Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Φεβ-2018 10:06

  ΗΠΑ: Το FBI παρακολουθούσε τον Κάρτερ Πέιτζ από τον Οκτώβριο του 2016

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΗΠΑ: Το FBI παρακολουθούσε τον Κάρτερ Πέιτζ από τον Οκτώβριο του 2016

  Το FBI παρακολουθούσε τον Κάρτερ Πέιτζ όταν ο πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δήλωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Στιβ Μπάνον για την Ρωσία τον Ιανουάριο του 2017. Η εξέλιξη αυτή, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το FBI να έχει καταγράψει την συνομιλία μεταξύ των δύο αντρών, σύμφωνα με το "Politico.”

  Ο Πέιτζ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο για το τηλεφώνημα αυτό, τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, η τηλεφωνική αυτή συνομιλία επανήλθε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την προηγούμενη εβδομάδα, με την δημοσιοποίηση του υπομνήματος των Ρεπουμπλικάνων. Στο υπόμνημα αυτό, αναφέρεται ότι το FBI παρακολουθούσε τις επικοινωνίες του Πέιτζ κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. "Εάν ο Πέιτζ χρησιμοποιούσε ένα κανονικό τηλέφωνο, είναι πιθανό ότι η επικοινωνία αυτή, έχει υποκλαπεί,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Ελίζαμπεθ Γκοτέιν, πρώην δικηγόρος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και σύμβουλος του Κογκρέσου που συνδιευθύνει κέντρο ερευνών για την ελευθερία της δικαιοσύνης και την εθνική ασφάλεια (Brennan Center for Justice’s Liberty and National Security Program).

  Η σημασία που θα έχει μία πιθανή καταγραφή της αναφερόμενης τηλεφωνικής συνομιλίας από το FBI, εξαρτάται από το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας μεταξύ του Μπάνον και του Πέιτζ και το οποίο, δεν προσδιορίστηκε επαρκώς από τον Πέιτζ.

  Ωστόσο, η παρακολούθηση του Πέιτζ από το FBI, δηλώνει ότι οι ομοσπονδιακές αρχές ασφάλειας των ΗΠΑ, είχαν ενεργοποιήσει πλαίσιο παρακολούθησης εντός του στενού κύκλου των συνεργατών του Τραμπ, λίγες ημέρες πριν την επίσημη ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.

  Παράλληλα, το γεγονός της παρακολούθησης αυτής, από το FBI, βρέθηκε στο επίκεντρο της δικομματικής διαμάχης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, την προηγούμενη εβδομάδα.

  Ο Μπάνον δεν έχει κατηγορηθεί για κάποια παραβίαση των καθηκόντων του, ενώ δεν υπάρχουν σχόλια από τον ίδιο ή τον δικηγόρο του, για την αναφερόμενη τηλεφωνική συνομιλία.

  Ειδικοί στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, δηλώνουν ότι το FBI θα έχει κρατήσει την τηλεφωνική αυτή συνομιλία, εάν σε αυτήν κατά την επεξεργασία της, εντοπίστηκαν στοιχεία που σχετίζονται με την έρευνα που διεξάγεται γύρω από το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας. Στο μεταξύ, η έρευνα αυτή έχει διευρυνθεί και προς την κατεύθυνση της διερεύνησης πιθανής παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου.

  Ο Μπάνον, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ κι αργότερα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ, διατέλεσε υπεύθυνος στρατηγικής στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος, αναμένεται να καταθέσει σύντομα στον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ, που έχει την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI.

  Στην κατάθεση που έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο, στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πέιτζ δήλωσε ότι ο Μπάνον του είχε τηλεφωνήσει λίγο πριν την επίσημη τελετή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων (21 Ιανουαρίου 2017), ζητώντας από τον ίδιο ν’ ακυρώσει μία τηλεοπτική του εμφάνιση για την ίδια ημέρα. Από τότε, ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και σύμβουλος για ενεργειακά θέματα, απομακρύνθηκε σταδιακά από τον στενό κύκλο των ανθρώπων του Τραμπ, καθώς είχαν δημοσιευτεί πληροφορίες ότι ο ίδιος είχε τεθεί υπό διερεύνηση για τις επαφές που διατηρούσε με την Ρωσία.

  Ο Πέιτζ αναφέρθηκε και στο περιβόητο ντοσιέ του πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Στιλ, δίνοντας έμφαση στον συνωμοτικό χαρακτήρα του, ενώ επικαλέστηκε και το τηλεφώνημα που αναφέρεται παραπάνω, χωρίς το περιεχόμενό της συνομιλίας να μπορεί να διασταυρωθεί μόνο από τα λεγόμενά του.

  Σύμφωνα με τον Πέιτζ, το τηλεφώνημα του Μπάνον το οποίο και χαρακτήρισε ως "σύντομο” έγινε καθώς η ομάδα που είχε συγκροτήσει ο Τραμπ για την μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας, προσπαθούσε να διαχειριστεί την δημοσιοποίηση του ντοσιέ (11 Ιανουαρίου 2017) από μία ηλεκτρονική σελίδα (BuzzFeed).

  Το αναφερόμενο ντοσιέ, παρουσίαζε τον Πέιτζ ως έναν σύνδεσμο μεταξύ του προέδρου Τραμπ και της ρωσικής κυβέρνησης.

  Από την πλευρά τους, συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου έχουν χαρακτηρίσει το ντοσιέ αυτό, ως ένα δυσφημιστικό προϊόν, η παραγωγή του οποίου, χρηματοδοτήθηκε από έρευνα των Δημοκρατικών.

  Από την μεριά του, ο Πέιτζ διαβεβαιώνει ότι ποτέ δεν υπήρξε πράκτορας των Ρώσων. Ο ίδιος, κατέθεσε στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι στο πλαίσιο του ρόλου που είχε στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, του τηλεφώνησε ο Μπάνον, ζητώντας του ν’ ακυρώσει μία προγραμματισμένη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, ενώ ο ίδιος, υπάκουσε. Ο Πέιτζ υποπτεύονταν ότι ο Μπάνον είχε μάθει για την προγραμματισμένη τηλεοπτική εμφάνισή του, από κάποιον άνθρωπο του τηλεοπτικού δικτύου που κανόνιζε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις.

  Ο Πέιτζ πρόσθεσε ότι ο ίδιος κι ο Μπάνον εκτός της ακύρωσης της τηλεοπτικής εμφάνισης συζήτησαν για το περιεχόμενο του ντοσιέ, χωρίς ωστόσο, ν΄ αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

  Από την άλλη μεριά, οτιδήποτε γνωρίζει ο Μπάνον για το ντοσιέ και τα περιεχόμενο του, άπτεται του άμεσου ενδιαφέροντος της έρευνας που διεξάγεται για την Ρωσία, καθώς γίνεται προσπάθεια για να διαπιστωθεί η αξιοπιστία και γνησιότητά του ντοσιέ.

  Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στο "Politico” ο Πέιτζ τήρησε την ίδια στάση, ενώ όπως έγραψε ήταν πιθανό να είχε κι άλλες επικοινωνίες με στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, την περίοδο κατά την οποία τελούσε υπό την έρευνα του FBI, παρότι ήταν απίθανο να συμβεί. "Σκεφτείτε ότι η σχέση μου με την προεκλογική ομάδα διακόπηκε έναντι της οποιασδήποτε διάστασης συνεργασίας,” τον Σεπτέμβριο του 2016. Η έρευνα του FBI για τον Πέιτζ είχε αρχίσει στα τέλη Οκτωβρίου του 2016, σύμφωνα με το υπόμνημα που δημοσιοποίησαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

  Σε ερώτηση εάν το FBI έχει συλλέξει υλικό επικοινωνίας και για άλλα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο Πέιτζ απάντησε ότι: "δεν το θεωρεί πιθανό.”

  Ο Τραμπ προσωπικά, είχε συστήσει τον Πέιτζ ως μέλος της ομάδας των συμβούλων του, την άνοιξη του 2016. Μέχρι τότε, ο ίδιος, ήταν άγνωστος στους κύκλους που ασχολούνται με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην Ουάσινγκτον. Μετά την δημοσιοποίηση σχετικής είδησης (Yahoo News) τον Σεπτέμβριο του 2016 ότι ο Πέιτζ τελούσε υπό έρευνα, ένας εκπρόσωπος του Τραμπ είχε δηλώσει ότι ο Πέιτζ δεν συμμετείχε πλέον στην ομάδα στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ "δεν είχε συνεισφέρει” στην διεξαγωγή της.

  Από την άλλη μεριά, από ηλεκτρονικά μηνύματα που διέρρευσαν έγινε γνωστό ότι ο Πέιτζ είχε πολλές συνεργασίες με στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ του δόθηκε το πράσινο φως για μία επίσκεψη στην Μόσχα τον Ιούλιο του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος, δεν ήταν εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

  Το υπόμνημα που δημοσιοποίησαν οι Ρεπουμπλικάνοι από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων την προηγούμενη εβδομάδα, αποκάλυψε ότι το πρώτο από τα τέσσερα διαδοχικά εντάλματα έρευνας διάρκειας 90 ημερών που εξέδωσε το FBI για τον Πέιτζ, είχε ως ημερομηνία έναρξης της παρακολούθησης την 21η Οκτωβρίου του 2016. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Πέιτζ τελούσε υπό παρακολούθηση όταν του τηλεφώνησε ο Μπάνον, ενώ η έκδοση των ενταλμάτων παρακολούθησης έγινε δυνατή μέσω του νομοθετικού πλαισίου FISA και υπό την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή. Το νομοθετικό πλαίσιο FISA δίνει στο FBI την δυνατότητα παρακολούθησης Αμερικανών πολιτών, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι δρουν εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μιας ξένης κυβέρνησης.

  Ο ειδικός ανακριτής Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την Ρωσία τον περασμένο Μάιο, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. Από τότε, το εύρος της έρευνας έχει διευρυνθεί προς την κατεύθυνση των επιχειρηματικών σχέσεων πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία, αλλά και προς την κατεύθυνση πιθανής παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου, με αφορμή την αποπομπή του Κόμεϊ, που διερευνούσε τις σχέσεις με την Ρωσία του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν.

  Ο Μάλερ έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

  Ο Πέιτζ κατηγορείται στην ίδια υπόθεση με τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ, ενώ και οι δύο τους, δεν έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους. Ωστόσο, πληροφορίες που έγιναν γνωστές τις τελευταίες ημέρες, αναφέρουν αλλαγές στους δικηγόρους της ομάδας υπεράσπισης του Πέιτζ, εξέλιξη, που ενδεχόμενα συνδέεται μετά την αλλαγή της στάσης του, αναφορικά με την υπερασπιστική γραμμή του, αλλά και την αποδοχή της ενοχής του.

  Ο Μπάνον από την πλευρά του, θα καταθέσει στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων την επόμενη εβδομάδα, μετά την αναβολή κατάθεσής του που είχε (αρχικά) προσδιοριστεί για την εβδομάδα που διανύουμε. Ο ίδιος, επικαλείται το υπηρεσιακό απόρρητο και δεν απαντά σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, αλλά και της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων