Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Μαϊ-2018 12:18

  Κομισιόν: Θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος και το 2019

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κομισιόν: Θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος και το 2019

  Η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί φέτος και το επόμενο έτος από τους υψηλούς ρυθμούς του 2017, αναφέρει στις εαρινές της εκτιμήσεις η Κομισιόν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη, όσο η ανάπτυξη είναι ακόμη ισχυρή.

  Η Κομισιόν προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί στο 2% τον επόμενο χρόνο από το 2,3% που αναμενόταν, μετά από την κορύφωση του 2,4% το 2017.

  "Συνολικά, τα ρίσκα έχουν αυξηθεί και τώρα είναι πτωτικά", αναφέρει η Κομισιόν.

  Μεταξύ των κινδύνων για την οικονομία η Κομισιόν περιλαμβάνει την μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, την δημοσιονομική τόνωση στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε "υπέρ-θέρμανση" και την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ< καθώς και την κλιμάκωση του εμπορικού προστατευτισμού.

  "Για να είμαστε πιο ανθεκτικοί, πρέπει επίσης να καταστήσουμε σαφές ότι έχουμε την ικανότητα να χρησιμοποιήσουμε μακροοικονομική πολιτική στο μέλλον, που σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε το χρέος. Και χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη ώθηση για να ολοκληρώσουμε την οικονομική και νομισματική ένωση", ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών της Κομισιον, Marco Buti.

  Ο ίδιος τόνισε πως οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την οικονομία, καθιστούν όλο και πιο σημαντικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να πιέσουν για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη τον Ιούνιο.

  "Τον Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρέπει να αναβάλει τις κρίσιμες αποφάσεις. Είναι σοφό να φτιάξουμε την οροφή όσο ο ήλιος λάμπει. Αλλά όταν μαζεύονται μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα, η δουλειά γίνεται επείγουσα", ανέφερε ο Buti.

  Η Κομισιόν προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,6% το 2019 από το 1,5% που αναμενόταν.

  Το συνολικό δημόσιο έλλειμμα της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω στο 0,6% του ΑΕΠ το 2019 από το 0,7% που αναμένεται φέτος, και το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στο 84,1% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο από το 86,5% που αναμενόταν.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων