Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 11-Φεβ-2018 09:00

  Νέα πενταετία Αναστασιάδη, χωρίς περίοδο χάριτος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Του Κώστα Ράπτη

  Μια πενταετία ολόιδια της προηγούμενης; Εκ πρώτης όψεως η απάντηση είναι θετική, εφόσον στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας την Κυριακή, ο Νίκος Αναστασιάδης, μονομαχώντας όπως και το 2013 με τον Σταύρο Μαλά, εξασφάλισε (με ποσοστό 55,99% έναντι 44,01%) άλλη μία θητεία στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας, με τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων να παραμένει σε ποσοστά παραπλήσια του 2013.

  Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τίποτε δεν είναι όπως πριν – και όχι μόνο λόγω της πρόθεσης του ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου να αλλάξει ριζικά τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου, ώστε να ενισχύσει την εκπροσώπηση των νέων και των γυναικών. (Ήδη ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, Ιωάννης Κασουλίδης, εξέφρασε την πρόθεση να αφυπηρετήσει και πιθανότατα θα αντικατασταθεί από τον έως τώρα κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ επιθυμία αποχώρησης εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.)

  Η ίδια η σχέση του εκλογικού σώματος με το πολιτικό σύστημα μοιάζει ριζικά τροποποιημένη ύστερα από μία προεδρική εκλογή στην οποία η αποχή ανήλθε στο 26,03% των εγγεγραμμένων (και 28,12% στον πρώτο γύρο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι νέοι ψηφοφόροι που απαξίωσαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους), τα άκυρα στο 2,65% και τα λευκά στο 2,99%. Η μετατόπιση αυτή από τις παραδοσιακές εκλογικές συμπεριφορές (εμφανέστερη ήδη στις βουλευτικές εκλογές του 2016) αποτελεί το αποτύπωμα του τραύματος που άφησε στην κυπριακή κοινωνία το Μνημόνιο, σε συνδυασμό με την πανθομολογούμενη διόγκωση της διαπλοκής. Η αποστασιοποίηση των νέων από την πολιτική, αλλά και φαινόμενα όπως η ανησυχητική ενίσχυση της ακροδεξιάς (ΕΛΑΜ) στον πρώτο γύρο εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο.

  Κρίση στον ενδιάμεσο χώρο

  Όπως και αν έχει, η εκλογική πλειοψηφία, στερούμενη διαθέσεων πειραματισμού και αξιολογώντας θετικά την έξοδο από το Μνημόνιο, εμπιστεύθηκε και πάλι τον Νίκο Αναστασιάδη – με αποτέλεσμα οι πολιτικοί χώροι πέραν του ΔΗΣΥ να βυθιστούν στην ενδοσκόπηση ή και σε μεγαλύτερες εσωκομματικές περιπέτειες.

  Ειδικά στον λεγόμενο "ενδιάμεσο χώρο", τον οποίο στις προεδρικές εκλογές εκπροσώπησε, χωρίς να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένεται ευρεία ανασύνθεση και ήδη το ΔΗΚΟ οδηγείται σε διάσπαση μετά τη διαγραφή σειράς στελεχών υπό τον Μάριο Καρογιάν.

  Το ΑΚΕΛ απέφυγε την ταπείνωση

  Στον χώρο του ΑΚΕΛ, πάλι, η όψιμη επιστράτευση του Σταύρου Μαλά, μετά την εσωκομματική αποδοκιμασία της πρότασης να στηριχθεί ο Μάικ Σπανός, είχε αποτελέσματα καλύτερα του αρχικώς αναμενόμενου και διασώζει την κομματική ηγεσία περί τον Άντρο Κυπριανό, με το τίμημα να επανακάμπτει ο ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Κατσουρίδης, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλογική καμπάνια. Με την αποτυχημένη κυβερνητική θητεία Χριστόφια να σκιάζει ακόμη τα πνεύματα, το κόμμα της κυπριακής αριστεράς προσανατόλισε την προσπάθειά του όχι στην κατάληψη της εξουσίας, αλλά στην αποφυγή ενός ταπεινωτικού αποκλεισμού από τον δεύτερο γύρο.

  Ένα νέο στοιχείο είναι το γεγονός της αποξένωσης του ΑΚΕΛ από τον ενδιάμεσο χώρο (ο οποίος δεν έβγαλε "γραμμή" για τον δεύτερο γύρο), με αποτέλεσμα ο Νίκος Αναστασιάδης να έχει απέναντί του μια πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση, την ίδια ώρα που αυτή αθροιστικά πλειοψηφεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

  Οι προκλήσεις σε οικονομία και Κυπριακό

  Για τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου περίοδος χάριτος δεν προβλέπεται, καθώς μεγάλες προκλήσεις παραμονεύουν από την πρώτη στιγμή τόσο στο μέτωπο της οικονομίας (όπου παραμονεύει η υψηλή χρέωση των νοικοκυριών και ο αποπληθωρισμός) όσο και στο Κυπριακό.

  Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι η επανεκλογή Αναστασιάδη συνοδεύτηκε από άμεση τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον βασιλιά της Ιορδανίας, αλλά και από συνεντεύξεις των πρεσβευτών Ρωσίας και Κίνας, όπου δηλωνόταν η προθυμία των χωρών τους να συμμετάσχουν σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.

  Ήδη η τουρκική πλευρά έχει στείλει τα μηνύματά της, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, να γνωστοποιεί λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο ότι έχει αποσύρει τον χάρτη που είχε καταθέσει στον ΟΗΕ με την πρότασή του για το εδαφικό και να τονίζει, με δηλώσεις του μετά την επανεκλογή Αναστασιάδη, ότι επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αλλαγή πλαισίου, με υιοθέτηση αυστηρού χρονοδιαγράμματος. "Ελπίζω ότι ο Αναστασιάδης στη δεύτερη θητεία του θα είναι πιο εποικοδομητικός και ρεαλιστής. Όλη αυτή τη διαδικασία τη ζήσαμε μαζί. Υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης της προσέγγισής του. Ο Νότος πρέπει επιτέλους να πάρει απόφαση: Έχει ή όχι πρόθεση να ζήσει μαζί μας σε αυτά τα εδάφη με έναν διαμοιρασμό ίσου καθεστώτος; Αυτό θα το δούμε. Θα περιμένουμε να μας δείξουν στοιχεία γι’ αυτό", δήλωσε χαρακτηριστικά.

  Εμπλοκή και της Αιγύπτου

  Ακόμη πιο απειλητικά ήταν τα μηνύματα της Άγκυρας διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος την Κυριακή υποστήριξε ότι τμήμα του Θαλασσίου Οικοπέδου 6 βρίσκεται επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας υπενθύμισε τη μη αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου το 2013 σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών. Ο Ταγίπ Ερντογάν, πάλι, κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη τη Δευτέρα επεσήμανε, όπως κατόπιν δήλωσε, στην ιταλική ηγεσία ότι οι έρευνες της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο "εμπεριέχουν κίνδυνο για τη βόρεια Κύπρο και για μας".

  Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο του εκπροσώπου του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, που υπενθύμισε ότι η συμφωνία του 2013 εναρμονίζεται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος τόνισε ότι "δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψουμε κυριαρχικά δικαιώματα".

  Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει τις προκλήσεις με τη διενέργεια δικών της ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πόσω μάλλον που προχθές η ΕΝΙ και η γαλλική ΤOTAL ανακοίνωσαν στα χρηματιστήρια όπου συμμετέχουν, ταυτόχρονα με ανάλογη ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Ενέργειας, την ολοκλήρωση με μεγάλη επιτυχία της ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο "Καλυψώ" του οικοπέδου 6 και τη συνέχιση των ερευνών στο επόμενο στόχο ("Σουπιά") του οικοπέδου 3.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων