Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 20:14

  Η Ευρωπαϊκή Αριστερά αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη "δημιουργική επαναπροσέγγιση" του Μανιφέστο του Βεντοτένε

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη "δημιουργική επαναπροσέγγιση" του Μανιφέστο του Βεντοτένε, του κειμένου που για πολλούς θεωρείται ως το θεμέλιο κείμενο του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού, παρουσιάστηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τύπου των Βρυξελλών.

  Την εν λόγω πρωτοβουλία ανέλαβαν 13 ευρωβουλευτές της Αριστεράς -μεταξύ των οποίων η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, ο αντιπροόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου-, καλώντας ένα σημαντικό αριθμό αριστερών και προοδευτικών διανοούμενων και πολιτικών προσώπων από αρκετά κράτη της ΕΕ να συνεισφέρουν με σχετικά άρθρα.

  Στην εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε η κατ' αρχήν ηλεκτρονική έκδοση των κειμένων, μίλησαν κάποιοι από τους συγγραφείς για το μέλλον της Ευρώπης και για το κατά πόσο η σημερινή ΕΕ ανταποκρίνεται στο όραμα της "ενωμένης" και "δημοκρατικής" Ευρώπης που αντανακλά το Μανιφέστο του Βεντοτένε.

  Μεταξύ των συγγραφέων και ομιλητών ήταν οι Λουτσιάνα Καστελίνα, Δημήτρης Χριστόπουλος, Λούμπος Μπλάχα, Μιχάλης Σπουρδαλάκης και Ζαν-Πιερ Ντυμπουά.

  Η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, Γκάμπι Τσίμερ, ανοίγοντας την εκδήλωση υπογράμμισε την αναγκαιότητα να δοθεί μια απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό και τον απομονωτισμό και τόνισε ότι το Μανιφέστο του Βεντοτένε, τόσα χρόνια πριν, διατύπωνε ακριβώς αυτό τον κίνδυνο.

  "Είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε, βήμα-βήμα, μια νέα Ευρωπαϊκή Αριστερά, ικανή όχι μόνο να θέτει ερωτήματα, μα και να δίνει και απαντήσεις, ικανή να προβάλλει και να χτίσει ένα νέο δρόμο προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, με όραμα, αλλά και με την ικανότητα να προβαίνει σε συμμαχίες", τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης σε παρέμβασή του, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία του Progressive Caucus που αποτελεί πλατφόρμα διαλόγου στο ευρωκοινοβούλιο, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών της GUE/NGL, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, είναι "ένα πρώτο βήμα στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε κάτι νέο, κάτι καινούργιο, στο όνομα μιας προοδευτικής και δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς". "Έχουμε καθήκον για κάτι τέτοιο, αφού από τη μια ελλοχεύει ο νεοφιλελευθερισμός, από την άλλη ο κίνδυνος της ακροδεξιάς", ανέφερε ο ίδιος.

  "Η σημερινή ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που περιγράφεται στο Μανιφέστο. Η επαναπροσέγγισή αυτού του πρώτου εμβρύου της Ένωσης λοιπόν είναι μια πολύ καλή άσκηση για να καταλάβουμε ότι αυτό που λείπει είναι η κοινή κοινότητα" υπογράμμισε η Λ. Καστελίνα, πρώην ευρωβουλευτής και μέλος του ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος, χαρακτηρίζοντας ως "απεχθή" το Σύμφωνο του Μάστριχτ και τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

  Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εξέφρασε την άποψη πως τα τελευταία χρόνια η Αριστερά άφησε το "νεοφιλελευθερισμό" να μονοπωλήσει το "πολιτικό αφήγημα", τονίζοντας την ανάγκη να "επαναδιεκδικήσει ζωτικό πολιτικό χωρό". "Φτιάχτηκε μια μέτρια Ευρώπη. Δεν είναι ό,τι χειρότερο. Είναι όμως μια Ευρώπη που είναι ικανή για το χειρότερο, προσπαθώντας να κάνει το καλύτερο. Αλλά το μέτριο δεν μπορεί να εμπνεύσει, ενώ το κακό μπορεί", υπογράμμισε ο ίδιος.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων