εκφράσει την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση "μέσω του διαλόγου και στο πλαίσιο της "συγκατοίκησης””, υπενθυμίζοντας πάντως ότι είναι δικαίωμα αφενός του αρχηγού του κράτους να προτείνει, αφετέρου της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να εκλέγει τον κεντρικό τραπεζίτη.

  Το σημείο, πάντως, στο οποίο δείχνουν να συμφωνούν οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ανάγκη να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εκλογή διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που θα υπάρξουν για την οικονομία σε περίπτωση που η τράπεζα μείνει ακέφαλη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Πρόκειται για σημείο το οποίο τόνισε σε δηλώσεις του και ο ίδιος ο Μπόγκοφ, ο οποίος αναδείχθηκε στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας το 2011.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων