Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Φεβ-2018 10:51

  CNN: Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία κρατά μυστικές τις κινήσεις του για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συζήτηση και διεξαγωγή ψηφοφορίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Γερουσία για το νομοσχέδιο της μετανάστευσης. Πρόκειται για την πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί εδώ κι αρκετά χρόνια για την ρύθμιση του μεταναστευτικού ζητήματος, μεταδίδει το CNN.

  Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ είναι ο άνθρωπος που δρομολογεί τις εξελίξεις γύρω από το περιεχόμενο του βασικού νομοσχεδίου, αλλά και την κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφισης του. "Για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση θα πρέπει να μιλήσετε με τον ηγέτη της παράταξης μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Γκόρι Γκάρντνερ από το Κολοράντο σχολιάζοντας την διαδικασία κι ενώ αναχωρούσε χθες, από συνάντηση ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία. "Θα πρέπει να τον ρωτήσετε. Θα πρέπει ν’ αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει,” δήλωσε επίσης, το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων Τζον Θουν που εκλέγεται στη Νότια Ντακότα, αναφερόμενος στις προθέσεις του Μακόνελ.

  "Ο Γερουσιαστής Μακόνελ δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του,” δήλωσε χαρακτηριστικά το ηγετικό στέλεχος της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Τζον Κόρνιν.

  Μέλη της Γερουσίας, τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους, όσο κι από τους Δημοκρατικούς, επανέλαβαν στους δημοσιογράφους ότι δεν έχουν ενημερωθεί ούτε για το νομοσχέδιο, αλλά ούτε και για την διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί για την ψήφισή του. Ο Μακόνελ έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει το νομοσχέδιο για την μετανάστευση στην ολομέλεια της Γερουσίας μετά την 8η Φεβρουαρίου. Είναι η επόμενη ημέρα της λήξης χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπό το τρέχον μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Την υπόσχεση αυτή είχε δώσει ο Μακόνελ προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που οδήγησε στην διακοπή της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για ένα τριήμερο τον προηγούμενο μήνα.

  Από την πλευρά τους, οι γερουσιαστές των δύο κομμάτων είχαν θέσει ως βασικό όρο την διεξαγωγή μιας "δίκαιης συζήτησης” για το μεταναστευτικό στην ολομέλεια της Γερουσίας.

  Στην πραγματικότητα, ο Μακόνελ είναι ιδιαίτερα διακριτικός στις κινήσεις του κι αναφορικά με την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστοποιήσει λεπτομέρειες για την διαδικασία. Την ίδια στάση μυστικότητας τήρησε ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία και στην συνάντηση που έγινε με τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν, αλλά και τον Διευθυντή Νομοθετικών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου Μαρκ Σορτ. Σύμφωνα με πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων, ο Μακόνελ "δεν ανέφερε το παραμικρό για τις κινήσεις που θα κάνει.” "Πρόκειται για καθαρό πολιτικό πόκερ” δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης για να συμπληρώσει "κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.” Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η συνάντηση αυτή έγινε προκειμένου "να διαπιστωθεί ότι λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις της κυβέρνησης.”

  Την Δευτέρα, μέλη της Γερουσίας εξέφραζαν την ελπίδα ότι μια συμφωνία θα είχε επιτευχθεί πριν από την εκπνοή της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την Πέμπτη, χωρίς μία τέτοια εξέλιξη να θεωρείται σήμερα πιθανή. Έτσι, οι εξελίξεις δρομολογούν μία ψηφοφορία για το μεταναστευτικό την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να μπορεί κάποιος να προβλέψει την έκβασή της. "Είναι πιθανό, εάν κάτι δεν συμφωνηθεί μέσα στην εβδομάδα, για το οποίο δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα συμβεί, τότε, ο Μιτς θα δρομολογήσει μία ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα. Ο καθένας θα κληθεί να ψηφίσει τις τροπολογίες του και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Μπορώ να υποθέσω ότι στο τέλος κάτι θα ψηφιστεί, αλλά θα δούμε,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θουν.

  Όπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, αλλά και μέλη της Γερουσίας στην Ουάσινγκτον, οι επιλογές που θα κάνει ο Μακόνελ θα είναι καθοριστικές για την πορεία της διαδικασίας, τόσο αναφορικά με το βασικό νομοσχέδιο, όσο και με το πλαίσιο χειρισμού των τροποποιήσεων που θα προταθούν. "Υπάρχει μία σειρά διαφορετικών συζητήσεων που συνεχίζονται. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να έχει κατασταλάξει σε μία, δύο ή τρεις προτάσεις, για την ώρα αυτή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκάρντερ.

  Από την πλευρά του, ο Όριν Χατς που εκλέγεται στην Γιούτα και είναι ο μακροβιότερος γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, φαίνεται να είναι το μόνο μέλος της Γερουσίας που να έχει διαμορφώσει κάποια αντίληψη για την πορεία της συζήτησης του μεταναστευτικού νομοσχεδίου. "Έχω μία πολύ καλή εντύπωση για την διαδικασία. Το έχω κοιτάξει εκατό φορές,” δήλωσε ο ίδιος, γελώντας. Σε ερώτηση για το αν επικρατεί κοινοβουλευτικό χάος, ο ίδιος απάντησε χαριτολογώντας: "Πάντα επικρατεί χάος.”

  Αναφορικά με την διαμόρφωση του βασικού νομοσχεδίου, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν παρουσιάσει στον Μακόνελ μία σειρά από προτάσεις ώστε να διαμορφωθεί ένα αρχικό πλαίσιο νομοθετικής συζήτησης στην ολομέλεια.

  Για την ψήφιση του νομοσχεδίου θ’ απαιτηθούν 60 θετικές ψήφοι, προϋπόθεση που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει στήριξή του από τους Δημοκρατικούς με δεδομένη την αριθμητική σύνθεση των εδρών της Γερουσίας (51 έδρες Ρεπουμπλικάνοι, 49 έδρες Δημοκρατικοί).

  Σύμφωνα με την άποψη μερικών γερουσιαστών, όπως ο Ρεπουμπλικάνος Τζέιμς Λάνκφορντ που εκλέγεται στην Οκλαχόμα, το νομοσχέδιο πρέπει ν’ αντανακλά τις προτάσεις του προέδρου Τραμπ. Μέσα στις προτάσεις αυτές έχουν συμπεριληφθεί και μέτρα για τα οποία οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι για τους ίδιους είναι μη εφαρμόσιμα. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση του δικαιώματος μετανάστευσης στις ΗΠΑ επί τη βάσει οικογενειακών δεσμών, αλλά και ο τερματισμός του προγράμματος χορήγησης πράσινης κάρτας μέσω κλήρωσης.

  Μετά την συνάντηση που αναφέρεται παραπάνω, οι Σορτ και Νίλσεν άφησαν να εννοηθεί στους δημοσιογράφους ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει την υιοθέτηση από τον Μακόνελ των προτάσεων που έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος Τραμπ για το μεταναστευτικό ζήτημα.

  Από την άλλη μεριά, διατυπώνονται κι άλλες απόψεις, όπως αυτές του Θουν, αλλά και του Δημοκρατικού Γερουσιαστή από την Βιρτζίνια Τζο Μάντσιν, που υποστηρίζουν ότι το πλαίσιο της βασικής νομοθετικής πρότασης θα πρέπει πιο περιορισμένο. Οι απόψεις αυτές δίνουν βαρύτητα στην χρηματοδότηση των μέτρων συνοριακής ασφάλειας, αλλά και στην ψήφιση μόνιμων ρυθμίσεων για το μέλλον των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στις ΗΠΑ, όταν ήταν παιδιά.

  Ο Μάντσιν, συμμετέχει στην ηγεσία μιας ομάδας που αποτελείται από περίπου 20 Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος για τον καθορισμό του κεντρικού νομοθετικού πλαισίου για το μεταναστευτικό ζήτημα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το βασικό νομοσχέδιο θα υποδείξει την κεντρική κατεύθυνση της συζήτησης που θα γίνει στην ολομέλεια, αλλά και τους χειρισμούς που θα γίνουν για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις. "Νομίζω ότι το βασικό νομοσχέδιο θα σας πει τα πάντα. Εάν πρόκειται για ένα ουδέτερο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που θα έχει λίγο απ’ όλα, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάντσιν.

  Από την πλευρά του, το ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών Ντικ Ντάρμπιν δήλωσε ότι ο Μακόνελ θα πρέπει ν΄ αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των Δημοκρατικών σχετικά με την διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Το βήμα αυτό θεωρείται αναγκαίο από τους Δημοκρατικούς προκειμένου να συμφωνήσουν για την διεξαγωγή ανοιχτής συζήτησης στην ολομέλεια της Γερουσίας, αλλά και σχετικά με την αρχική μορφή του νομοσχεδίου. " Δεν μας έχει ενημερώσει καθόλου για το βασικό νομοσχέδιο. Αυτό που έχει κάνει είναι κινήσεις πολιτικής τακτικής,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάρμπιν, σχολιάζοντας τις κινήσεις του Μακόνελ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων