Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Φεβ-2018 23:39

  Δικαστήριο της ΕΕ: Διορισμός εννέα δικαστών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στις 28 Φεβρουαρίου 2018, οι αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών διόρισαν εννέα δικαστές και τρεις γενικούς εισαγγελείς στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θητεία τους είναι εξαετής, αρχής γενομένης από τις 7 Οκτωβρίου 2018.

  Οι διορισμοί έγιναν στο πλαίσιο της μερικής ανανέωσης της σύνθεσης του Δικαστηρίου, η οποία πραγματοποιείται κάθε τρία έτη.

  Οκτώ πρόσωπα διορίστηκαν εκ νέου δικαστές:

  κ. Alexander Arabadjiev (Bουλγαρία)

  κ. Jean-Claude Bonichot (Γαλλία)

  κ. Thomas von Danwitz (Γερμανία)

  κ. Carl Gustav Fernlund (Σουηδία).

  κ. Egils Levits (Λετονία)

  κ. Κωνσταντίνος Λυκούργος (Κύπρος)

  κ. Jiří Malenovský (Τσεχική Δημοκρατία)

  κα Alexandra (Sacha) Prechal (Κάτω Χώρες)

  Η κα Lucia Serena Rossi (Ιταλία) διορίστηκε για πρώτη φορά δικαστής.

  Ο κ. Yves Bot (Γαλλία), ο κ. Giovanni Pitruzzella (Ιταλία) και ο κ. Maciej Szpunar (Πολωνία) διορίστηκαν γενικοί εισαγγελείς. Ο διορισμός του κ. Bot και του κ. Szpunar ήταν ανανέωση της θητείας τους.

  Συνολικά, η θητεία δεκατεσσάρων δικαστών και πέντε γενικών εισαγγελέων λήγει στις 6 Οκτωβρίου 2018. Ακόμη πέντε δικαστές και δύο γενικοί εισαγγελείς πρέπει να διοριστούν το 2018.

  Γενικές πληροφορίες

  Το Δικαστήριο αποτελείται από έναν δικαστή από κάθε κράτος μέλος και από έντεκα γενικούς εισαγγελείς. Οι δικαστές και οι γενικοί εισαγγελείς διορίζονται για θητεία έξι ετών, η οποία είναι ανανεώσιμη. Κάθε τρία έτη πραγματοποιείται μερική ανανέωση των δικαστών και των γενικών εισαγγελέων.

  Οι δικαστές και οι γενικοί εισαγγελείς διορίζονται με κοινή συμφωνία των κυβερνήσεων των κρατών μελών κατόπιν διαβούλευσης με αρμόδια επιτροπή που γνωμοδοτεί σχετικά με την επάρκεια των υποψηφίων για την άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων. Επιλέγονται μεταξύ ατόμων των οποίων η ανεξαρτησία δεν αμφισβητείται και τα οποία διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό, στην χώρα τους, στα ανώτατα δικαστικά αξιώματα ή είναι νομικοί αναγνωρισμένου κύρους.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων