Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιαν-2018 20:33

  Κατά τη μεταβατική περίοδο η Βρετανία δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κατά τη μεταβατική περίοδο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, ωστόσο ενδέχεται "κατ' εξαίρεση" και μόνο με ειδική "πρόσκληση" να συμμετάσχει σε συγκεκριμένες συζητήσεις. Αυτό ξεκαθάρισαν η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για το τρέχον εξάμηνο και ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit.

  Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, κατά το οποίο υιοθετήθηκε η διαπραγματευτική θέση της ΕΕ για τη μεταβατική περίοδο, ο Μ. Μπαρνιέ ανέφερε πως "το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυτό που αποφάσισε να φύγει από την ΕΕ και η επιλογή του αυτή έχει επιπτώσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων", εξηγώντας ότι εφόσον υπάρχει όμως ανάγκη για "συγκεκριμένες διαβουλεύσεις" για αποφάσεις που αφορούν το ΗΒ, ενδέχεται να κληθεί να συμμετάσχει "κατά περίπτωση".

  "Εάν το αποφασίσουμε θα καλέσουμε το ΗΒ να συμμετάσχει κατ' εξαίρεση", συμπλήρωσε και η Ε. Ζαχαρίεβα.

  Ερωτηθείσα σχετικά με το πόσο δεσμευτική είναι η ημερομηνία λήξης της μεταβατικής περιόδου, ήτοι η 31η Δεκεμβρίου 2020 που προτείνει η ΕΕ, η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα τόνισε ότι τα κράτη-μέλη ζήτησαν μια "συγκεκριμένη ημερομηνία", ωστόσο σημείωσε ότι ενδεχομένως να υπάρξει κάποιου είδους "ευελιξία" εάν κριθεί αναγκαίο, μόνο με την ομόφωνη απόφαση και των 27 κρατών-μελών.

  Από την πλευρά του, ο Μ. Μπαρνιέ διευκρίνισε ότι "δεν είναι προς το συμφέρον κανενός" να συνεχίζεται η "αβεβαιότητα" που έχει ούτως ή άλλως επιφέρει το Brexit.

  Τέλος, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit υπογράμμισε ότι κατά τη μεταβατική περίοδο, το ΗΒ θα μπορεί να διεξάγει διαβουλεύσεις σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συμφωνίες εμπορίου που θα πρέπει να συνάψει μετά το Brexit, ωστόσο δεν θα μπορεί να τις εφαρμόσει, παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων