Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Μαρ-2018 14:10

  Ε.Ε.-Βρετανία: Μεταβατική περίοδος έως 31 Δεκεμβρίου 2020

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ε.Ε.-Βρετανία: Μεταβατική περίοδος έως 31 Δεκεμβρίου 2020

  Στο μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας που θα οδηγήσει σε μια "συντεταγμένη αποχώρηση" του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξαν Βρετανία και Ε.Ε.

  Ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν για μια μεταβατική περίοδο, χαρακτηρίζοντας τη σχετική ανακοίνωση "αποφασιστικό βήμα". 

  Η μεταβατική περίοδος θα ξεκινήσει από την ημέρα του Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019, και σχεδιάζεται να στρώσει τον δρόμο για τη μελλοντική μόνιμη σχέση των δύο μερών. Σύμφωνα με το προσχέδιο της συνθήκης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η μεταβατική περίοδος θα τελειώσει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

  Όπως ανέφερε ο Μπαρνιέ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό διαπραγματευτή Ντέιβις Ντέιβις, επήλθε συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην Ε.Ε. μετά το Brexit. 

  Επισήμανε πάντως ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά σε σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Βόρειας Ιρλανδίας αλλά και του ρόλου του Δικαστηρίου της Ε.Ε. στην επίλυση ενδεχόμενων διαφωνιών που σχετίζονται με τη συμφωνία αποχώρησης.

  Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο οι Βρετανοί αποδέχτηκαν τελικά τις προτάσεις της ΕΕ να εφαρμόζουν πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων (δηλαδή χωρίς εκπροσώπους στα ευρωπαϊκά όργανα), αλλά και ότι θα έχει ημερομηνία λήξης τη 31η Δεκεμβρίου 2020. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Μπαρνιέ, οι πολίτες που θα εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους έφτασαν πριν από την ημερομηνία του Brexit.

  Με αυτή τη συμφωνία παρέχεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις η "βεβαιότητα" που έχουν ζητήσει, καθώς τους δίνεται ο χρόνος "να προετοιμαστούν για το μέλλον", δήλωσε από την πλευρά του ο Ντέιβις.

  "Δικλείδα ασφαλείας"

  Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Β. Ιρλανδίας, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή έκθεση που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο, στην οποία δεσμεύονται για αποφυγή των "σκληρών συνόρων" και τη διασφάλιση της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, τον κοινό χώρο ταξιδίων και τη συνεργασία μεταξύ Βορρά και Νότου στη νήσο της Ιρλανδίας.

  Ο Μπαρνιέ σημείωσε, επίσης, ότι στο νομικό κείμενο της αποχώρησης θα υπάρχει η "εφεδρική" επιλογή κάποιου είδους συνόρων μεταξύ της νήσου της Βρετανίας και της νήσου της Ιρλανδίας, "μέχρι να βρεθεί άλλη λύση", δηλώνοντας, ωστόσο, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει τις υπόλοιπες επιλογές.

  Βάσει αυτής της "δικλείδας ασφαλείας", η βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας ουσιαστικά θα υπόκειται στους οικονομικούς κανόνες της Ε.Ε., αν δεν βρεθεί άλλη λύση μεταξύ των μερών, και κατά συνέπεια θα απομονωθεί ενδεχομένως από τη βρετανική νήσο. 

  Το κείμενο πάντως καθιστά σαφές ότι η Βρετανία δεν έχει συμφωνήσει στη συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα θεωρεί πως η σύναψη έως το 2021 μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή ενός "σκληρού" συνόρου στην Ιρλανδία.

  Ιρλανδοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η επαναφορά ενός συνόρου στο νησί θα μπορούσε να απειλήσει τη ειρηνευτική συμφωνία που συνήφθη πριν 30 χρόνια και επέτρεψε την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών. 

  Μάλιστα, η ιρλανδική κυβέρνηση νωρίτερα σήμερα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει πως η Βρετανία δεν θα "υπαναχωρήσει" από την προσωρινή συμφωνία για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας πριν οι ηγέτες της Ε.Ε. προσφέρουν στο Λονδίνο μια συμφωνία για μια μεταβατική περίοδο στη Σύνοδο της Παρασκευής.

  Τόσο η Ε.Ε. όσο και η Βρετανία ευελπιστούν οι όροι μιας συμφωνίας για τη μεταβατική περίοδο να κυρωθούν στη Σύνοδο της Ε.Ε. αυτήν την εβδομάδα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων