Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Μαρ-2018 14:45

  ΕΚΤ: Εγκατέλειψε τη δέσμευση για αύξηση του QE

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΕΚΤ: Εγκατέλειψε τη δέσμευση για αύξηση του QE

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:25

  Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρώντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα "για παρατεταμένη χρονική περίοδο".

  Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα αφαίρεσε από την ανακοίνωση της την πρόταση ότι "το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού" εάν οι οικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν.

  Έτσι η κεντρική τράπεζα εμφανίζεται πλέον πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές της οικονομίας, μετά και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 2,3% το περασμένο έτος, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό του προγράμματος μετά το καλοκαίρι του 2018.

  Αυτό είναι ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα για την σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης που δρομολόγησε τα τελευταία χρόνια. Η ΕΚΤ μάλιστα τροποποίησε τη ρητορική της παρά την αυξημένη αβεβαιότητα το τελευταίο διάστημα λόγω των πολιτικών Τραμπ στο εμπόριο και τις ιταλικές εκλογές.

  Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε "ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

  Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού, επί του παρόντος ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

  Το Ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο. Αυτό θα συμβάλλει τόσο σε ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας όσο και σε μια κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

  Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14.30 ώρα Κεντρικής Ευρώπης".

  Δημήτρης Στόλης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων