Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Μαρ-2018 15:03

  Κατάινεν: Η ΕΕ εξετάζει κατά πόσο θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ΕΕ εξετάζει το κατά πόσο θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κατάινεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

  Ο ίδιος σημείωσε ότι παρ' όλο που δεν είναι ακόμα "σαφές" πώς θα λειτουργήσει αυτή η διαδικασία εξαιρέσεων από τις ΗΠΑ, ούτε τα "κριτήρια" που θα ληφθούν υπόψη, η ΕΕ θεωρεί ότι δεν αποτελεί "πηγή αθέμιτου εμπορίου" ούτε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. "Πιστεύουμε ότι πρέπει να εξαιρεθούμε" επισήμανε ο Γ. Κατάινεν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στο μεταξύ η ΕΕ εργάζεται πάνω στα εξισορροπητικά μέτρα. "Ελπίζουμε ότι δε θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε", ανέφερε.

  Ο αντιπρόεδρος Κατάινεν σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ έχει πολύ "αυστηρούς" κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, κάτι που θα πρέπει να καθησυχάζει τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον χάλυβα και το αλουμίνιο. Επίσης επανέλαβε ότι η ΕΕ πρόκειται να παραπέμψει τις ΗΠΑ στο Δικαστήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εάν πραγματοποιήσουν τις απειλές περί επιβολής δασμών.

  Τέλος, ο Γ. Κατάινεν ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ενωμένη στην αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος, καθώς όλες οι χώρες βρίσκονται στην ίδια θέση. "Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η ΕΕ θα χωριστεί σε διαφορετικές κατηγορίες", ανέφερε. Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά με το τι θα κάνει η ΕΕ εάν το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθήσει να κάνει ξεχωριστή συμφωνία με τις ΗΠΑ, αρνήθηκε να προβεί σε "εικασίες".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων