Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Μαρ-2018 12:00

  Sonae Sierra: Στα 110 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2017

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καθαρά κέρδη ύψους 110 εκατ. ευρώ κατέγραψε το 2017 η Sonae Sierra, έναντι €181,2 εκατομμυρίων το 2016, λόγω της χαμηλότερης αξίας που διαμορφώθηκε για τα Επενδυτικά Ακίνητα.

  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα συνολικά κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) έφθασαν στα €105 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 8,5% έναντι του προηγούμενου έτους.

  Τα Άμεσα Κέρδη αυξήθηκαν στα €65 εκατομμύρια, σημειώνοντας άνοδο 14% έναντι του 2016. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τα υψηλότερα προ τόκων και φόρων κέρδη (EBIT) σε όλο το χαρτοφυλάκιο της Ευρώπης και της Βραζιλίας, καθώς και την αύξηση του κύκλου εργασιών και των περιθωρίων στην παροχή Υπηρεσιών.

  Τα Έμμεσα Κέρδη διαμορφώθηκαν στα €45 εκατομμύρια, δηλαδή σε επίπεδα κατά €79 εκατομμύρια χαμηλότερα έναντι του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της χαμηλότερης αξίας που διαμορφώθηκε για τα επενδυτικά ακίνητα (χαμηλότερη συμπίεση των αποδόσεων στην Ιβηρική Χερσόνησο το 2017) και των χαμηλότερων κερδών από τις πωλήσεις επενδύσεων. Επιπλέον, η έναρξη λειτουργίας του ParkLake επηρέασε θετικά τα αποτελέσματα του 2016.

  Σε λειτουργικό επίπεδο, οι πωλήσεις των μισθωτών αυξήθηκαν κατά 7,8% συνολικά στο χαρτοφυλάκιο της Ευρώπης έναντι του 2016, ενώ σημαντική αύξηση κατέγραψε η Ρουμανία λόγω της επιτυχούς έναρξης λειτουργίας του ParkLake στο Βουκουρέστι. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι συνολικές πωλήσεις των μισθωτών αυξήθηκαν κατά 10,8% και 5,6% αντιστοίχως, αποτυπώνοντας τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη. Αυτή η θετική τάση επηρέασε περισσότερο το χαρτοφυλάκιο της Πορτογαλίας, όπου οι πωλήσεις των μισθωτών αυξήθηκαν κατά 5,6% (λαμβανομένων υπόψη όμοιων δεδομένων και συνθηκών), ξεπερνώντας αισθητά τον Δείκτη Λιανικών Πωλήσεων της χώρας που, για το 2017, διαμορφώθηκε στο 4,6%.

  Οι πωλήσεις των μισθωτών στη Βραζιλία αναρριχήθηκαν κατά 6,8% σε ρεάλ Βραζιλίας.

  Το ποσοστό πληρότητας του χαρτοφυλακίου σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε ελαφρώς στο 96,0%, καταγράφοντας πτώση 0,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2016, λόγω κάποιων μικρών διακυμάνσεων σε όλο το εύρος του διεθνούς χαρτοφυλακίου. Στην Ευρώπη, το ποσοστό πληρότητας διατηρήθηκε σταθερό στο 97,1%. Το ποσοστό πληρότητας αυξήθηκε στην Πορτογαλία και στην Ισπανία σε επίπεδα 99,1% και 94,4% αντιστοίχως. Στη Βραζιλία, το ποσοστό πληρότητας καταστημάτων μειώθηκε από 94,8% σε 92,5%.

  Συνολικά, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 7,6%, σημειώνοντας άνοδο 8,4% στην Ευρώπη και 4,9% στη Βραζιλία (σε ρεάλ Βραζιλίας), ξεπερνώντας τον μέσο πληθωρισμό για τη συγκεκριμένη περίοδο και στις δύο αγορές.

  Όπως δήλωσε ο κ. Fernando Guedes de Oliveira, Διευθύνων Σύμβουλος της Sonae Sierra, "το 2017 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τη Sonae Sierra, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και σε επίπεδο χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, ενισχύσαμε τις θέσεις μας σε αναπτυξιακά έργα και διευρύναμε τα μεγέθη και τη γεωγραφική έκταση των υπηρεσιών που παρέχουμε."

  Ενεργή υλοποίηση της στρατηγικής ανακύκλωσης κεφαλαίου

  Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της στρατηγικής ανακύκλωσης κεφαλαίου της Sonae Sierra, σε όλη τη διάρκεια του 2017 υπήρξαν αρκετές εξαγορές και πωλήσεις.

  Το χαρτοφυλάκιο Iberia Coop Fund, στο οποίο η Sonae Sierra συμμετέχει με ποσοστό 10%, εξαγόρασε το Albufeira Retail Park στο σύνολό του (100%).

  Η ORES, η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα σε συνεργασία με την Bankinter, στην οποία η Sonae Sierra συμμετέχει με ποσοστό 3,75% και ασκεί διαχειριστικό ρόλο, εξαγόρασε 16 Επενδυτικά Ακίνητα. Εννέα από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται στην Ισπανία  και επτά από αυτά βρίσκονται στην Πορτογαλία.

  Επιπλέον, η κοινοπραξία της Sonae Sierra (15%) με την AXA Investment Managers – Real Assets (85%) ολοκλήρωσε την εξαγορά του Area Sur Shopping Centre στο Χερέθ της Ισπανίας.

  Η Sonae Sierra εξαγόρασε το MaiaShopping και το GuimarãeShopping, από το χαρτοφυλάκιο Sierra Fund, μέσα από την κατά 20/80 συνεργασία με την Ocidental.

  Το χαρτοφυλάκιο Sierra Portugal Fund πώλησε το AlbufeiraShopping και το C. C. Continente de Portimão στην εταιρεία Square Asset Management. Η Sonae Sierra εξακολουθεί να έχει τη διαχείριση και των δύο ακινήτων.

  Προσήλωση στην ανάπτυξη και στην επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών

  Τα - έργα της εταιρείας που βρίσκονται υπό εξέλιξη είναι τα εξής: Jardín Plaza Cúcuta (Κολομβία), πρόγραμμα αστικής ανάπλασης στη Νυρεμβέργη (Γερμανία), Εμπορικό Κέντρο Zenata (Μαρόκο), κέντρο McArthurGlen Designer Outlet Málaga (Ισπανία), και επέκταση του NorteShopping και του Centro Colombo στην Πορτογαλία.  

  Οι εργασίες κατασκευής του McArthurGlen Designer Outlet Malaga (Ισπανία) έχουν ήδη αρχίσει.

  Το έργο, που πραγματοποιείται από κοινοπρακτικό σχήμα με συμμετοχή 50/50 μεταξύ της McArthurGlen και της Sonae Sierra, αντιστοιχεί σε επένδυση €115 εκατομμυρίων, με την οποία θα δημιουργηθούν νέοι χώροι συνολικής έκτασης 30.000 τετραγωνικών μέτρων για καταστήματα λιανικής. Το έργο θα προσφέρει στους καταναλωτές περισσότερες από 170 δυναμικές μάρκες συγκεντρωμένες σε έναν χώρο.

  Η Sonae Sierra και η Central Control ξεκινούν, επίσης, εργασίες κατασκευής στο Jardín Plaza Cúcuta. Η συνολική επένδυση για το έργο ανέρχεται στα 52 εκατομμύρια ευρώ και η μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια θα φθάνει στα 43.000 τετραγωνικά μέτρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2018.

  Η υλοποίηση της επέκτασης του NorteShopping άρχισε στα τέλη του έτους και θα προσθέσει περίπου 15.000 τετραγωνικά μέτρα στην ήδη υπάρχουσα μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια των 54.618 τετραγωνικών μέτρων, μέσα από μια επένδυση της τάξης των €72 εκατομμυρίων.

  Ήδη το 2018 ανακοινώθηκε ένα νέο έργο στην Πάρμα της Ιταλίας και οι εργασίες κατασκευής έχουν ήδη αρχίσει. Το έργο, το οποίο υλοποιείται από κοινοπρακτικό σχήμα με συμμετοχή 50/50 μεταξύ της Sonae Sierra και της Impresa Pizzarotti & c. S.p.A, προβλέπει την επένδυση περίπου €200 εκατομμυρίων για την ανάπτυξη έργου αστικής ανάπλασης και τη δημιουργία εμπορικού κέντρου και πάρκου καταστημάτων λιανικής με μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 74.000 τετραγωνικών μέτρων και με 170 καταστήματα.

  Σε επίπεδο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, το 2017 η Sonae Sierra υπέγραψε συνολικά 187 νέες συμβάσεις: 157 συμβάσεις Υπηρεσιών Ανάπτυξης, 26 συμβάσεις Διαχείρισης Ακινήτων, και 4 συμβάσεις Διαχείρισης Επενδύσεων, συνολικής αξίας €16 εκατομμυρίων.

  Καθαρή Αξία Ενεργητικού (ΚΑΕ) και Χρηματοοικονομικοί Δείκτες

  Η Sonae Sierra υπολογίζει την ΚΑΕ της εταιρείας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε το 2007 η INREV (Ευρωπαϊκή Ένωση Επενδυτών σε Μη Εισηγμένους Επενδυτικούς Τίτλους σε Ακίνητα).

  Βάσει αυτής της μεθόδου, στις 31 Δεκεμβρίου 2017 η ΚΑΕ της Sonae Sierra διαμορφώθηκε στα €1,4 δισεκατομμύρια. Αυτή η αξία αντιστοιχεί σε αύξηση 1,0% εν συγκρίσει με την αξία τον Δεκέμβριο του 2016, λόγω των καθαρών κερδών κατά την περίοδο, τα οποία αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την καταβολή μερίσματος και από τις δυσμενείς συνέπειες της πορείας του ρεάλ Βραζιλίας (τιμή κλεισίματος στις 31 Δεκεμβρίου 2017 σε σχέση με την τιμή κλεισίματος στις 31 Δεκεμβρίου 2016).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων