Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιαν-2018 18:07

  H διαπραγματευτική θέση της ΕΕ για τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  H διαπραγματευτική θέση της ΕΕ για τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:48

  Τη διαπραγματευτική θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη λεγόμενη "μεταβατική περίοδο" μετά το Brexit, ενέκριναν σήμερα οι 27 υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Οι "27" έδωσαν και επισήμως "εντολή" στη διαπραγματευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τη βρετανική πλευρά στη βάση των θέσεων που υιοθετήθηκαν σήμερα.

  Ειδικότερα, η μεταβατική περίοδος προτείνεται να καλύπτει το διάστημα μεταξύ της επομένης του Brexit (δηλαδή της 30ης Μαρτίου 2019) και της 31ης Δεκεμβρίου 2020. Ο στόχος αυτής της μεταβατικής περιόδου είναι να αποφευχθεί μια ξαφνική αλλαγή στους κανόνες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις λίγο μετά τις 30 Μαρτίου 2019, την πρώτη ημέρα της Brexit. Θα συμβάλει επίσης στην προετοιμασία της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στο μέλλον.

  Σύμφωνα με τη θέση της ΕΕ, κατά τη μεταβατική περίοδο το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ΕΕ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο "σαν να ήταν κράτος-μέλος". Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει επίσης να υπόκειται στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, "συμπεριλαμβανομένης της αρμοδιότητας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της ΕΕ".

  Στον αντίποδα, όμως, "το Ηνωμένο Βασίλειο, ως ήδη τρίτη χώρα, δεν θα συμμετέχει πλέον στα θεσμικά όργανα και στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ".

  Σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική και τις διεθνείς συμφωνίες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει δεσμευμένο από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η ΕΕ, ενώ δεν θα συμμετέχει πλέον σε οποιαδήποτε όργανα δημιουργηθούν από τις εν λόγω συμφωνίες. Όπως αναφέρει, δε, η διαπραγματευτική εντολή, "δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά (με τις τέσσερις ελευθερίες)", κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, θα πρέπει να συνεχίσει να συμμορφώνεται με την εμπορική και δασμολογική πολιτική της ΕΕ "και να διασφαλίζει ότι όλοι οι έλεγχοι της ΕΕ διεξάγονται κανονικά στα σύνορα".

   Το Λονδίνο καλωσορίζει τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες

  Η Βρετανία καλωσόρισε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους της μεταβατικής περιόδου 21 μηνών την ερχόμενη χρονιά μετά το Brexit, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, τονίζοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών ήταν ευθυγραμμισμένες.

  Ωστόσο ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού τόνισε στους δημοσιογράφους ότι παραμένει κάποια απόσταση μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για περισσότερα από ένα θέματα της συμφωνίας για το "μεταβατικό status quo".

  Γ. Κατρούγκαλος: Στόχος να είναι πιο δημοκρατική και κοινωνική η ΕΕ στη μετά Brexit εποχή

  Την ανάγκη η συζήτηση για το Brexit να συνδυαστεί με τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, με τελικό στόχο η ΕΕ μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι πιο κοινωνική και δημοκρατική, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

  Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, το οποίο έδωσε νέες κατευθύνσεις στον κεντρικό διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ για το πέρασμα στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Brexit, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ανακοίνωσή του: "Ο χρόνος πιέζει, όχι μόνον επειδή θέλουμε να αποφύγουμε κάθε πιθανότητα να μην επιτευχθεί συμφωνία (no deal), που είναι το χειρότερο σενάριο, αλλά και γιατί θα πρέπει η συζήτηση για το BREXIT να συνδυαστεί με τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, με τελικό στόχο η  μετά Brexit Ευρώπη να είναι πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική".

  Ως προς την προώθηση των εθνικών θέσεων, επισήμανε πως έχει ήδη ξεκινήσει δεύτερος γύρος συναντήσεων της διυπουργικής επιτροπής που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Εξωτερικών με σκοπό να συνταχθούν συγκεκριμένες προτάσεις στους τομείς που κυρίως ενδιαφέρουν τη χώρα μας (η αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων και δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, προστασία της ελληνικής ναυτιλίας και των αγροτικών μας προϊόντων, θέματα δημοσίων συμβάσεων κ.λπ.).

  Επίσης, όπως γίνεται γνωστό από την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές συναντήσεις για την ενημέρωση των βουλευτών, των κομμάτων και του ελληνικού λαού.  

  Σημειώνεται πως ήδη, έπειτα από έξι διαπραγματευτικούς γύρους έχει επέλθει συμφωνία κυρίων επί της πρώτης φάσης, η οποία αποτυπώθηκε στην Κοινή Έκθεση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου για τρία βασικά θέματα: δικαιώματα πολιτών, χρηματοδοτικός διακανονισμός και σύνορα Ιρλανδίας-Β. Ιρλανδίας. 

  Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύθηκε να σεβαστεί τα δικαιώματα εργαζομένων και φοιτητών, που είναι σήμερα στο έδαφός της, θέμα στο οποίο επέμεινε ιδιαίτερα η Ελλάδα.

   

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων