Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Μαρ-2018 09:31

  Πιθανή η κυβερνητική αυτοδυναμία, λέει η επικεφαλής του Fratteli d' Italia

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πιθανή η κυβερνητική αυτοδυναμία, λέει η επικεφαλής του Fratteli d' Italia

  H επικεφαλής του κόμματος Fratteli d' Italia (Αδέλφια της Ιταλίας, διάδοχου σχηματισμού της νεοφασιστικής Εθνικής Συμμαχίας) Τζόρτια Μελόνι πρωταγωνιστεί με δυναμισμό στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας στην Ιταλία ενόψει των εκλογών της 4ης Μαρτίου. Οι θέσεις της απέναντι στην Ευρώπη και τη μετανάστευση προκαλούν αίσθηση κι εν μέρει ανησυχία, όχι μόνον εντός της Ιταλίας, αλλά και στην Ευρώπη, καθώς το Fratteli d' Italia μετέχει (μαζί με την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά) στην Κεντροδεξιά συμμαχία, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διεκδικεί την πρωτιά στις εκλογές και τον πρώτο λόγο για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

  Η Τζόρτζια Μελόνι λίγες μέρες πριν τις εκλογές δέχθηκε να μιλήσει στον απεσταλμένο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ρώμη Γιώργη-Βύρωνα Δάβο και να αναπτύξει τις απόψεις της για τα ζητήματα που απασχολούν την Ιταλία και τη σημερινή κατάσταση στην ΕΕ.

  Στη συνέντευξή της η Μελόνι, της οποίας το κόμμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ποσοστά πέριξ του 5%, καταφέρεται αναφανδόν εναντίον του παρόντος μοντέλου που κυριαρχεί στην ΕΕ για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων και στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, υποστηρίζοντας την επιστροφή στην αυτονομία των εθνικών κρατών στα πλαίσια μίας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

  Η Μελόνι, υποστηρίζει πως το κόμμα της, ως πατριωτική δύναμη, προτάσσει την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων των αυτεξούσιων κρατών μελών ενάντια στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και τους οικονομικούς εκμεταλλευτές, που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική για να πλουτίζουν εις βάρος των πολλών.

  Η ίδια εκτιμά πως η οικονομία και οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν τακτικές υποδούλωσης των χωρών του Νότου προς όφελος των πλούσιων κρατών του Βορρά. Προς την κατεύθυνση τούτη, η Μελόνι προτείνει την προσέγγιση των χωρών του Νότου με τις χώρες που σήμερα συγκροτούν την Ομάδα του Βίζεγκραντ, ως μέτρο πίεσης για να μεταβληθούν οι συσχετισμοί στην ΕΕ, αλλά και για να συγκροτηθεί μία αυστηρότερη τακτική για την αναχαίτιση της μετανάστευσης.

  Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης της Τζόρτζια Μελόνι:

  Δεδομένου του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων στην Ιταλία σήμερα, πιστεύετε ότι μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, θα σταθεί δυνατό να σχηματισθεί μία ‘σταθερή’ κυβέρνηση στη χώρα;

  H Ιταλία ψηφίζει βάσει ενός εκλογικού νόμου, που εμείς ως Fratteli d’ Italia δεν θελήσαμε και μάλιστα τον είχαμε καταψηφίσει στο Κοινοβούλιο. Η Αριστερά, που κυβερνά τη χώρα, έχοντας γνώση ότι δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, εντελώς ανεύθυνα ψήφισε έναν εκλογικό νόμο ώστε να μην μπορεί, εξαιτίας των προβλέψεών του, να προκύψει κάποιος νικητής από την εκλογική αναμέτρηση. Ενδεχομένως όμως οι Ιταλοί να αποδειχθούν πολύ σοφότεροι απ’ όσο τους περίμενε η Αριστερά, και όπως καταδεικνύουν οι σφυγμομετρήσεις η Κεντροδεξιά συμμαχία είναι πιθανόν να ξεπεράσει το 40% των ψήφων και να επιτύχει και κυβερνητική αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο.

  Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπου η Ιταλία και η Ελλάδα αποτελούν πλήρη μέλη, ο οικονομικός παράγοντας αποτελεί την πρώτιστη και καθοριστική προτεραιότητα κάθε κράτους. Στο παρελθόν υπήρξαν και κάποιες υπόνοιες για ένα πιθανό "Italexit", όπως ακριβώς προβλεπόταν κι ένα "Grexit". Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την ευρωπαϊκή πολιτική και θεωρείτε πως η Ιταλία μπορεί να παίξει κάποιον ρόλο, εάν όχι αυτόνομο, τουλάχιστον ανάλογον προς τις οικονομικές της δυνατότητες;

  Από πολλών ετών πλέον, η ΕΕ δεν έχει ως προτεραιότητά της την επίτευξη της κοινής ευημερίας των κρατών μελών της, αλλά όλες τις οι ενέργειες αποσκοπούν στο πως θα ευνοηθούν από τις πολιτικές της η Γερμανία και τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης. Αυτό έχει ολέθριες συνέπειες για τις οικονομίες των χωρών μας. Το πρόβλημα, ειδικά για την Ιταλία, είναι το να μπορέσει να αποκτήσει μία κυβέρνηση, η οποία θα έχει τη δύναμη να υπερασπισθεί τα συμφέροντά των Ιταλών, αντί να αγωνίζεται για να εκπληρωθούν τα συμφέροντα της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η ιταλική οικονομία έχει αποδείξει στο παρελθόν πως, εάν την αφήσουν ελεύθερη να αναπτυχθεί, μπορεί να γίνει μία από τις πιο ανθηρές και παραγωγικές οικονομίες στον κόσμο.

  --Ποια είναι η εκτίμησή σας για την ‘ελληνική εμπειρία’;

  Δεν γνωρίζω με κάθε λεπτομέρεια την κατάσταση στην Ελλάδα, όμως άποψή μου είναι πως η Ευρώπη εκμεταλλεύθηκε τις πραγματικές κι εξ αντικειμένου αδυναμίες της Ελλάδας για να επιβάλλει παντού το δικό της οικονομικό μοντέλο, που βασίζεται στην τυφλή, οριζόντια, λιτότητα, που τη διέπει λιγοστό, εάν όχι ανύπαρκτο, πνεύμα αλληλεγγύης και πολλή αλαζονεία. Εγώ προσωπικά χαρακτηρίζω παράλογη την οποιαδήποτε συζήτηση είχε γίνει για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη. Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι η μήτρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και πιστεύω πως δεν μπορεί να υφίσταται μία ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα.

  Όσον αφορά το κόμμα σας, πολλοί έχουν κατακρίνει το παρελθόν του και τις θέσεις του, που πολλοί χαρακτηρίζουν ‘υπερεθνικιστικές’. Ποια είναι η απάντησή σας;

  Το Fratteli d’ Italia είναι ένα ιταλικό πατριωτικό κίνημα. Για εμάς προτεραιότητα αποτελεί η άμυνα των εθνικών συμφερόντων της Ιταλίας. Στη σημερινή ΕΕ που κάνει τα πάντα ώστε να εκμηδενίσει τα εθνικά κράτη και να αφαιρέσει την εθνική κυριαρχία από τους ευρωπαϊκούς λαούς, το να είναι κάποιος πατριώτης έχει αρχίσει να θεωρείται πως αποτελεί θανάσιμο αμάρτημα. Ωστόσο, εγώ είμαι πεπεισμένη πως το εθνικό κράτος, ως ιδέα, αποτελεί το μόνο κρηπίδωμα που έχει απομείνει στους λαούς ενάντια στις υπερεξουσίες των μεγάλων της οικονομίας και της παγκοσμιοποιημένης παρέκκλισης των Βρυξελλών.

  Τόσο η Ιταλία, όσο και η Ελλάδα, έχουν αφεθεί μόνες τους να διαχειρισθούν το φλέγον ζήτημα της μεταναστευτικής ροής από εμπόλεμες, ή φτωχές χώρες. Εσείς πιστεύετε πως είναι δυνατόν να αλλάξει η πολιτική των Βρυξελλών απέναντι στο πρόβλημα τούτο; Πως πιστεύετε ότι μπορεί να λυθεί;

  Δεν πιστεύω ότι οι Βρυξέλλες, εάν τις δούμε ως έναν ευρωπαϊκό τεχνοκρατικό μηχανισμό, μπορούν ποτέ να μεταβάλουν τις θέσεις τους για την μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη. Για τους ανθρώπους αυτούς η μετανάστευση είναι ένα δώρο εξ ουρανού, γιατί καταστρέφουν ακριβώς την εθνική ταυτότητα, την αρετή που αυτοί αντιλαμβάνονται ως ένα εμπόδιο για τη δημιουργία μίας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας , που ευνοεί το Κεφάλαιο να μειώσει το μισθολογικό βάρος από τις συμβάσεις με τους εργαζομένους και να μειώσει το κόστος της εργασίας. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε την μετανάστευση είναι να ελέγξουμε τα σύνορά μας και να μην επιτρέψουμε στους μετανάστες να εισέρχονται στις χώρες μας. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να πάψουμε να εμπιστευόμαστε πλέον αυτήν την ΕΕ και να αλλάξουμε τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ένωσης. Για τον λόγο τούτο το Fratteli d’ Italia καταβάλλει προσπάθειες για μία προσέγγιση της Ιταλίας με τα κράτη που συγκροτούν την Ομάδα του Βίζεγκραντ, ώστε να ξαναγίνει η Ευρώπη το σπίτι των ελεύθερων ευρωπαϊκών λαών κι όχι πια η παιδική χαρά των εκμεταλλευτών, των σπεκουλαδόρων και των τοκογλύφων.

  Τα τελευταία χρόνια, μέσα στην ΕΕ, με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συστήθηκε ένας άτυπος ‘άξονας’ των χωρών του Νότου. Εσείς πιστεύετε πως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μπορούν να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ;

  Εμείς το πιστεύουμε απολύτως. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχουν από κοινού έναν πληθυσμό και ένα ΑΕΠ πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Γερμανίας. Εάν οι χώρες του Νότου αντιλαμβάνονταν ότι θα πρέπει να συνηθίσουν να συγκροτούν μία κοινή ομάδα, αντί να τρέχουν να συνάπτουν συμφωνίες χωριστά, θα μπορούσαν κάλλιστα να μεταβάλουν τις ισορροπίες στην Ευρώπη. Εγώ είμαι πεπεισμένη πως πρέπει να εργασθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση και, όπως προείπα, να επιδιώξουμε έναν προνομιακό διάλογο μεταξύ των χωρών του Νότου και εκείνων της Ομάδος του Βίζεγκραντ: δηλ. την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Σλοβακία.

  Ποια είναι εν γένει η εκτίμησή σας για το μέλλον της Ευρώπης;

  Η Ευρώπη δεν είναι η ΕΕ, η Ευρώπη ως ιδέα και οντότητα προϋπήρχε της Ένωσης και υπάρχει και χωρίς την ΕΕ. Πιστεύω πως οι ευρωπαϊκοί λαοί θα πρέπει να ξαναδιατυπώσουν το όνειρο για μία ενωμένη Ευρώπη, αποσπώντας την από τα χέρια των σφετεριστών που έχουν μεταβάλλει την ΕΕ σε ένα εμπορικό επιμελητήριο, που κάνει δουλειές για να πλουτίζουν λίγοι στην πλάτη των πολλών. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όλες τις Συνθήκες και να επανιδρύσουμε την Ένωση στα πρότυπα μίας Ομοσπονδίας ελευθέρων και ανεξάρτητων κρατών, τα οποία θα συνεργάζονται στα μεγάλα ζητήματα όπως η κοινή αγορά, η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, η ασφάλεια, αλλά χωρίς επεμβάσεις σε ό,τι αφορά την λαϊκή κυριαρχία κάθε κράτους. Την ιδέα της δημοκρατίας τη διδάξατε εσείς στον κόσμο, όμως εμείς οι Ρωμαίοι την υιοθετήσαμε και τη μεταπλάσαμε σε αυτό που σήμερα συνθέτει το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Χρειάσθηκαν χιλιάδες χρόνια και πολυαίμακτοι αγώνες για να καθορίσουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία μας, και γι’ αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε εύκολα τούτα τα επιτεύγματα τόσων αγώνων στους ευρωπαίους τεχνοκράτες.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων