Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Μαρ-2018 09:04

  Γιατί οι αγορές "αδιαφορούν" για την ιταλική κρίση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί οι αγορές "αδιαφορούν" για την ιταλική κρίση

  Του Γ. Αγγέλη

  Οι κεντρικές τράπεζες σιωπηρά λειτουργούν σαν πυροσβέστης απέναντι σε μια νέα "πυρκαγιά" της οποίας το μέγεθος θα μπορούσε να κάψει το οικοδόμημα του ευρώ: αυτής που έχει ανάψει το ιταλικό εκλογικό αποτέλεσμα.

  Διασταυρωμένες πληροφορίες του "Κεφαλαίου" αναφέρουν ότι το ευρωπαϊκό σύστημα των κεντρικών τραπεζών, ειδικά στην Ευρωζώνη, βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες σε υψηλής στάθμης επιφυλακή και "ξοδεύει" πολλά δισ. ευρώ σε αγορές τίτλων για να διατηρήσει την ψυχραιμία των αγορών απέναντι στα όσα μπορούν να ακολουθήσουν τη συγκρότηση μιας αντιευρωπαϊκής κυβέρνησης στη Ρώμη.

  Τον συντονισμό των πράξεων έχει ασφαλώς η ΕΚΤ από τη Φρανκφούρτη, αλλά τις παρεμβάσεις κάνουν περισσότερες κεντρικές τράπεζες και ειδικά η ιταλική κεντρική τράπεζα. Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, με γνώση των κινήσεων αυτών η στήριξη γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και του QE και στα δύο σκέλη του, δηλαδή τόσο στην αγορά νέων τίτλων όσο και στην επανεπένδυση των παλαιών που λήγουν. Όπως είναι γνωστό, οι νέες αγορές είναι 30 δισ. μηνιαίως και βαίνουν μειούμενες συνολικά στην Ευρωζώνη συν άλλα 70 δισ. ευρώ από εκείνες που λήγουν και ανανεώνονται. Με άλλα λόγια, το ευρωσύστημα "ρίχνει" στην αγορά για τη στήριξη τίτλων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα περί τα 100 δισ. ευρώ μηνιαίως...

  Τα ποσά θα μειώνονται σταδιακά αλλά μόνο κατά το ποσό των νέων αγορών και εφόσον οι αγορές εξακολουθούν να είναι πεπεισμένες για την πρόθεση της ΕΚΤ να μην επιτρέψει αναταραχή κάνοντας "whatever it takes".

  Το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για το ευρώ και την πολιτική πλατφόρμα που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας. Στο ενδεχόμενο που το κόμμα αυτό συνεργασθεί είτε σε κυβερνητικό συνασπισμό είτε με κοινοβουλευτική στήριξη χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση από το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να αποφευχθεί η μεγάλη πίεση στις αγορές. Το αντίθετο θα συμβεί στην περίπτωση της συνεργασίας με τη Λέγκα του Βορρά.

  Η ανησυχία των Βρυξελλών

  Παράγοντες στους οποίους απευθύνθηκε το "Κ" στις Βρυξέλλες, για να διευκρινισθούν οι προθέσεις που υπάρχουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επιβεβαίωσαν την υψηλής έντασης ανησυχία που υπάρχει για τις εξελίξεις αυτές και μάλιστα έναν χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές (23 - 26 Μαΐου 2019). Όπως υποστηρίζεται αρμοδίως η κάλυψη που παρέχει αυτήν τη στιγμή η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα δεν μπορεί να διαρκέσει ακόμα για πολύ.

  Η ανησυχία δεν αφορά μόνο τις συνέπειες για το δημόσιο χρέος ή ακόμα και το τραπεζικό σύστημα. Όπως αναφέρουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, όποιο και αν είναι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα είναι βέβαιο ότι θα παρακάμψει κάθε κοινοτική κατεύθυνση όσο αφορά τη δημοσιονομική πολιτική...

  Στο ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσουν στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη μια μεγάλης κλίμακας αναταραχή είτε λόγω υπεραντίδρασης των αγορών είτε λόγω πίεσης στο τραπεζικό σύστημα, η απάντηση είναι ότι τόσο το ευρωπαϊκό σύστημα των κεντρικών τραπεζών όσο και ο ESM ετοιμάζονται ήδη για να αντιμετωπίσουν μορφές αναταραχής που μπορούν να προβλεφθούν παρά το πολύ μεγάλο μέγεθος της ιταλικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του ESM, κ. Ρέγκλινγκ, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες αλλαγών που θα επιτρέψουν στον ESM να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων